Maandag 04/07/2022

Lezersbrieven

Maaltijdcheques

Met enige verontwaardiging lees ik (DM13/4) dat Vlaamse partijen de maaltijdcheques willen afschaffen. Hier wordt zonder omwegen bedoeld dat het bedrag van dit pseudoloon netto moet worden gestort samen met het echte loon. Dat dit administratief een vereenvoudiging betekent staat buiten kijf, maar daar gaat het niet om. Geen enkele Vlaamse partij staat stil bij het feit dat zo de deur geopend wordt om los van de normale loononderhandelingen ook de poort open te zetten naar negotiaties over netto-loonsverhogingen. Dit zou een aanslag betekenen voor de sociale zekerheid en voor het herverdelende effect van de progressieve belastingschalen. Schaf beter de cheques af en vervang ze door een echt loon dat zou sociaal heel wat rechtvaardiger zijn.

Willy Verbeek, Herent

Thatcher

Jan Callebaut (DM 13/4) vergeet blijkbaar dat het Britse zogenaamde democratische systeem volgens velen allesbehalve democratisch is. Een feitelijke minderheid van de bevolking kan door de specifieke organisatie van het Britse systeem aan een meerderheid in het parlement geraken en allerlei maatregelen doordrukken. Thatcher had niet alleen geen respect voor minderheden, maar ook niet voor de meerderheid van de Britten!

Gilbert De Braekeleer, via de website

Armoede en solliciteren

Steeds meer mensen maken gebruik van voedselbedeling. Vorig jaar haalden meer dan 121.000 Belgen voedselpakketten af. Ontelbare anderen doen dit niet, zij besparen in stilte op hun voeding. Meestal kennen ze naast financiële armoede nog heel wat ander leed. Toch kan een aanzienlijk aantal van hen nog de moed opbrengen om werk te zoeken. Het getuigt van een enorme veerkracht dat ze in de tredmolen van het solliciteren stappen. Want dit gebedel om werk is vaak vernederend en kost geld. De kosten voor het solliciteren, zoals in de eerste plaats de verplaatsingen, worden niet betaald door de werkgevers. Een korte verplaatsing kost vlug weer enkele broden en wat beleg. Als we dan horen met hoe weinig respect sommige politici over deze mensen spreken!

Als de werklozencontrole volgend jaar in handen van de Vlaamse overheid komt, zo horen we hen onverbloemd zeggen, heeft zij de hefbomen in handen voor een echt activerings- en sanctioneringsbeleid. Zo zouden meer mensen een job vinden. Bij zoveel botheid breekt mijn klomp. Gaan onze beleidsmensen het aantal vacatures opdrijven door de werklozen te activeren? Door hen te ambeteren? Gaan ze de slachtoffers van de crisis als schuldigen aanduiden en bestraffen? Het beschavingspeil van een staat kan men aflezen van het respect en de hulp voor de meest kwetsbaren.

Felix Bergers, As

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234