Dinsdag 09/08/2022

Lezersbrieven

Belfius

Een overheidsbank die oudere werknemers laat afvloeien om ze te vervangen door jong personeel is de schaamte ver voorbij. De burgers vertellen dat ze langer moeten werken om ze dan zélf af te danken. De regering had het kunnen zien aankomen. Zeker als je weet dat de Europese Commissie op een sanering van Dexia aanstuurt omdat de personeelskosten (!) te hoog zouden zijn. Belfius moet winst maken, dat is alles wat telt. Zelfs al gaat dat ten koste van oudere werknemers. Het ergste is nog dat als ik dit straks vertel tegen mijn begeleidster in de VDAB, ze me meewarig antwoordt: "Tja meneer, daar kunnen wij niets aan doen", waarna ze me aanraadt om 'breed' te solliciteren. Wat betekent dat ik als vijftiger een volwaardige jobmagvergeten en veroordeeld ben tot een derderangsbaantje in een callcenter.

Francis Wildemeersch, Gent

Belfius (2)

Een bank die haar 50-plussers ontslaat moet ook haar klanten van boven de 50 maar een premie geven om op te stappen.

Toon Lowette, Hoeilaart

Hoe tolerant zijn we echt?

Als moeder van een prachtige homozoon is het bekijken van de Volt-reportage schokkend. Op gewone dagen benoem ik mijn zoon nooit als homo, niet omdat ik er een probleem mee heb, maar omdat het een non-issue is. Anderen benoemen hun kind ook niet als hetero. Onze maatschappij, die zich de ene dag als progressief profileert, blijkt de volgende dag een vat van diepgewortelde haat tegenover onze homoseksuele medemens. Als een jong heterokoppel hand in hand over straat loopt, vinden we dat lieflijk, als twee jongens dat doen uit liefde, vinden sommigen dat vies en abnormaal. Ook veel van onze 'blanke' medemensen hebben het er nog moeilijk mee. Hoe vaak hoor je niet het woord homo vallen gevolgd door: "O, maar ik heb niets tegen homo's hoor, maar ik weet toch ook niet wat ik zou doen als het mijn zoon of dochter was..." Dit zegt genoeg over hoe hobbelig de weg er onder meer voor mijn zoon nog uitziet in de nabije toekomst.

Veerle Vandenhende, Brugge

Hoe tolerant zijn we echt? (2)

Dat homofoob geweld een probleem is, daar zijn we het ondertussen over eens. De discussie van de laatste dagen volgend, besluit Marc Hooghe in zijn opiniestuk dat de geweldplegers voornamelijk jonge mannen met een religieuze (in België: islami- tische) achtergrond zijn. Dat religie een rol speelt, staat buiten kijf. Moeten we daarom de discussie hierop focussen? Neen.

Homofoob geweld reduceren tot moslimprobleem is in mijn ogen een makkelijkheidsoplossing. Het voorkomt een blik in eigen boezem bij de autochtone bevolking. Door te focussen op religie/etniciteit als belangrijkste factoren hoeven we de in de maatschappij verankerde problemen niet te bespreken. Doen we dat wel, dan botsen we al snel op de heteronormativiteit van onze samenleving. In onze samenleving heerst de assumptie dat iedereen heteroseksueel is (bvb: homo's moeten zich nog steeds 'outen'). Daarenboven wordt het vertoon van stereotiep mannelijk gedrag beloond met aanzien en prestige. Wat is dan de link tussen heteronormativiteit en homofobie? Homofoob geweld heeft in dit opzicht meer te maken met het creëren van de dader zijn (masculiene) eigenbeeld dan met het slachtoffer zijn seksualiteit. Door anderen als feminien en minderwaardig te behandelen (m.a.w. homofoob geweld plegen), versterkt men de eigen mannelijke identiteit. Commentaren zoals in de Volt-reportage 'Wie neukt de andere' en 'Wie is het meisje?' wijzen op deze feminisering van het slachtoffer, zo ook de door Hooghe aangehaalde wijdverspreide ondertoon: "Wij echte mannen houden ons daar niet mee bezig."

Willen we homofobie in zijn geheel kunnen snappen en bestrijden, zullen we moeten afstappen van de eenzijdige (religieuze) benadering ervan. Een adequaat beleid moet zich richten op deze achterliggende oorzaak: de heteronormatieve samenleving.

Koen Slootmaeckers, socioloog - KU Leuven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234