Zondag 26/06/2022

Kort

Burgemeesters Brusselse rand solidair met collega uit Wezembeek-Oppem

De burgemeesters van de faciliteitengemeenten in de Brusselse rand hebben zich gisteren tijdens een bijeenkomst in Sint-Genesius-Rode solidair verklaard met hun collega van Wezembeek-Oppem in zijn conflict met de gouverneur van Vlaams-Brabant Lode De Witte. Die stelde dat de burgemeester uit Wezembeek-Oppem in overtreding was door Franstalige papieren over milieubelasting naar Franssprekende inwoners te sturen. Volgens een regel die is ingesteld door voormalig minister Leo Peeters moeten zij eerst de documenten in het Nederlands ontvangen en kunnen zij dan desgewenst een andere versie krijgen. In een mededeling stellen de burgemeesters dat De Witte, in naam van de Vlaamse regering, bij zijn standpunt over de rondzendbrief-Peeters blijft. De burgemeesters benadrukken dat die rondzendbrief omstreden is en door de faciliteitengemeenten aangevochten wordt voor de Raad van State. Ze noemen de circulaire illegaal en vinden hem beledigend en buiten proporties.

Antwerpen is alweer dupe asielbeleid

De stad Antwerpen wil een nieuw onderzoek voeren naar de aanwezigheid van allochtonen die door OCMW's uit heel Vlaanderen worden gedropt in Antwerpen, meestal in krotwoningen. Dat heeft de Antwerpse schepen van Huisvesting, Bevolking, Ontwikkelingssamenwerking, Leefmilieu, Afvalbeleid en Groenvoorziening Erwin Pairon (Agalev) maandag aangekondigd. Hij reageert daarmee op het aantreffen van vreemdelingen die aan de rand van de grootstad leven, dikwijls in erbarmelijke omstandigheden. Het nieuwe onderzoek moet eind februari zijn afgerond. Begin vorig jaar is dezelfde problematiek bij premier Verhofstadt aangeklaagd door de bewoners van de Seefhoek in Antwerpen. Het zogenaamde 'spreidingsplan' dat daarop is gevolgd, heeft de situatie een tijdlang leefbaarder gemaakt, maar de stad Antwerpen vreest dat het nu weer de foute richting uitgaat.

Ecolo vindt 'licht budgettair tekort' aanvaardbaar

Ecolo is van mening dat het federaal budgettair evenwicht geen taboe mag zijn en vindt dat een licht tekort aanvaardbaar kan zijn. In elk geval zou een houding van 'geen tekort mogelijk' leiden tot het snoeien in essentiële posten zoals de sociale uitgaven en investeringen die bij de NMBS moeten gebeuren. Dat stelde federaal secretaris van Ecolo, Philippe Defeyt. Zowel Defeyt als partijgenoot Jacques Bauduin menen dat de ministers van Financiën Didier Reynders en van Begroting Johan Vande Lanotte zich te optimistisch uitlaten over de begroting. Volgens Ecolo houden ze geen rekening met de nodige uitgaven in de gezondheidszorg en voor de nieuwe politie, noch met de fiscale achterstand.

Vlaamse Gemeenschap helpt abtenhuis restaureren

Nog dit jaar wordt werk gemaakt van de restauratie van het abtenhuis aan de Abdijstraat in Geraardsbergen. De plannen bestaan al een tijdje, maar het was wachten op de restauratiepremie van de Vlaamse Gemeenschap.

Het abtenhuis maakt deel uit van een abdijklooster waarvan de kerk, die nu niet meer bestaat, gebouwd werd in 1352. Momenteel zijn er enkele musea ingericht. De kosten van de restauratie worden geraamd op 566.612 euro (22,8 miljoen frank), exclusief BTW. De Vlaamse Gemeenschap betaalt 60 procent, de provincie 20 procent en de stad Geraardsbergen de rest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234