Maandag 08/08/2022

Lezersbrieven

Dendritische cellen

Naar aanleiding van het standpunt van meneer Yves Desmet over de erkenning van homeopathie (DM 13/5), spijt het ons ten zeerste te lezen dat hij dendritische cellen catalogeert onder kwakzalverij en onzin.

Dendritische cellen zijn zeer belangrijke cellen van het immuunsysteem, die de rol vervullen van dirigent. Ze sturen afweerreacties richting activatie of tolerantie, zodat ons immuunsysteem schadelijke elementen zal uitschakelen en normale cellen ongemoeid laat. Dit maakt dendritische cellen interessant om als therapie te gebruiken, om enerzijds immuunreacties aan te wakkeren bij kanker of infectieziekten en anderzijds af te zwakken bij auto-immuunaandoeningen. In welke richting ze de immuuncellen sturen, hangt af van de activatietoestand van de dendritische cellen.

De sleutelrol van deze cel in het dirigeren van immuunreacties is alom erkend. De ontdekker van dit celtype, Ralph Steinman, kreeg hiervoor verschillende wetenschappelijke onderscheidingen, inclusief de Nobelprijs Geneeskunde in 2011. Op de wettelijke erkenning van dendritische celtherapie hoeven we niet te wachten, want Sipuleucel-T (ProvengeTM) werd goedgekeurd door de Food and Drug Administration (VS, 2010) en door de European Medicines Agency (2013) voor de behandeling van uitgezaaide castratie-resistente prostaatkanker. Bovendien hebben de redacteurs van het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science kanker-immunotherapie uitgeroepen tot dé wetenschappelijke doorbraak van het jaar 2013.

Aan de universitaire instellingen en ziekenhuizen van Antwerpen, Brussel en Leuven lopen er momenteel klinische studies (waaronder fase-II-studies met controlegroepen) voor de behandeling van kankerpatiënten met een respectievelijke primaire focus op leukemie, melanoom en glioom. In Gent staat de eerste klinische studie in de steigers. In deze klinische studies wordt de werkzaamheid van verschillende vormen van dendritische celtherapie bestudeerd volgens de strikte eisen die opgelegd worden aan klinisch onderzoek conform de Belgische en Europese wetten en richtlijnen. Deze klinische studies worden verricht met goedkeuring van de respectievelijke Ethische Commissies van de ziekenhuizen die ze uitvoeren, alsook goedkeuring van het federaal geneesmiddelenagentschap. De onderzoeksresultaten van deze Belgische centra vormden al het onderwerp van ettelijke publicaties in gezaghebbende medisch wetenschappelijke tijdschriften en worden ondersteund met middelen van onder andere het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), het Nationaal Kankerplan, de Stichting tegen Kanker en de Vlaamse Liga tegen Kanker. Wij dragen als academische onderzoekers elke dag bij aan het wetenschappelijk onderzoek dat met deze nieuwe vorm van therapie noodlijdende patiënten een betere behandeling wil bieden.

Evelien Smits, UZA en Universiteit Antwerpen; Zwi Berneman, UZA en Universiteit Antwerpen; Bart Neyns, UZ Brussel & Vrije Universiteit Brussel; Kris Thielemans, UZ Brussel & Vrije Universiteit Brussel; Karim Vermaelen, UZ Gent en Universiteit Gent; Stefaan Van Gool, UZ Leuven & KU Leuven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234