Donderdag 29/09/2022

Kosten stijgen met ongeveer 20 procent ten opzichte van 2004Federale politie betaalt 60 miljoen euro overuren

Bij de federale politie werd in 2008 bijna 60 miljoen euro aan overuren uitbetaald, of gemiddeld meer dan 5.000 euro per personeelslid. Dat is een stijging met 20 procent ten opzichte van 2004, laat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) weten. Bij de federale politie noemt men het bedrag ‘niet abnormaal’.

BRUSSEL l ‘Hoe hoog dat bedrag ook mag lijken, het is eigen aan de functie van de federale politie’, reageert adviseur-generaal Luc Lamine. ‘73 procent van het totaal gaat naar de bestuurlijke politie, die steun biedt aan de lokale politie wanneer dat nodig is. En dikwijls is dat op piekmomenten, ’s nachts of in het weekend.’

Bijna 60 miljoen euro werd er twee jaar geleden uitgegeven aan ‘vergoedingsuren’ van leden van de federale politie. Het gaat daarbij om overuren in de week, nacht- en weekendwerk, en de zogeheten ‘terugroepbaarheid en beschikbaarheid’: uren dat men stand-by moet zijn voor als er iets gebeurt. Het bedrag is opmerkelijk hoger dan vier jaar eerder: in 2004 bedroeg het nog 49,27 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open -Vld) op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Leen Dierick.Voor Dierick tonen de cijfers duidelijk de onderinvestering aan bij de federale politie. Ze roept Turtelboom dan ook op tot een “langetermijnvisie in het personeelsbeleid voor de federale politiediensten”. Want doordat de minister het aantal nieuwe aanwervingen beperkte tot 1.000 en aangezien die bijna volledig naar de lokale politiekorpsen gaan, kunnen er nog nauwelijks vervangingen gebeuren bij de federale politie, oordeelt ze.

De liberale minister heeft al meermaals aangegeven dat er geen geld is voor extra personeel, maar dat ze capaciteit wil vrijmaken door een reorganisatie en uitbesteding van een aantal taken. Bij de federale politie zelf nuanceert men het bedrag. “Het inzetten van mensen gebeurt nooit zomaar, maar altijd vanuit een bezorgdheid en een nood”, verklaart adviseur-generaal Luc Lamine. “Eén van de voornaamste functies van de federale politie - een functie waar de huidige commissaris-generaal Fernand Koekelberg veel aandacht aan besteedt - is het verlenen van steun aan de lokale politie op piekmomenten. Voorbeelden daarvan zijn de opbouw en de bewaking van perimeters bij een ramp zoals in Luik of Buizingen, inzet tijdens voetbalwedstrijden, betogingen, wodka-acties, inbraakpreventie-acties enzovoort. Dat kost veel aan uren en die zijn niet begroot.”Het gemiddelde van 5.000 euro per personeelslid klopt, aldus Lamine, maar het gaat natuurlijk om brutocijfers.Ruim 73 procent van het totaalbudget, 44 miljoen euro om precies te zijn, wordt opgeslorpt door de bestuurlijke politie, waaronder de spoorweg- en luchtvaartpolitie, de hondensteun, de Algemene Reserve of de politie te paard. Lamine: “Dat zijn dus inderdaad de diensten die steun verlenen op piekmomenten. Van die 44 miljoen euro gaat trouwens 33 miljoen euro naar de inspecteurs die op het terrein actief zijn.” De rest van die 60 miljoen gaat naar de gerechtelijke politie .

Dat het bedrag met een vijfde gestegen is ten opzichte van 2004 is volgens de adviseur-generaal ook nog te verklaren door een doorgedreven fenomeengerichte aanpak, waardoor politiemensen vaker ‘s nachts en in het weekend moeten uitrukken, en door een kleinere bemanning op sommige diensten. Het is overigens geen geheim dat veel politiemensen graag wat overuren kloppen, gezien die uren beter betaald worden. En ook de politie zelf komt er goedkoper vanaf, want een extra kracht aanwerven is nog altijd duurder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234