Vrijdag 07/10/2022

Lezersbrieven

Lezers reageren: "Klimaat redden is oké, maar niet ten koste van alles"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Voortaan vindt u online een selectie lezersbrieven. Op deze pagina leest u de ingezonden brieven van 30 november: over de Antwerpse petrochemie en energie.

Antwerpse petrochemie en energie (1)

Als ik het goed begrijp, zitten die grootverbruikers al meerdere regeringen lang in het zadel. Waarom er destijds niets werd ondernomen, blijft toch de vraag.
Antoon De Wachter

Antwerpse petrochemie en energie (2)

Met de komst van de N-VA in het bestuur van België en Vlaanderen zijn het de grote multinationale ondernemingen (gmo's) die de politiek in alles dicteren. Dat is geen uitzondering maar regel.

Iets anders: wie zegt dat de oude nucleaire installaties Doel 1 en 2 nog steeds veilig zijn? Als die lekken uit de reactor, zoals in Tsjernobyl gebeurde, dan is Vlaanderen voor honderden jaren onbewoonbaar. Er zijn andere mogelijkheden, groene energie, maar niets mag nog geld kosten voor de gmo's.
Roland Horvath

Antwerpse petrochemie en energie (3)

De opiniebijdrage van Mathias Bienstman, 'Hoe de Antwerpse petrochemie het Belgisch energiebeleid dirigeert' (DM 2/12), is een en al klaaglitanie en gebash op N-VA. Dat er talloze jobs worden gered en bijkomen, telt blijkbaar niet mee.

Dankzij de petrochemische industrie is Vlaanderen een van de rijkste regio's in Europa. En het sterftecijfer door CO2 en fijn stof ligt in Antwerpen niet eens hoger dan elders. Klimaat redden is oké, maar niet ten koste van alles en zeker niet ten koste van de welvaart en het welzijn van de maatschappij.
René Pieters

null Beeld DM
Beeld DM

Antwerpse petrochemie en energie (4)

We zijn in dit land enorm goed bezig alle opportuniteiten die de overgang naar hernieuwbare energie biedt te negeren. Dit zal op termijn economische gevolgen hebben.

Het is eigenlijk een klein wonder dat er nog ondernemers zijn die in België durven te investeren in hernieuwbare energie. Al jaren is er een totaal gebrek aan visie. Terwijl wereldwijd landen plannen maken om naar schone energie te gaan, houden wij kerncentrales langer open.
Bram Robyn

Sinterklaas staat boven de Partijpieten

Het Pieten Weercentrum gaf maandag code zwart. Het behelsde een dakverbod voor alle pieten vanwege de aanhoudende storm. Toen de wind was gaan liggen, hief Pim Schenkelaars van het Pieten Weercentrum het dakverbod op en konden de schoorstenen weer worden bereikt om de wachtende schoentjes onderaan te vullen met speelgoed en snoep.

Code zwart... het was een frivole knipoog naar het maatschappelijk debat over hoe zwart Zwarte Piet mag zijn en of Zwarte Piet zelf nog wel mag bestaan. In Nederland en België wil het 'debat' soms grimmige trekjes krijgen en alle kranten besteedden wel aandacht aan elke beslissing in elke gemeente om toch weer zwarte Zwarte Pieten in te zetten. "Leuven kiest voor zwarte Piet." En in Aalst: "Oilsjterse Pieten mogen zwart blijven."

Maar ook andere beleidskeuzen kwamen onder de loep. Gouda zette Stroopwafelpieten in, Winterswijk had een Mondriaanpiet. Er dook in Tilburg een illustratie op uit 1925 van Sinterklaas met twee witte Pieten, wat strookte met een oudere opvatting dat Sinterklaas vroeger alleen witte Pieten had en slechts één zwarte om de stoute kindertjes schrik aan te jagen. In Amsterdam zette de 43-jarige acteur en bokstrainer Patrick Mathurin zichzelf in als zwarte Sinterklaas: "Ik wil de verandering zijn."

Een derde van alle gemeenten in Holland en Vlaanderen wist in november nog niet welke Pieten de Sint zou sturen. Antwerpen maakte zich op voor Roetpieten, met zwarte vegen in hun gezicht van roet in de schoorsteen, maar de Pieten bleken toch tamelijk traditioneel zwart. Uiteindelijk hebben de meeste steden en dorpen bezoek gekregen van het bekende zwartgetinte pietenlegertje, omdat de weldenkende massa helemaal geen associatie ziet met slavernij of racisme - wat de Verenigde Naties ook mogen vinden.

Maar goed ook. Als er inderdaad gele, groene, rode en blauwe pieten waren ingezet, zoals hier en daar overwogen werd, dan hadden we er een heel ander probleem bij gehad. Dan had Sinterklaas een diversiteitsbeleid moeten voeren met gelijkelijke inzet van alle kleuren. Vooral in België worden blauw, rood en groen aan partijpolitieke ideologie gekoppeld, meer dan in het tegenwoordige Nederland, en bij een overwicht aan rode Pieten was Sinterklaas als socialist gestigmatiseerd, en bij te veel blauwe als liberaal, enzovoorts. Maar Sinterklaas kan beter a-politiek blijven. Hij hoort boven de Partijpieten te staan. Onafhankelijk.

Dus hoeft hij zich ook niet door de 'correcte' VN-politiek te laten leiden.
Kor Kegel, Zottegem en Geert Claes, Brakel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234