Zaterdag 01/10/2022

Lezersbrieven

Hongerstaking

Ik wens mijn steun te betuigen aan Yeb Saño, de Filippijnse klimaatafgevaardigde in Polen die in hongerstaking gaat "tot er betekenisvolle vooruitgang is" in de onderhandelingen.

Ik zal de komende dagen ook niet meer eten en wil iedereen oproepen om hetzelfde te doen. Het gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Griet Van Hauwermeiren, via e-mail

Dementie

Nooit is een familiedrama vanzelfsprekend. Ook niet wanneer een man zijn echtgenote met dementie ombrengt en zichzelf daarna van het leven berooft (DM 12/11). Toch is dit een signaal dat we niet mogen negeren. Enkele jaren geleden lazen we al over een gelijkaardig feit (DM 6/7/2009) en waarschuwden we reeds dat dergelijke situaties zich wellicht zouden herhalen, gezien de veroudering van onze bevolking en de steeds groter wordende groep mensen met dementie. Vandaag is het helaas zover. Het doet ons wel nadenken over hoe we vandaag met dementie omgaan en of we de grootste zorguitdaging van de toekomst wel voldoende het hoofd kunnen bieden.

Dementie wijzigt de rollen in het gezin: de zeer zelfstandige man die nu moet luisteren naar zijn echtgenote, de dochter die haar eigen moeder omwille van haar beperkte mogelijkheden bemoedert. Relaties en 'oud zeer' in die relaties worden dan pijnlijk duidelijk.

Mensen met dementie geven vandaag na hun diagnose zelf aan dat het belangrijk is om niet alleen te blijven zitten met dementie maar de diagnose bespreekbaar te maken in hun nabije omgeving. Naarmate mensen tijdiger hun diagnose krijgen, zullen zij ook meer in staat zijn aan te geven hoe zij met de aandoening verder willen. We weten uit recent onderzoek dat de beeldvorming bij de Vlaming over dementie niet meteen erg negatief is, maar dit onderzoek doet natuurlijk geen uitspraak over hoe men zijn eigen situatie concreet beleeft.

Wie met dementie thuis woont weet dat dit niet altijd evident is. Het gevoel van afhankelijk worden van derden is voor families geen makkelijke stap: je laat zorg toe in je eigen privacy en de dag wordt in de perceptie bepaald op het ritme van de hulpverlener.

Wij blijven het belangrijk vinden dat de overheid blijft inzetten op drie pijlers: het wetenschappelijk onderzoek, de uitbouw van de zorg die een tijdige diagnostiek mogelijk maakt en perspectief biedt op een zo kwaliteitsvol mogelijk leven met dementie, en, ten slotte, de ondersteuning van mantelzorgers die vandaag, vaak in alle anonimiteit, onbaatzuchtig zorg en begeleiding geven aan hun huisgenoten met dementie.

Het zou mooi zijn mocht de overheid dit signaal ernstig nemen en een stap verder zetten naar laagdrempelige begeleiding op maat.

We zijn het aan de komende generaties verplicht om in te zetten op deze ondersteuning.

Het gebruik maken van goede psycho-educatie waarbij de familie begeleid wordt op het moment dat de balans van geven en nemen verstoord geraakt is daarom erg belangrijk. Bijkomend moeten we blijven investeren in de uitbouw van een dementiekundige basiszorg met competente hulpverleners. Dit is een acute vraag van de diverse thuiszorgorganisaties.

Het Verenigd Koninkrijk zal op 10 en 11 december 2013 als voorzitter van de G8 de handschoen opnemen om dementie als topprioriteit naar voor te schuiven. Hun ambitieuze doel is om een wereldwijde beweging te starten en antwoorden te zoeken om het ziektebeeld terug te dringen. Daarom mag ook een volgende Vlaamse regering dementie nooit vergeten. Dementie treft alle geledingen van onze samenleving en vergt een geïntegreerde aanpak.

Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw, Antwerpen en Hilde Lamers, directeur Vlaamse Alzheimer Liga vzw, Turnhout

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234