Maandag 26/09/2022

Kunstenaars in de bres voor Wiels

Het idee werd uit nood geboren, verklaart woordvoerster Angie Vandycke van Wiels. ‘Met wat we ontvangen uit subsidies en privéfinanciering kunnen we de laatste fase van de restauratie van het gebouw niet betalen. Daarom hebben we deze oplossing bedacht. We hopen zo’n 100.000 euro op te halen, waarmee ook een aantal sociaal-artistieke projecten kunnen worden gefinancierd.’

Vrijwel alle kunstenaars die door Wielsdirecteur Dirk Snauwaert werden benaderd, reageerden positief op het plan, zegt Vandycke. “De meesten hadden al eens in Wiels geëxposeerd. Ze begrepen onmiddellijk hoe belangrijk dit voor ons is.” De veertien kunstenaars die hun medewerking hebben toegezegd zijn Luc Tuymans, Michel François, Anne-Mie Van Kerkhoven, Francis Alÿs, Saadane Afif, Nairy Baghramian, Marcel Berlanger, David Claerbout, Ann Veronica Janssens, Gabriel Kuri, Moshekwa Langa, Paulina Olowska, Simon Starling en Kelley Walker.Tuymans gaat een zeefdruk doneren van zijn bekende schilderij Skull. “Natuurlijk doe ik mee”, zegt hij. “Ik heb nog mede aan de wieg gestaan van Wiels. Het is een jong centrum dat alle steun verdient.”De kunstwerken van Tuymans en zijn collega’s zullen van 18 tot 25 november te bezichtigen zijn in het gebouw van Wiels. Op 25 november om 18 uur volgt dan een Benefit & Auction Party, waarvoor 60 euro toegang wordt gevraagd. De verkoop van de werken wordt verzorgd door veilinghuis Sotheby’s, dat eveneens kosteloos zijn medewerking toezegde.De actie van Wiels is geen primeur in de kunstwereld. Onlangs ondernamen het Antwerpse Extra City, de kunsthal in Bern en de Nederlandse galerieën De Appel en Witte de With gelijkaardige initiatieven. Zakelijk leider Katrien Reist van Extra City spreekt van een zeer positieve ervaring. “Bij ons hebben 24 kunstenaars meegedaan, onder wie Tuymans, Guillaume Bijl en Michaël Borremans. Met de opbrengst van de veiling hebben we ons programma voor 2009 zeker gesteld en hebben we enkele noodzakelijke infrastructurele verbeteringen kunnen aanbrengen.”

Aantrekkelijk

Ook voor de kunstenaars was de veiling een aantrekkelijk initiatief, denkt Reist. “Sommigen konden werken verkopen die anders misschien in hun atelier waren blijven staan. Voor anderen was het een mooie kans om eens samen op een lijst te staan samen met grote namen.”Toch denkt Reist niet dat de huidige trend zich zal doorzetten. Veilinghuizen en galerieën zullen gaan klagen als ze door kunstinstellingen buitenspel worden gezet, vermoedt ze. “En ik kan me ook voorstellen dat kunstenaars er op een gegeven moment genoeg van krijgen dat ze alsmaar gevraagd worden om hun werk gratis af te staan.” Het laatste klopt, zegt Tuymans. “Met Wiels is het een ander verhaal, maar ik heb de afgelopen jaren behoorlijk wat werken weggegeven, en eerlijk gezegd ben ik niet erg blij met de manier waarop dat gegaan is. Meestal krijg je nauwelijks meer dan een bedankbriefje, terwijl men vaak behoorlijke bedragen krijgt voor dat werk. Het zou goed zijn als als de kunstenaars op een meer permanente manier geëerd zouden worden voor hun donaties.” Dirk De Wit, directeur van het Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst (BAM), is zelfs helemaal tegen het idee van benefietveilingen. “De solidariteit van de kunstenaars is natuurlijk mooi, maar ik vind het eigenlijk heel triest dat het zo moet. Een veiling zoals die bij Wiels zou niet nodig moeten zijn in een hoofdstad. Zeker niet in een hoofdstad die geen enkel museum telt voor moderne kunst. Ik hoop dat dit een signaal is voor de Franstalige en Nederlandstalige beleidsmakers om iets aan die situatie te gaan doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234