Maandag 16/05/2022

AchtergrondOnline veiligheid

‘Leer kinderen kritisch te zijn ten opzichte van mensen die hen online benaderen’

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

‘Ik maakte een profiel aan op Bullchat en binnen de vijf minuten had ik honderd berichten van pedofielen in mijn inbox zitten’, zegt undercoverjournalist Sven van der Meulen. Hoe kan je als ouder voorkomen dat ook jouw kind op het internet in contact komt met mensen met slechte bedoelingen?

Inge Bosschaerts

“Ik heb pas een jaar of zes, zeven geleden voor het eerst seks gehad met een minderjarige. Misschien waren die verlangens er al vroeger, maar toen was het moeilijker om contacten te leggen. Nu, met al die chatsites op het internet, kom je echt heel makkelijk met die jongeren in contact.”

Dat vertelde de Vlaamse acteur van 51 naar wie een onderzoek loopt voor verkrachting van minderjarigen drie weken geleden aan de Nederlandse undercoverjournalist Sven van der Meulen. De man legde uit hoe makkelijk het is om online minderjarigen te benaderen. Experts benadrukken dat ouders hun kinderen best al zo vroeg mogelijk waarschuwen voor de gevaren van het internet. “Alle ouders drukken hun kinderen op het hart dat ze op straat nooit mogen meegaan met een meneer die ze niet kennen. Maar je moet kinderen óók al heel jong duidelijk maken dat ze maar beter een kritische houding aannemen ten opzichte van mensen die hen online benaderen.”

Dialoog

Volgens Tijana Popovic, beleidsmedewerker bij Child Focus, is het een goede zaak dat het onderzoek naar het vermeende kindermisbruik door een Vlaamse acteur nu in het nieuws komt. “Voor ouders is dit een aanleiding om de dialoog aan te gaan met hun kinderen. En het is belangrijk om dat al op heel jonge leeftijd te doen. Dan kennen de kinderen de potentiële gevaren, én dan is de kans groter dat ze op latere leeftijd naar hun ouders komen als er iets is misgelopen, omdat ze weten dat ze daarmee bij hen terechtkunnen. Zet je dus gerust naast je kind als het een Facebook-profiel wil aanmaken, en doe dat samen. Bespreek welke foto’s ze er mogen opzetten en welke niet – en leg hen ook uit waarom.”

Bullchat. Beeld RV
Bullchat.Beeld RV

Popovic ziet ook een belangrijke rol voor de scholen. “Vandaag moet je er van uitgaan dat élk kind in de klas actief is op sociale media. Waarom zou je het niet opnemen in de lessen? Leer kinderen naar de privacy-instellingen van al die apps te kijken, leer hen kritisch te zijn ten opzichte van mensen die hen online benaderen. Veel kinderen beseffen niet dat iemand die zich via de chat voordoet als een jongen van 13 in werkelijkheid een man van 50 kan zijn.”

Undercoverjournalist

De Vlaamse acteur beweerde tijdens zijn ontmoeting met de Nederlandse undercoverjournalist dat hij nooit een kind gedwongen heeft. “Zij wilden het zelf”, zegt hij. Naar eigen zeggen benaderde hij de meeste van zijn slachtoffers via Bullchat: een website die eigenlijk bedoeld is als chat- en datingsite voor homo’s, maar waarop ook veel pedofielen actief zijn. Ze weten dat veel minderjarigen die worstelen met hun geaardheid zulke chatsites gebruiken om op zoek te gaan naar informatie, te praten en in contact te komen met andere homoseksuelen. “Ik sprak hen dan aan”, zei de acteur tijdens de undercoverreportage. “Ik vroeg hen natuurlijk niet meteen om af te spreken, want dat willen die gasten niet, die zijn bang. Maar ik praatte met hen, dat was vaak lang praten, en lang luisteren. En dan, na zoveel keer chatten, ja, dan wil je toch wel eens afspreken. Dan heb je een vertrouwensband opgebouwd, en dan kan er wel meer.”

Tijana Popovic beseft dat je als ouder weinig kan beginnen tegen zulke praktijken. “Als jouw puberzoon worstelt met zijn geaardheid en in de beslotenheid van zijn slaapkamer met zo’n man chat, of er zelfs mee afspreekt, dan weet je dat als ouder meestal niet. Net daarom is het belangrijk kinderen al vroeg op de gevaren te wijzen, zodat ze als puber weten dat zoiets gevaarlijk kan zijn en dat ze beter terughoudend zijn. Maar dan nog kunnen we helaas niet uitsluiten dat zulke dingen gebeuren.”

Op het gratis noodnummer 116 000 van Child Focus kunnen zowel ouders als jongeren terecht met meldingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234