Zaterdag 01/10/2022

Lezersbrieven

Lezers reageren: ‘Het is absurd om de gevaccineerden te gijzelen uit misplaatste jaloezie’

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Wat vinden onze lezers: hebben mensen die al een coronaprik kregen versoepelingen verdiend of is het ‘samen uit, samen thuis’-principe heilig? Een greep uit de meer dan 440 lezersreacties.

Redactie

Gedwongen solidariteit

Ik zal waarschijnlijk een van de laatsten in de rij voor vaccinatie zijn, maar ik heb mijn gezin en hou het nog wel even uit. Moeten anderen die wel al gevaccineerd zijn dan zo lang wachten om eindelijk weer wat van het leven genieten? Ik zie niet in waarom. ‘Samen uit, samen thuis’ klinkt voor mij meer als ‘Als ik niet mag, dan zij ook niet’, en dat houdt voor mij geen steek. Ik zou veel liever blije mensen rond me heen zien dan mensen die gedwongen worden om ‘solidair’ te zijn. Mochten er andere, objectievere redenen zijn om versoepelingen uit te stellen en een crash van het gezondheidssysteem te voorkomen, dan vind ik wel dat we de juiste maatregelen nog even moeten volhouden.

Bert Sercu (40), Varsenare

Hoogdagen van het egoïsme

Samen uit en samen thuis, dat lijkt me logisch. Anders lach je in het gezicht van de jongere generaties. Dat zou van bijzonder weinig respect getuigen. Het zou niet hoeven te verbazen dat jongeren zich dan zeker niet meer aan de regels zouden willen houden. Tuurlijk zijn ze het beu. ‘Tous ensemble’: was dat niet de manier waarop we het coronavirus zouden verslaan? Waarom blijft dat niet gelden tot het bittere einde? Is er dan geen greintje respect meer voor de medemens? Dit zijn hoogdagen van het egoïsme.

Kathleen Carpels (51), Brugge

Misplaatste jaloezie

Het zou absurd zijn om de gevaccineerden te gijzelen uit een soort misplaatste jaloezie. Zodra er openingen zijn, moeten zij die het kunnen het hele systeem weer in gang trappen. Zo kunnen verschillende sectoren die in zak en as zitten opnieuw (beperkt) cliënteel ontvangen. We lijken ervan uit te gaan dat we de risico’s ooit zullen herleiden tot nul, maar dat moment komt er nooit – daarvoor zal de vaccinatiegraad te laag zijn. Dus moet je op een bepaald moment beslissen hoeveel risico je als samenleving wilt toelaten. Mijn grootvader van 89 is volledig gevaccineerd. Aan hem krijg ik niet uitgelegd dat hij nog tot de zomer moet wachten om ons te ontvangen of om een keer te gaan petanquen met andere gevaccineerde leeftijdsgenoten.

Joke Vermeiren (35), Antwerpen

Geen tijd te verliezen

Ik ben voorstander van versoepelingen voor mensen die al twee vaccinaties achter de rug hebben. Dat is de ideale manier om de horeca mondjesmaat te openen en reizen toe te laten. Ik ben 70 jaar oud, en nog vrij gezond. Ik heb altijd fulltime gewerkt, en twee kinderen grootgebracht. Dus ik heb geen tijd te verliezen. Mijn vitaliteit is er al serieus op achteruitgegaan. Aan mijn leeftijdsgroep wordt ofwel niet gedacht, ofwel heerst het onjuiste beeld dat wij de hele dag in de zetel zitten en half dement zijn.

Monique Christiaens (70), Brussel

Op twee snelheden

Jongeren – en bij uitbreiding -30-jarigen – worden nu al ruim een jaar gevraagd om solidair te zijn met de ouderen en meest kwetsbaren onder ons, ondanks het feit dat het gevaar voor hen zo goed als onbestaande is. Compleet logisch en aanvaardbaar, vind ik dat. Maar om nu alles open te gooien voor gevaccineerden, die vandaag door de band genomen geselecteerd worden op basis van leeftijd? Dat gaat toch meer dan een brug te ver en lijkt mij de wereld op z’n kop. Iedereen die vrijwillig een vaccin wíl laten zetten maar door een slabbakende vaccinatiecampagne niet gevaccineerd kán worden, zou hier toch onmogelijk de dupe van mogen worden? Werk dan op z’n minst met groene zones waar ook niet-gevaccineerden die negatief testen van bepaalde privileges mogen genieten. Een samenleving die op twee snelheden fungeert, is noch werkzaam noch wenselijk.

Mathieu Bombay (25), Gent

Een evidentie

Het is een evidentie dat personen die al gevaccineerd zijn weer recht hebben op hun normale vrijheden. Dat is geen privilege, maar een terugkeer naar de normaliteit. De bewoners in rusthuizen mogen nu toch ook weer samenkomen? Waarom andere gevaccineerden niet? Toestaan dat grotere bubbels van gevaccineerden samenkomen, moet kunnen. Al mogen grote evenementen wel een uitzondering op die regel blijven, want die zijn oncontroleerbaar.

Arianne Cluydts (52), Brugge

Chantage-effect

Te veel vaccinprivileges zouden een negatief effect kunnen hebben op de samenleving. En dat zeg ik als iemand die het geluk heeft mijn prik al gekregen te hebben. Als arts sta ik achter een gematigd ‘samen uit, samen thuis’-beleid: een lichte versoepeling op de contacten tussen grootouders en kleinkinderen, in de palliatieve zorg, tijdens niet-covid-hospitalisaties... Dat moet absoluut kunnen. Maar als we fuifgedrag, plezierreizen en onbeperkte sociale contacten aan een vaccinatiestatus koppelen, dreigen we onbedoeld een chantage-effect te onderschrijven. Als een gedeelte van de populatie lak heeft aan de maatregelen, wordt het epidemiologische noodzakelijk om deze groep eerst te vaccineren om besmettingsrisico’s te beperken – in plaats van diegenen die wél risico lopen op ernstige ziekte.

Maarten Janssen (34), Antwerpen

Hek van de dam

Er is al meer dan genoeg polarisatie tussen aanhangers en tegenstanders van vaccinatie, tussen degenen die willen feesten en degenen die zich al een jaar trouw, maar met net zoveel tegenzin, aan de regels houden. Tussen thuiswerkers die op hun tandvlees zitten en mensen die niet mogen of kunnen telewerken. Tussen mensen die hun zaak zien kapotgaan en anderen die een uitkering krijgen. Als we nog eens een onderscheid gaan maken tussen zij die al gevaccineerd mochten worden en de anderen – die het maar al te graag willen, maar er nog geen enkel zicht op hebben wanneer dat kan – is het hek helemaal van de dam.

Joke Van Ballaert (56), Brugge

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234