Zondag 03/07/2022

AchtergrondJustitie

Leden van Bende Makreel krijgen tot 8 jaar cel voor invoer cocaïne

Dokwerker Jimmy H., bendeleider 'Black' en hun vriend van de failliete restaurantketen Capriani in betere tijden.  Beeld rv
Dokwerker Jimmy H., bendeleider 'Black' en hun vriend van de failliete restaurantketen Capriani in betere tijden.Beeld rv

De Bende Makreel, die bekend werd omdat bij een bendelid 1 miljoen euro cash in een koffer werd gevonden, is veroordeeld tot celstraffen van 8 jaar. Dat is aanzienlijk minder dan de straf van 12 jaar die de aanklager voor de kopstukken had geëist. De bende had in 2015 een tiental transporten van cocaïne via de Antwerpse haven ingevoerd.

Patrick Lefelon

De zwaarste straffen waren voor bendeleiders Ronny L. (8 jaar), Abdel El M. - bijgenaamd Black - (8 jaar) en dokwerker Renzo Q. (7 jaar). Voor Giacomo P., Kukian A. en gewezen dokwerker Jimmy H. waren er straffen van 6 jaar cel. Hun criminele winsten, die schommelen tussen de 500.000 euro en 1,8 miljoen euro, zijn verbeurdverklaard.

De procureur eiste voor Ronny L., Abdel El M., Giacomo P., Renzo Q. en Jimmy H. de onmiddellijke aanhouding. De rechtbank sprak enkel de onmiddellijke aanhouding uit voor L. en El M.

De handlangers van de bende kregen straffen van 2 jaar tot 52 maanden. De planner op de containerterminal van MSC waarnaar het onderzoek Makreel werd genoemd, Nordin El M., kreeg een straf van 3 jaar.

Voor het witwassen van het drugsgeld was de rechter niet overtuigd van de schuld van alle beklaagden. Zo werden de ouders van dokwerker Kenny M., die zelf 2 jaar celstraf kreeg, vrijgesproken. Hun buitenverblijf in Portugal is niet betaald met drugsgeld dat zij van hun zoon zouden gekregen hebben. Ook enkele vriendinnen van de bendeleden die vervolgd werden voor dure aankopen van luxegoederen, gaan vrijuit.

Buit bij een huiszoeking bij de start van het Makreel-onderzoek: 1,2 miljoen euro in de kleerkast. Beeld rv
Buit bij een huiszoeking bij de start van het Makreel-onderzoek: 1,2 miljoen euro in de kleerkast.Beeld rv

De ‘switch-methode’

De bendeleiders Abdel El M., bijgenaamd Black, Ronny L. en Giacomo P. slaagden erin om in de periode 2014-2015 drugsladingen op de haventerminal over te laden uit een Zuid-Amerikaanse container naar een Europese container. De dokwerkers Kenny M., Renzo Q. en Jimmy H. zorgden er met de hulp van MSC-planner Nordin El M. voor dat de twee containers netjes naast mekaar kwamen staan op de gigantische terminal met zijn duizenden containers. Dat was de ‘switch-methode’.

Volgens de procureur was de Makreel-bende de eerste die de switch systematisch toepaste in de Antwerpse haven. De politie vond sporen van minstens een tiental ladingen cocaïne in 2015. Slechts twee ervan werden onderschept, waaronder één lading van 322 kg cocaïne op de parking van het Apart-hotel in Borgerhout. Een van de mannen die toen werd gearresteerd, Abdelkader B., werd eind 2016 ontvoerd. Van hem is nooit nog iets gehoord.

De Makreel-bende zou in 2015 minstens een tiental ladingen cocaïne hebben ingevoerd. Beeld rv
De Makreel-bende zou in 2015 minstens een tiental ladingen cocaïne hebben ingevoerd.Beeld rv

Ook van kopstuk Kristof W. (44) is geen spoor meer op het proces. Hij werd op 3 juni 2020 op straat vermoord in een buitenwijk van Athene.

“Gedecoreerd met kogelinslagen”

De procureur overliep tijdens het proces minutieus het maandenlange politie-onderzoek en deelde enkele plaagstoten uit. “Kopstuk Ronny L. is eind augustus 2015 getrouwd. Een zaal vinden was geen probleem: hij trouwde ‘on the beach’ in Honduras. Tien vrienden zoals Black en Jimmy H. mochten op zijn kosten tien dagen mee komen feesten. Mevrouw de rechter, u vindt de trouwfoto’s in het dossier.”

“Bendeleider Black was een goede kennis van dokwerker Jimmy H. Hij is de eerste Antwerpse dokwerker op wiens woning in Kapellen werd geschoten. Het restaurant Mr. Noodles van verdachte Moraad El K. is ook gedecoreerd met kogelinslagen.”

Schoendozen vol geld

Op 29 september 2015 greep de politie in met een reeks arrestaties en huiszoekingen. Het leverde een berg PGP-toestellen op (Pretty Good Privacy, smartphones die niet afgeluisterd kunnen worden), kluizen en schoendozen vol cash geld, her en der luxehorloges, auto’s met speciaal verborgen ruimtes en documenten over vastgoedaankopen in Marokko en Portugal.

Tijdens de ondervragingen gaven de 26 verdachten nauwelijks iets toe. Hoogstens bevestigden zij dat zij andere verdachten kennen. Met drugsinvoer had niemand iets te maken. Hun uitleg was voor de procureur amper te geloven.

De procureur: “De 29.000 euro in de kluis van verdachte Karel B. is winst uit het casino. Dokwerker Jimmy H. heeft een PGP-telefoon om achter de rug van zijn vriendin met andere vrouwen af te spreken. MSC-planner Nordin El M. ontmoet na zijn nachtshift Moraad El K. om een slaappil af te geven. Black heeft veel PGP-telefoons omdat hij die verkoopt, in het zwart natuurlijk. En de gezochte Ronny L. loopt in Spanje met een vals paspoort rond omdat zijn vriend Jan V.S. een maand eerder is geliquideerd.” De rechtbank hechtte aan die flauwe excuses duidelijk geen geloof.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234