Woensdag 06/07/2022

Leterme viert nu, Antwerpen pas in 2010

BRUSSEL l 2007 is behalve een Hergé- en een Astrid Lindgren-

ook een Elsschotjaar. 125 jaar na de geboorte van de Antwerpse meester (1882-1960) mag de Elsschotiaan zich onder meer verheugen op een Elsschotlezing van minister-president Leterme. De grootse plannen van de stad Antwerpen worden echter drastisch teruggeschroefd.

Door Dirk Leyman en Jeroen de Preter

Toen Antwerpen in 2005 afstand deed van de titel Wereldboekenstad, kondigde Antwerps cultuurschepen Philip Heylen een nieuw en even ambitieus evenement aan. Heylen beloofde om in 2007 "voluit" voor een Elsschotjaar te gaan. Zo dacht de schepen onder meer aan "een grote tentoonstelling in het AMVC-Letterenhuis, tekstfragmenten in het stadsbeeld en billboards op de Boerentoren". Hij toonde zich bereid om budgetten vrij te maken.

Wat Elsschot eertijds zei over droom en daad blijkt echter eens te meer waar. Anderhalf jaar later zien de plannen van de stad Antwerpen er in elk geval een stuk minder ambitieus uit.

Zo is er volgens Cyriel Van Tilborgh, voorzitter van het Willem Elsschotgenootschap en vanzelfsprekende partner in het project, nog steeds niet eens over het project vergaderd. Van Tilborgh merkt in het ledenblad van zijn genootschap enigszins schamper op dat de plannen en budgetten inmiddels "flink zijn bijgesteld". Hoe dan ook ziet het ernaar uit dat de grote Elsschotfeestelijkheden niet te verwachten zijn voor 2010, vijftig jaar na de dood van de schrijver.

Zo lang wordt er bij het Elsschotgenootschap niet gewacht. Op 27 februari van dit jaar mag Vlaanderens levendigste literair genootschap niemand minder dan Vlaams minister-president Yves Leterme verwelkomen. Leterme zal er naar verluidt "een eigenzinnige visie verwoorden op de grootste stilist der Nederlandse Letteren". Vorig jaar nam de Limburgse provinciegouverneur Steve Stevaert er de honneurs waar. Hij beschreef Elsschot toen als "een commerçant met een socialistische pet".

Elsschotianen kunnen ondertussen onder meer terecht in het Antwerpse Klein Raamtheater, waar u vanaf volgende week kunt gaan kijken naar de start van de opvoeringenreeks Een ontgoocheling, in een theaterbewerking van Herman en Vincent Verbeeck. Verder is het ook uitkijken naar het volgende nummer van het literaire tijdschrift DW&B, dat twaalf verhalen van schrijvers "in de stijl van Elsschot" brengt.

Elsschotgenootschap verwelkomt Vlaams minister-president, maar Antwerpen heeft budgetten voor de viering van de schrijver 'bijgesteld'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234