Leuvense onderzoekers bootsen gaswolken op zon na met Vlaamse supercomputer
Onderzoekers van het Leuvense Centrum voor Plasma-Astrofysica zijn er voor het eerst in geslaagd een gaswolk boven het zonoppervlak -ook filament genoemd- van zo'n 30 miljoen meter breed, hoog en diep na te bootsen. Gebruik makend van de faciliteiten van het Vlaams Supercomputer Centrum werd een 15' durende 3D-simulatie gerealiseerd wat de onderzoekers in staat stelt beter te begrijpen wat er binnen dit filament gebeurt. Dat meldt de dagkrant van de KU Leuven.
Deze gaswolken zijn een van de vele mysteries die de corona - de buitenste afmosfeer van de zon - herbergt. Ze kunnen een oppervlakte van tienduizenden km2 omvatten en honderd tot duizend miljoen ton zwaar zijn.
Explosieve types zijn slechts een kort leven van enkele paar minuten beschoren. Hoe echter andere 'rustige' filamenten maandenlang kunnen overleven en ondanks hun zwaardere materie niet naar beneden vallen op het zonoppervlak is nog steeds een vraagstuk voor de wetenschappers. "Ondanks de vele waarnemingen kan men hun ingewikkelde levenscyclus niet helemaal verklaren", aldus Prof. Ronny Keppens (KU Leuven).
Om het probleem op te lossen bouwden Leuvense onderzoekers door middel van wiskundige berekeningen, rekening houdend met de wetten van de fysica en realistische schattingen van de eigenschappen van zo'n filament, een virtueel model. "Het 'rustige' filament lijkt meer op een kokend potje met neer- en opwaartse stromen.
In de buitenste atmosfeer is het veel heter dan op het oppervlak van de zon. We zien dat koeler materiaal van lagere regionen uit de atmosfeer steeds naar van boven wordt geduwd en in het filament wordt opgewarmd. Doordat er steeds nieuw, koel materiaal naar boven komt kan het kookproces maanden aan de gang blijven", aldus Keppens. De Leuvense onderzoekers vergelijken de simulaties nu met echte zonnewaarnemingen.
Voor de volledige tekst van de studie 'Solar Prominences: Double, Double... Boil and Bubble': klik hier.
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
Gaswolk op de zon nagebootst met de Vlaamse supercomputer http://t.co/CBG56NzCJJ pic.twitter.com/ZeAgHwbmNi
— KU Leuven (@KU_Leuven) 30 september 2015