Donderdag 07/07/2022

Onderwijs

KU Leuven opent eigen Covid-19-testcentrum voor studenten

Covid-19-afnamecentrum voor Leuvense studenten opent de deuren. Met rector Luc Sels. Beeld Vertommen
Covid-19-afnamecentrum voor Leuvense studenten opent de deuren. Met rector Luc Sels.Beeld Vertommen

Leuvense studenten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, kunnen zich voortaan gratis laten testen in het nieuwe Covid-19-afnamecentrum van de KU Leuven. Met dit initiatief wil de universiteit een zicht krijgen op de verspreiding van het virus onder de studentenpopulatie.

Esther De Leebeeck

Omdat de studenten in Leuven een derde uitmaken van de bevolking, heeft de KU Leuven vandaag een eigen Covid-19-testcentrum geopend. Dat doet de universiteit in samenwerking met de hoger onderwijsinstellingen UCLL en LUCA School of Arts. “Met dit testcentrum willen we enerzijds vermijden dat de Leuvense huisartsen en het Leuvense Studentengezondheidscentrum te hard onder druk komen te staan. Anderzijds willen we onze verantwoordelijkheid opnemen om een helder beeld te krijgen van de besmettingsgraad onder studenten”, zegt rector Luc Sels.

Studenten die milde symptomen vertonen, recent een hoogrisicocontact hadden of recent in een hoogrisicogebied verbleven, kunnen online een afspraak maken. Vervolgens worden ze op het afgesproken uur verwacht op de eerste verdieping van de Universiteitshal, vlak bij de Oude Markt. Het nieuw afnamecentrum kreeg een aparte ingang via de Zeelstraat, zodat andere bezoekers van het gebouw niet in contact komen met studenten die zich laten testen.

“Iemand op mijn kot is besmet”, zegt student Computerwetenschappen Maarten Pyck (22). “Mijn huisgenoot is vrij ziek en sinds vanmorgen heb ik ook lichte keelpijn, dus ik maak me toch een beetje zorgen.” Vooraleer hij de test kan ondergaan, moet hij zijn studentenkaart inscannen en een korte registratie volgen. Leuven is overigens de eerste stad die een eigen testcentrum organiseert en werkt met studenten voor studenten. “Het zijn masterstudenten Geneeskunde die de Covid-19-testen afnemen. De registratie gebeurt dan weer door studenten Biomedische Wetenschappen”, aldus Sels. De KU Leuven voorziet een capaciteit van ruim 300 testen per dag. De wissers worden nadien geanalyseerd in het labo van professor Marc Van Ranst.

Student Maarten Pyck (22) laat zich testen op Covid-19. Beeld Vertommen
Student Maarten Pyck (22) laat zich testen op Covid-19.Beeld Vertommen

Studenten die positief testen worden meteen opgevolgd door een contacttracer van hun instelling. “Niet alle besmette mensen geven het virus ook door aan anderen. Als we erin slagen om mensen die anderen wel besmetten snel te lokaliseren, dan geraken we het virus samen de baas”, stelt de rector. Het contactopsporingsteam zal paraat staan van 9 tot 21 uur en eveneens bemand worden door masterstudenten Geneeskunde. “Voorlopig rekenen we op ongeveer 10 procent positieve tests waarvoor het contactopsporingsteam in actie schiet.”

Het testcentrum zal geopend zijn van maandag tot en met zaterdag, telkens tussen 9 en 14 uur. “Zolang de pandemie het nodig acht, houden we het afnamecentrum open. Dat zal al zeker het volledige eerste semester zijn”, besluit Sels.

KU Leuven opent eigen Covid-19-testcentrum voor studenten Beeld Vertommen
KU Leuven opent eigen Covid-19-testcentrum voor studentenBeeld Vertommen
Rector Luc Sels en een masterstudent geneeskunde Beeld Vertommen
Rector Luc Sels en een masterstudent geneeskundeBeeld Vertommen
KU Leuven opent eigen Covid-19-testcentrum voor studenten Beeld Vertommen
KU Leuven opent eigen Covid-19-testcentrum voor studentenBeeld Vertommen
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234