Zondag 14/08/2022

Lezersbrieven

Angst

Als je de media mag geloven zijn politici slechts bezig met strategietjes. Je waant je stilaan in een casino als je telkens weer zinnen hoort als 'N-VA zet in op' en 'sp.a trekt de kaart van'. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de burger geen vertrouwen heeft in de politiek. Misschien ben ik naïef, maar ik wil echt wel blijven geloven dat politici ergens voor staan.

Vaak zie je in interviews dat zij zich eerst moeten verdedigen tegen aantijgingen vanuit de pers alvorens het over inhoud te kunnen hebben. Laat ons niet uit het oog verliezen dat mensen die in de politiek gaan dit voor een groot stuk uit overtuiging doen, en niet alleen voor de postjes. Dat die verschillende overtuigingen botsen is niet meer dan evident. Dat is democratie.

Francis Wildemeersch, Gent

Overheids-bestedingen

Voor Caroline Ven van werkgeversorganisatie VKW blijven de overheidsbestedingen in België nog steeds te hoog, en moeten de overheidsschulden drastisch omlaag (DM 2/5). Daartoe zouden bedrijfsleiders een grote bijdrage kunnen leveren door fatsoenlijk belastingen te betalen, zoals de loon- en weddetrekkenden doen, in plaats van vluchtwegen langs Nederland en de Caymaneilanden, waardoor de samenleving miljarden misloopt.

Ook zou de regering haar subsidies aan bedrijven die winst maken, kunnen opschorten. Die belopen in ons land zowat 11,8 miljard per jaar (loonlastenverlagingen 11,7 miljard, notionele interestaftrek 6,16 miljard). Bovendien betalen vennootschappen belastingen op de winst die overblijft na aftrek van alle kosten, terwijl de gewone burger op zijn hele inkomen belast wordt, en aan een hogere aanslagvoet dan veel bedrijven.

Maar neen, Caroline Ven wil dat de bestedingen van de overheden ingekrompen worden. Zou ze durven preciseren in welke sectoren, en wat het concreet zou betekenen voor de mensen? Onderwijs? Sociaal wonen? Gezondheidszorg, artsen, verplegenden, geneesmiddelen? Ouderlingen, crèches? Justitie? Politie? Autostrades? Het leger misschien? Cultuur? Pensioenen? Werkloosheids- uitkeringen? Dienstencheques?

Allemaal bestedingen die koopkracht scheppen, en meestal ook arbeidsplaatsen. Waar zouden we staan zonder al die overheidsfuncties? Zeg het ons: waar hechten de patroons van uw vereniging het minste waarde aan?

Frank Roels, Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234