Donderdag 06/10/2022

Krantencommentatoren loven optreden Filip en blikken vooruit op verkiezingen 2014

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Vlaamse kranten staan maandag uitvoerig stil bij de troonswisseling en het nieuwe staatshoofd, koning Filip. In de commentaren domineren twee gedachten. Wat zal Filip doen met de regeringsvorming in 2014, en hoe vult hij zijn koningschap in? Eensgezindheid heerst over het goede optreden van de vorst op de nationale feestdag.

In Het Laatste Nieuws bemerkt Erwin Verhoeven dat Koning Filip tijdens de hele nationale feestdag "minder verkrampt was dan de onzekere kroonprins die hij ooit was". En de vorst gaf aan dat hij de "de spelregels van het nieuwe, federale België kent én aanvaardt". Maar hoe schudt de kiezer volgend jaar de kaarten? "Daar ligt pas de ware vuurproef voor koning Filip. Daar zullen zijn ware aard en de echte invulling die hij aan zijn koningschap wil geven onverbiddelijk bloot komen te liggen."

Ook in De Morgen denkt al aan de verkiezingen van 2014. "Alles liep gisteren gesmeerd en koning Filip deed het voorbeeldig op zijn eerste schooldag als vorst", schrijft Steven Samyn. "Maar een echte test was het natuurlijk niet. De eerste serieuze afspraak volgt pas eind mei 2014 na de federale, regionale en Europese verkiezingen." Maar wat als N-VA-voorzitter Bart De Wever volgend jaar een klinkende overwinning neerzet: "Kan en wil een koning meewerken aan een regime dat tegen zijn functie en het voortbestaan van het land is? "

Idem bij Erick Donckier in Het Belang van Limburg. Filip toonde zondag dat hij er klaar voor is, zeker in zijn hoofd, klinkt het. "Zijn emotionele intelligentie was wel lang een probleem. Maar na zijn huwelijk met koningin Mathilde bloeide hij helemaal open." De auteur vraagt zich af of Filip een "eerder protocollaire rol zoals koning Albert" aanvaardt en hoe hij met de deelstaten zal omgaan. "De lakmoesproef volgt bij de vorming van de nieuwe federale regering na de verkiezingen van mei 2014." Indien de N-VA zegeviert, "zal koning Filip zeer omzichtig te werk moeten gaan", anders dreigt een institutionele crisis.

Bart Sturtewagen van De Standaard merkt de vele aandacht op die tijdens de speeches uitging naar de zesde staatshervorming en het nieuwe België met meer bevoegdheden voor de deelstaten. "Zeg niet langer: 'Eendracht maakt macht', maar zeg: 'Eenheid in verscheidenheid'", klinkt het. Maar "met iedere affirmatie (van de staatshervorming, nvdr) werd de schaduw van de afwezige Bart De Wever wat groter". De Koning en de regering hebben elkaar gevonden in het gemeenschappelijk belang en steunen elkaar, want beiden worden door sommigen in vraag gesteld. "Veel andere opties hebben ze immers niet."

Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad schreef dan weer een brief aan de koning. "Wees terughoudend, loop zeker niet te veel in de kijker, de beste koning is een politiek onzichtbare koning", luidt de goede raad. "Maar laten we eerlijk zijn, u hebt dat gisteren niet slecht gedaan. Jarenlang als Prins Goofy door het leven gaan, heeft dan toch één voordeel gehad. De halve natie zat immers te vrezen voor uw eerste flater, de andere helft zat er stilletjes op te hopen. Maar u versprak zich niet, u struikelde niet, u zei niets buitenaards." Van Impe verwijst ook naar Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van koning Albert II. "De koning die ook een goede vader is, dat is iets wat u alvast beter kan doen dan uw voorganger. En dat is eigenlijk al heel wat."

In De Tijd merkt ook Stefaan Michielsen de vele lofbetuigen aan de federale regering van premier Elio Di Rupo op. Maar nu de troonswisseling achter de rug is, moet de regering zich opnieuw op het "echte werk" concentreren. "De regering Di Rupo dient ook nog grotere uitdagingen aan te pakken. Koning Filip herinnerde er in zijn toespraak aan dat de welvaart in ons land gebouwd is op een solide kader om te ondernemen en op een efficiënte sociale zekerheid. Beide worden bedreigd. Filip I had daar in zijn toespraak best wat nadrukkelijker voor mogen waarschuwen."

Paul Geudens van Gazet van Antwerpen benadrukt dat Filip ook de koning van de deelstaten moet zijn. De vorst gaf dat aan in zijn speeches, maar Geudens merkt op dat hij niet eenzijdig bloemetjes kan blijven gooien naar de federale regeringspartijen. "Een vorst die volgens de grondwet juridisch en politiek onverantwoordelijk is, kan de partij die bij de vorige verkiezingen in het grootste landsdeel de meeste stemmen haalde, moeilijk in de hoek zetten." De koning verdient nu een kans om zijn koningschap op zijn eigen manier in te vullen. Volgend jaar volgt de "lakmoesproef".

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234