Lezersbrieven
Zorgen?
De crisis was tot vorig jaar een ver-van-mijn-bedshow. Als student kwam ik er nauwelijks mee in contact. Tijden veranderen. Hoe verder ik in mijn opleiding zit, hoe meer ik aan de crisis denk. De jeugdwerklossheid neemt versneld toe. De laatste cijfers zeggen dat de jeugdwerkloosheid nu al op ongeveer 24 procent ligt. Iets later hoorde ik op de radio dat er maar liefst 40.000 minder vakantiejobs zullen zijn, nochtans een bijverdienste die wij goed kunnen gebruiken. Als jongere denk je veel na over je toekomst. Moet ik mij nu geen zorgen beginnen maken? Voorlopig kan ik er geen antwoord op geven. Hopelijk zal alles nog meevallen...
Reinout Van Zandycke, 20 jaar, Roeselare
Welvaartsstaat
Volgens Caroline Ven (DM 3/4) is de herverdeling van de de welvaart in de afgelopen vijftig jaar zowat verdubbeld.
Doelt zij dan op de kloof tussen arm en rijk? Nee, want deze is hier, net zoals overal ter wereld, alleen toegenomen. Heeft ze het dan over het feit dat jonge mensen met een bescheiden inkomen vandaag makkelijker een eigen woning kunnen aanschaffen? Ook dat klopt niet. In 1980 kon je als werkloze met je uitkering een lening aangaan voor een bescheiden huisje, terwijl je nu met twee voltijdse lonen vaak niet toekomt.
Mevrouw Ven heeft het slechts over de sociale uitgaven als percentage van het bbp. Deze zijn uiteraard sterk gestegen. Gelukkig maar, want dat heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde Belg de crisis stukken beter verteert dan andere Europese inwoners. Buiten België ziet men dat als een puike prestatie, wijzelf lijken er alleen kritiek op te hebben.
Francis Wildemeersch, Gent