Kwart minder pesticiden tegen 2010
Belgi� gaat veel minder ver dan buurlanden
Brussel
Eigen berichtgeving
De federale regering heeft een plan goedgekeurd om het risico van pesticiden voor mens en milieu tegen 2010 met een kwart terug te dringen. Ons land gaat daarmee veel minder ver dan sommige buurlanden, die tot 50 procent reductie gaan. Daar staat tegenover dat België ook de pesticiden voor huishoudelijk gebruik, de zogenaamde biociden, aanpakt. Dat risico moet met de helft omlaag.
Ons land gaat volgens het kabinet van federaal milieuminister Bruno Tobback (SP.A) minder ver dan de buurlanden met de reductie van gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw omdat er op dat vlak de voorbije tien jaar al grote inspanningen geleverd zijn.
Het plan voorziet een reeks acties om het gebruik van pesticiden en biociden terug te dringen of het risico ervan te verminderen. Op gezette tijden zal het risico gemeten worden bij consumenten, landbouwers, in het grondwater, in aardwormen (om de bodemvervuiling na te gaan), bijen, vogels en waterorganismen.
Bij de biociden komen er vooral maatregelen tegen chemische houtbeschermingsmiddelen, insecticiden en rattenvergif. "Het ongecontroleerd gratis uitdelen van rattengif door sommige gemeentebesturen zal bijvoorbeeld aan banden gelegd worden", aldus de woordvoerster van minister Tobback.
De bevolking zal ook beter geïnformeerd worden over de voorzorgen die genomen moeten worden bij pakweg het gebruik van vliegenvangers (handschoenen dragen!) of muggensticks (niet voor kinderen!).
Omdat er nog maar weinig bekend is over de schadelijke effecten van biociden zullen de risico's samen met het antigifcentrum worden geïnventariseerd.
Voor de methylbromiden, een kankerverwekkend ontsmettingsmiddel dat in de landbouw wordt gebruikt om de bodem te ontsmetten alvorens aardbeien of tomaten te planten, wordt er op 1 januari in principe een Europees verbod van kracht. Maar op vraag van tien lidstaten, waaronder België, wordt er een uitzondering gemaakt voor 'kritische toepassingen', waarvoor nog alternatieven ontwikkeld moeten worden.
Landen als Nederland en Denemarken hebben de methylbromiden intussen al helemaal gebannen. België wil dat voorbeeld "zo snel mogelijk" volgen en start daarover overleg op met de sector.
De ministers Bruno Tobback (Leefmilieu) en Rudy Demotte (Volksgezondheid) noemen het pesticidenreductieplan slechts een eerste stap. "De bedoeling is om zo snel mogelijk met de gewesten rond de tafel te zitten over verdere maatregelen."
(SD)