Woensdag 06/07/2022

6 vragenCoronavirus

Kunnen we reizen en naar festivals? Zo zal de zomer eruitzien volgens 5 experts

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Met nu al twee vaccins op komst, en sneltests die volgende week al beschikbaar zijn, kunnen we misschien toch al beginnen denken aan een leven met meer mogelijkheden. Kunnen we naar een festival gaan, een sportwedstrijd volgen en met een gerust gemoed op reis?

Philippe Ghysens

De zomer van 2020 was er eentje om snel te vergeten. Die van volgend jaar kan alleen maar beter zijn. Hoe optimistisch mogen we zijn nu er vaccins en sneltests aankomen?

Geert Molenberghs (biostatisticus, UHasselt/KU Leuven): “Er is nu uit twee hoeken gelijkaardig positief nieuws, met twee producenten die een vaccin met een hoge werkzaamheid aankondigen. Dan heb je alvast een dubbele zekerheid. Ik zie wel enige ruimte voor optimisme, ook al zal het een zomer met de handrem op zijn. We moeten ook niet vergeten dat we de komende maanden voor een ongeziene logistieke inspanning staan - zoveel mogelijk mensen vaccineren. Ik houd dus een slag om de arm. Moderna komt wel met goed nieuws, maar om nu al met zekerheid te zeggen dat de festivals kunnen doorgaan? Te vroeg.”

Als er in het voorjaar massaal gevaccineerd wordt, kunnen we toch naar het pretpark, een sportwedstrijd of een festival?

Marc Van Ranst (viroloog KU Leuven): “Ik ben ervan overtuigd dat concerten terugkomen, festivalweides weer vollopen en dat we weer volle sportarena’s zullen zien - maar nog niet voor nu direct. Zeker in de eerste fase gaat het zeer moeilijk zijn, omdat nog niet iedereen de gelegenheid heeft gehad om zich te laten vaccineren. En als je dan de toegang tot een evenement laat afhangen van de vaccinatie, wordt dat een zeer gegeerd iets. Dan creëer je een beetje een dystopische maatschappij. Het virus gaat nooit helemaal weg zijn, maar als we de golven kunnen voorkomen, hebben we de pandemie onder controle en dan is veel mogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat al die events terugkomen, en op een veiligere manier dan vroeger, maar er is tijd nodig.”

Bruno Schaubroeck ( Event Confederation): “We zijn als organisatoren van evenementen optimistisch en werken positief samen met de overheid. Maar het is afwachten welke filosofie zal gevolgd worden bij die vaccins. Moeten we bezoekers aan de ingang naar een bewijs van vaccinatie vragen? In Nederland is daar al uitgebreid over gedebatteerd. De directeur van evenementencomplex Ahoy heeft gezegd dat je iemand niet kan binnenlaten op basis van een vaccinatiebewijs. Er moet een draagvlak voor zijn want anders riskeer je aan discriminatie te doen. Wij staan klaar om ons aan te passen. Na de bomaanslagen in Parijs en Brussel hebben we dat ook gedaan.”

Kunnen sneltests aan de toegang ervoor zorgen dat evenementen weer doorgaan?

Schaubroeck: “Dan moet je de mensen uren op voorhand laten toekomen. Het is quasi uitgesloten om dat bij een evenement met een groot publiek praktisch te kunnen organiseren: je kan aan een groot festival de bezoekers niet urenlang laten wachten. Maar van de 70.000 evenementen jaarlijks in ons land zijn er 400 festivals. Er zijn dus heel veel kleinere events waar wel dingen mogelijk zijn. Je kan bijvoorbeeld naar een bedrijfsfeest gaan en daar wel die sneltest doen. En dan moeten we samen met de overheid bekijken wat hun visie is bijvoorbeeld voor de grote events en festivals. Wij zien de overheid als onze partner”.

Van Ranst: “Ik denk wel dat de grote spelers in de festivalsector ook naar die sneltests aan het kijken zijn. Maar het is inderdaad een enorm logistiek en organisatorisch probleem. Voor een publiek van 100 man is het perfect mogelijk maar als je 40.000 man wil testen, dat gaat even duren. Maar het is niet onmogelijk. Ze moeten kijken hoe ze dat organisatorisch aanpakken. Het is makkelijk om te zeggen: dat gaat niet. Op het toppunt van een crisis moet je dat soms wel doen. Maar als het wel weer kan, heb je de plicht om dingen weer mogelijk te maken”.

Gaan we weer vlotjes in het buitenland op vakantie kunnen gaan?

Koen van den Bosch (Vereniging Vlaamse Reisbureaus): “De zomer van 2021 gaat er sowieso anders uitzien dan dit jaar. Tot 25 september zaten we in België nog met een reisverbod. Wij mochten alleen reizen binnen Europa en naar bestemmingen die groen of oranje waren. Reizigers uit buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk konden ook naar de witte lijst van bestemmingen die door Europa waren goedgekeurd, wij niet. We hebben gezien dat heel wat Belgen dat toch gedaan hebben, maar niet via Belgische reisbureaus. Het reisverbod is er nu niet meer en we zien veel interesse om te reizen maar nog zeer weinig boekingen.”

Wat gaat bepalen of we opnieuw volop gaan reizen?

Van den Bosch: “Ik denk dat de sneltest de snelste en beste richting is om te volgen. We zien nu al dat het systeem met de erkende PCR-testen in Zaventem vrij goed werkt. Ik heb me laatst op een dinsdag om 10 uur laten testen en om 15 uur zaten de resultaten in mijn mailbox. Dat was de gewone procedure, met de snelprocedure krijg je binnen de vier uren de resultaten. Er zijn luchtvaartmaatschappijen die zo’n negatieve test eisen. Je weet dan ook dat je in een virusvrij vliegtuig zit, dat is een geruststelling. Ook sommige hotels vragen om zo’n negatieve test. Wij hopen dan ook dat de sneltesten verder uitgerold zullen worden en dat het zo makkelijker wordt om te reizen. We kijken vooral naar de overheid om het uitrollen van sneltesten, zoals in Duitsland , mogelijk te maken. De kwaliteit van deze testen moet gegarandeerd zijn om voor een optimale veiligheid te zorgen.”

Luk De Wilde (luchtvaartspecialist): “De internationale organisaties Airlines for Europe en IATA dringen al sinds enkele weken aan dat iedereen die het vliegtuig neemt, een sneltest aflegt. Maar er zijn verschillende soorten sneltests met verschillende waarden. Het is belangrijk dat er waarden worden afgesproken die overal gelden. Sommige landen, zoals Griekenland, vragen nu al dat je een attest bij hebt waarin staat dat je de voorbije vier dagen negatief getest bent. Andere landen gaan dat ook doen.”

Kan een bewijs van vaccinatie bijdragen aan meer reizen?

Van den Bosch: “Er zijn nu wel twee vaccins, maar die worden eerst uitgerold naar bepaalde doelgroepen. Dat betekent dat tegen de zomer niet iedereen zal gevaccineerd zijn. Ik zie wel de mogelijkheid om het vaccin in het gele boekje - het internationale bewijs van inentingen - op te nemen. Als je dan naar een bepaald land wil dat een vaccinatie vereist, kan je het gele boekje voorleggen.”

De Wilde: “Als de vaccins in de eerste maanden van 2021 beschikbaar zijn, gaat iedereen zijn vleugels willen uitslaan. De vraag is dan: gaan alle landen hetzelfde vaccin gebruiken? En hoe snel gaat de vaccinatie verlopen in de vakantielanden? Je kan het gele boekje gebruiken maar dan moet er op Europees vlak wel afgesproken worden welk vaccin je in welk land moet kunnen voorleggen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234