Vrijdag 12/08/2022

Lefevere zet stap terug

Patrick Lefevere stapt op als voorzitter van de vereniging van ProTourteams AIGCP. Lefevere is het voortdurende geruzie binnen het wielrennen beu. Liever besteedt hij zijn tijd aan het vinden van een nieuwe sponsor voor zijn eigen wielerploeg, aan zijn gezin en aan zijn eigen gezondheid.

Brussel l Lefevere werd voorzitter van de AIGCP in opvolging van de Spanjaard Manolo Saiz. Maar de erfenis van Saiz woog zwaarder dan Lefevere had durven hopen.

Saiz bleek mei vorig jaar één van de hoofdrolspelers te zijn in Operación Puerto, het grote Spaanse dopingschandaal waar in totaal zo'n 58 renners bij betrokken waren. Hoe uit deze dopingcrisis te raken was een probleem erbij voor AIGCP-voorzitter Lefevere. Hij moest ook al de ProTourteams ongeschonden door de ruzie tussen de Internationale Wielerunie UCI en de organisatoren van de grote rondes - de Tour de France op kop - trachten te loodsen.

Hij slaagde in geen van beide. Omdat de ProTour alle teams het vooruitzicht bood op langlopende sponsorcontracten, startrecht in de belangrijkste wedstrijden garandeerde en hogere inkomsten beloofde, kozen Lefevere en de AIGCP eerst de kant van de UCI. Toen in maart van dit jaar de Tourorganisatie ermee dreigde ProTourteams uit te sluiten voor Parijs-Nice, ging Lefevere tot woede van de UCI weer bij ASO aanleunen.

In juni nam Lefevere een even dubbelzinnige houding aan in het ethische charter dat de UCI de renners voor de start van de Tour wilde laten ondertekenen. Daarin bekenden renners niet in een dopingschandaal verwikkeld te zijn. Wie het toch was, riskeerde twee jaar schorsing en een jaarloon.

Lefevere ging nog verder. Wie niet tekende, zei hij, zou bij de start van de Tour geen coureur meer zijn. Tot Paolo Bettini, wereldkampioen en kopman in de ploeg van Lefevere, twee dagen later weigerde zijn handtekening te zetten. Meteen keerde ook Lefevere zich tegen het charter, zeggende dat het juridisch een waardeloos stuk papier was.

Van T-Mobile manager Bob Stapleton kreeg Lefevere het verwijt dat hij als AIGCP-voorzitter te weinig had bijgedragen tot de oplossing van het dopingprobleem. Dat de hele QuickStepploeg pas als allerlaatste het nieuwe ethische charter ondertekende, zat Stapleton hoog. In augustus kreeg Lefevere de ProTourploegen dan toch zover om een nieuw, streng antidopingprogramma van de UCI te ondertekenen. Dat was voor in oktober het biologisch paspoort werd goedgekeurd waarmee vanaf volgend jaar de strijd tegen doping wordt gevoerd.

Intussen probeerde hij toch zijn machtspositie in het wielrennen te verstevigen. In mei sprak hij zijn ambitie uit om voorzitter te worden van de Belgische Wielerbond. Wouter Vandenhaute vond in Lefevere ook een partner in zijn pogingen om de Tour de France te kopen.

Die overnamepoging liep met een sisser af. En gisteren kondigde Lefevere zijn ontslag aan als AIGCP-voorzitter. "Na tweeëneenhalf jaar ruziën heb ik het wel gehad." De blijvende onenigheid tussen UCI en grote rondes zit hem hoog. "Ik wil niet langer de schietschijf zijn voor alles wat mis gaat in het wielrennen", liet hij vorig jaar al weten.

Binnen de UCI zetelt hij in de ProTourraad, de antidopingcommissie en de commissie voor veiligheid. Ook daaruit zou hij opstappen. Wel blijft hij voorzitter van de IPCT die de commerciële belangen van de profploegen behartigt. Dit jaar stelde de IPCT het portretrecht van de renners veilig.

In de toekomst wil hij zich met zijn eigen wielerploeg bezighouden. Hij wil ook meer tijd en aandacht geven aan zijn gezin en gezondheid. "Ik wil fietsen, skiën, op mijn gezondheid letten. Als ik in 2009 nog een wielerploeg heb, dan wil ik voluit kunnen genieten van de prestaties van mijn renners. En niet langer tussendoor van hot naar her rijden om nodeloos aan onderhandelingstafels te zitten."

Lefevere moet nog op zoek naar een vervanger voor QuickStep dat er op het einde van 2008 mee ophoudt. Dat hij in januari van dit jaar in de krant Het Laatste Nieuws van georganiseerde doping werd beschuldigd, heeft hem naar eigen zeggen de handtekening van een grote sponsor gekost. Lefevere onderhandelde op dat moment met de Zwitserse fabrikant van badkamermeubelen Franke. "Het kostte me 8,25 miljoen euro. En ook mijn huidige tweede sponsor betaalt in 2008 minder dan dit jaar."

Tot 1 juli 2008 geeft Lefevere zich de tijd om een nieuwe sponsor te vinden. Na die datum wil hij zijn renners de vrijheid gunnen om naar een nieuwe ploeg uit te kijken. QuickStep zou bereid zijn nog vier jaar voort te doen op voorwaarde dat Lefevere een tweede sponsor vindt die een gelijk deel van het budget wil volstorten. (MG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234