Vrijdag 27/05/2022

Lezersbrieven

Newspeak

Wie de reacties van N-VA de voorbije dagen een beetje gevolgd heeft, begrijpt waarom het maar niet lukt om met deze partij tot een compromis te komen. De N-VA wil zelf geen compromis vormen met de andere partijen. De in zelfbeklag verpakte verklaringen dat ze toch zo constructief mee wil werken, zijn niets meer dan praatjes voor de vaak. De Wever stelt het Belgisch sociaal model te willen redden. Alleen leidt ieder voorstel van zijn N-VA tot de afbraak van datzelfde model. Men heeft een woord voor dat soort politieke praatjes; newspeak.

Thomas Van Linter, Wetteren

Dexia

Vrijwel elke dag lezen wij in de krant dat het verschrikkelijk slecht gaat met Dexia. Slechte obligaties, ratingverlaging, stresstest enz. Het is een schande hoe de directie de bank heeft uitgekleed en zijn vermogen naar Parijs heeft versluisd. Hoe is dat toch mogelijk? In 2008 waren er al bedenkelijke investeringen en een bedenkelijk laag vermogen bij Dexia. Er is slecht gewerkt geleverd. De top van Dexia kreeg voor 'zijn goede diensten' een paar maanden geleden toch miljoenen aan bonussen. Even is er wat gesputter geweest in de krant, maar niemand schrijft of spreekt daar meer over. In Nederland hebben bankdirecties hun bonussen moeten terugstorten na protest in de kranten en op tv. Waarom gebeurde dat niet in België?

Gerda Meursing-van Utenhove, Alsemberg

Moed en staatsmanschap

De maskers zijn nog een keer afgevallen en toch krijgt N-VA nog altijd steun bij velen voor zijn "moed en volharding". Ik zie geen staatsmanschap of oog voor ons, de kiezers die een oplossing willen of oog voor het algemeen belang. Waar zit de moed in het weigeren om rond de tafel te gaan zitten? Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de andere partijen eindelijk tonen dat ze uit ander hout gesneden zijn. Ik hoop dat CD&V zichzelf terugvindt en wil onderhandelen. Tip aan Elio: kan het een oplossing zijn dat MR zich distantieert van FDF om CD&V rond de tafel te krijgen?

Griet Wauters, Dendermonde

Wat nu?

Vlaanderen maakt met een tweederde meerderheid een lijstje van wat we nog samen willen doen.Wallonië maakt met een tweederde meerderheid een lijstje van wat ze nog samen willen doen. Zien dat ze beiden hetzelfde lijstje met bevoegdheidspakketten hebben. Wat op de twee lijstjes staat doen we samen, al de rest is de facto gesplitst. Onderhandelen is niet meer nodig. Het Brussels gewest met de negentien gemeentes wordt één stad met verregaande autonomie. Waar Vlaanderen en Wallonië naar hartenlust kunnen investeren in hun cultuur, onderwijs enzovoort. Er komen twee buitenlandse scheidingsbemiddelaars: een Nederlander en een Luxemburger om dit proces te begeleiden. Ik schat dat er dan nog een paar federale ministers nodig zijn die dan voor mij gerust in een federaal kieskringetje mogen worden verkozen. Ik wil dan echt wel eens voor een Waal kunnen stemmen. We geven de koning opnieuw een echt politieke taak om wekelijks dit Belgisch kransje te leiden. Weg met die louter protocolaire functie. Vlaanderen en Wallonië geven de federatie België jaarlijks een dotatie. Vrienden laten we scheiden van tafel en bed.Voor een goed begrip: ik ben geen N-VA'er wel integendeel, ik verafschuw hun rechtse verhaal. In het onafhankelijk Vlaanderen van morgen zal ik op de eerste rij staan om hen met woord en daad te bekampen.

Johan Baert, Dendermonde

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234