Woensdag 06/07/2022

Kroonprins lust geen 'Frankenstein Foods'

Brussel.

Persagentschappen/ Eigen berichtgeving

De mening van prins Charles over genetisch gemanipuleerd voedsel levert in Engeland voer voor controverse op. Verscheidene Britse kranten meldden gisteren dat nauwe medewerkers van Tony Blair de kroonprins onder druk zetten om niet langer publiekelijk stelling te nemen in deze kwestie. Charles zou onder meer gevraagd zijn een kritische website van het Internet te verwijderen, waarop hij publiekelijk van leer trekt tegen genetisch gemanipuleerde levensmiddelen. Een woordvoerder van Blair deed de krantenberichten echter af als "verzinsels".

In Groot-Brittannië woedt al sinds weken een verhit publiek debat over de gevaren van gentechnologie. De verkoop van genetisch gemanipuleerde tomatenpuree, soja en maïs in Britse winkels zorgde in de Engelse pers voor spectaculaire koppen als 'Frankenstein Foods'. Gisteren raakte nog bekend dat de Britse minister voor Wetenschapsbeleid, Lord David Sainsbury, persoonlijk een miljoenensom leende aan Diatech, een bedrijf dat technieken voor genetische manipulatie ontwikkelt.

Tony Blair en kroonprins Charles staan in de hele GGO-kwestie met getrokken messen tegenover elkaar. Blair wil van Groot-Brittannië een toonaangevende producent van gemanipuleerd voedsel maken, en kreeg als 'beloning' daarvoor onlangs nog van Greenpeace-activisten vier ton gemanipuleerde soja voor zijn deur gestort. "Dit is een van de weinige huishoudens die dit soort rommel willen eten", was de schampere begeleidende opmerking van directeur Peter Melchett.

In tegenstelling tot Groot-Brittanniës eerste minister is Charles fel tegen gentechnologie gekant. Op zijn website noemt de troonopvolger, een adept van biologische landbouw en homeopathie, gemanipuleerd voedsel een gevaar voor de gezondheid en het milieu. "Ik geloof dat de mensheid met dergelijke soort genetische wijzigingen op een domein terechtkomt dat aan God is voorbehouden", aldus de mopperende prins. "We leven in een tijd van rechten, maar ik denk dat het tijd is onze Schepper ook wat rechten toe te kennen. Misschien is de kans wel klein dat er ooit iets fout loopt. Maar áls het gebeurt, worden we wel geconfronteerd met een soort vervuiling die zichzelf in stand houdt. Ik vraag me ernstig af of iemand er ook maar het flauwste idee van heeft hoe we die weer ongedaan kunnen maken."

De krant Sunday Express meent te weten dat Charles ondanks de tegenkantingen meer dan ooit vastbesloten is zijn mening te ventileren. Een woordvoerder verwoordde het aldus: "De prins is er 100 procent van overtuigd dat dit het juiste moment is om de vrees die hij hier al lang voor voelt aan de bevolking duidelijk te maken."

Ook de paus zou zich over enkele maanden in het debat willen mengen met een verklaring over de morele en ethische aspecten van genetische manipulatie. Naar verluidt is de kerkvader bijzonder bezorgd over de snelheid waarmee de wetenschappelijke ontdekkingen elkaar tegenwoordig opvolgen. Aartsbisschop Alois Wagner, die het Vaticaan vertegenwoordigt bij het FAO (Food and Agriculture Organisation), gaf al te kennen dat het tegen het christelijk begrip van de schepping indruist te sleutelen aan de genetische eigenschappen van mensen, dieren of planten. (JPM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234