Donderdag 29/09/2022

Lernout & Hauspie deed zaken met Mossad-firma

De inmiddels failliete spraaktechnologiegroep Lernout & Hauspie werkte sinds 1999 samen met Comverse Technology Inc., een Israëlisch bedrijf dat afluisterapparatuur levert aan de Amerikaanse politie- en inlichtingendiensten. Comverse zou een centrale rol gespeeld hebben in spionageactiviteiten van de Israëlische geheime dienst Mossad op Amerikaanse bodem. Pas na de terreuraanslagen van 11 september ontdekten de Amerikaanse autoriteiten de ware omvang van dit spionagenetwerk.

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Sinds de aanslagen van 11 september werden in de VS bijna honderd Israëlische staatsburgers gearresteerd op basis van de nieuwe antiterreurwet of wegens inbreuken op de immigratiewetgeving. Een aantal onder hen zijn Israëlische militairen in actieve dienst, anderen zijn reservisten. Maar een groot deel van de arrestanten heeft ervaring bij de inlichtingendiensten en werkte voor Israëlische hightechbedrijven, zoals Amdocs en Comverse. Volgens de conservatieve Amerikaanse tv-zender Fox News zijn de arrestaties het resultaat van een onderzoek van het FBI naar een grootschalig Israëlisch spionagenetwerk dat werkzaam is op Amerikaans grondgebied.

Er zijn geen aanwijzingen dat de Israëli's iets te maken hadden met de terreurdaden, maar volgens Fox News vermoeden de onderzoekers dat sommige arrestanten op voorhand informatie hebben verzameld over de aanslagen, onder meer door het schaduwen van Arabische onderdanen op Amerikaans grondgebied. Die gegevens werden echter niet doorgespeeld aan de Amerikaanse autoriteiten. De Mossad, de Israëlische geheime dienst, stuurde weliswaar kort voor 11 september een delegatie naar de VS om te waarschuwen voor een op til zijnde belangrijke terroristische aanval, maar die waarschuwing was niet gedetailleerd genoeg en in te vage bewoordingen geformuleerd.

Het FBI-onderzoek concentreert zich op Amdocs Ltd., een Israëlisch telecombedrijf dat in onderaanneming voor de grote telefoonmaatschappijen een flink deel van het Amerikaanse telefoonverkeer beheert. Amdocs beschikt op die manier over databestanden waaruit blijkt wie naar wie belt en wanneer. Het National Security Agency (NSA) vreest niet zozeer misbruik door de betrokken firma of door een bevriende natie als Israël, dan wel het risico dat dergelijke gegevens in verkeerde handen vallen en bijvoorbeeld terecht zouden komen bij de georganiseerde misdaad of zouden verkocht worden aan andere landen.

Voorts gaat het onderzoek in de richting van Comverse Infosys, een firma die afluisterapparatuur leverde aan zowat alle Amerikaanse politie- en veiligheidsdiensten. Het gaat om een dochterbedrijf van Comverse Technology, een groep die nauw samenwerkt met de Israëlische regering. De helft van de researchinvesteringen van Comverse wordt betaald door het Israëlische ministerie van Industrie en Handel. Het FBI vermoedt dat de software van Comverse over een 'achterdeur' beschikt, zodat de Mossad desgewenst on line in Tel Aviv kan meeluisteren.

Op 13 juli 1999 sloot Comverse Network Systems, een andere Amerikaanse dochter van Comverse Technology, een licentieovereenkomst met Lernout & Hauspie Speech Products voor het gebruik van de zogenaamde text-to-speech (tts)-technologie, waarbij alle informatie van e-mail, fax, voice-mail en databestandsgegevens in één mailbox terechtkomt en vervolgens in verschillende talen kan worden afgeluisterd, bijvoorbeeld per telefoon. Comverse ondernam vruchteloos pogingen om dit futuristische product te commercialiseren, wat niet betekent dat het bedrijf de L&H-technologie niet voor eigen gebruik kan hebben aangewend.

De berichtgeving van Fox News werd nauwelijks opgepikt door andere Amerikaanse media. Bronnen van de tv-zender omschrijven het lopende FBI-onderzoek als "politiek uiterst gevoelig" en "too hot to handle", want potentieel schadelijk voor de Amerikaans-Israëlische betrekkingen. Een woordvoerder van de Israëlische ambassade in Washington noemde de beschuldigingen "schandalig" en verklaarde dat "Israël niet aan spionage doet die gericht is tegen de VS".

Onderzoek is 'politiek uiterst gevoelig' en 'too hot to handle'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234