Zondag 14/08/2022

Lezersbrieven

Congratulations!

Congratulations, mr president! Hoewel ik bij het schrijven van deze brief nog niet wist wie de Amerikaanse verkiezingen zou winnen, heb ik al mijn hoop op Obama gezet. Ik wou niet wakker worden in een wereld waarin een vent als Romney een hoofdrol speelt. Het is al erg genoeg gesteld met onze planeet. Reagan, één van Romneys voorgangers, heeft er samen met Thatcher voor gezorgd dat we vandaag leven in een koud, egoïstisch, neoliberaal klimaat waarin er dag na dag geknaagd wordt aan de sociale verworvenheden die onze Westerse wereld met veel moeite had opgebouwd. Obama's ideeën zijn niet zo sociaal als we gewoon zijn, maar hij is in elk geval geen ultrarechtse mormoon die de gezondheidszorg wil afnemen van de meerderheid van zijn bevolking, fiscale cadeaus geeft aan zijn rijke vriendjes en vrouwen wil vervolgen voor moord omdat ze abortus plegen. Oef!

Francis Wildemeersch, Gent

Luc Tuymans

Hoe kan het dat een topkunstenaar een slecht schilder is? In De Canvasconnectie zagen we Luc Tuymans de laatste hand leggen aan zijn portret van koningin Beatrix. Eigenlijk had hij liever geen filmploeg in zijn atelier, want "dat is zo cliché en oninteressant". We begrepen snel waarom: Tuymans is geen schilder, maar een bedenker van beelden. Schilderen is voor hem niet meer dan een alibi om een concept vorm te geven, liefst in één dag. Het portret van Beatrix, 'H.M.' getiteld, is nu te bekijken in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Tuymans-haters leven zich uit: "Het is ronduit lelijk. En zo ellendig geschilderd." De Tuymans-liefhebbers zwijgen. Zij weten dat dit staatsieportret in het typische handschrift van Tuymans precies is zoals verwacht kon worden: lelijk en ellendig geschilderd. Het gaat immers niet om het hoe maar om het wat. Tuymans' portretten van Boudewijn, Lumumba waren evenmin hoogstandjes van een fraai schilder.

Het wordt tijd om vraagtekens te plaatsen bij de rol van grootvorst die Tuymans wil blijven spelen. Zijn belang als pionier staat buiten kijf, maar intussen zou hij beter functioneren als pakweg curator dan als actief kunstenaar. Want het lijkt of niemand ziet dat de keizer geen kleren draagt.

Mocht het doek 'H.M.' anoniem worden voorgelegd aan een professionele jury, dan zou het geweigerd worden. Een povere Tuymans-imitatie, zou het verdict luiden. Of erger nog: een mislukte Tuymans. Want een mislukte Tuymans is vandaag een 'gelukte' Tuymans, aangezien het gepresenteerd wordt als een met opzet ellendig geschilderd werk. De keizer zelf staat in zijn blootje.

Helena Packx, Welle

Generatiedebat

Ik ben ongerust over mijn toekomst in dit land. In 2008 studeerde ik af als master in de geschiedenis. Dat diploma is in de huidige economische constellatie geen cent waard. Daar moet ik mij bij neerleggen. Dat lukt me wel.

Wat me niet lukt, is de formatienota van Bart De Wever lezen zonder mistroostig te worden. De nota is relevant voor Vlaanderen: het is de blauwdruk van onze samenleving zoals de meesten onder ons die kennelijk willen zien. Een bespottelijk conservatief beleid, op vele vlakken zelfs repressief. Onderaan de maatschappij met de grove borstel erdoor, zodat er bovenaan meer af te romen valt.

Met mijn universitair diploma sta ik, volgens het kastensysteem van De Wever, op de bovenste helft van de maatschappelijke ladder. Maar als dat diploma onder het stof moet blijven liggen en ik me gelukkig mag achten met onderbetaalde interimbaantjes, dan dreigt niet alleen een lagere tree op die ladder, maar de bodem.

Dat ik zal moeten werken tot mijn 75e om het gelag van de vorige generatie te betalen, daar lig ik niet wakker van. Of ik volgende week nog zal mógen werken houdt mij uit mijn slaap. Als mijn geluk op een dag keert, dan ben ik niet langer in staat om mijn bestofte grote onderscheiding en mezelf droog te houden.

En wat denkt de machtigste man van Vlaanderen ondertussen? Hoe bezorgd is hij om ons, de generatie die sukkelt op een slap koord boven de gapende kloof tussen arm en rijk? Hij wil dat wij na tien uur 's avonds niet eens een blikje bier kunnen kopen in de nachtwinkel. We moesten onze zorgen eens vergeten, spontaan aan het zingen gaan en de verzuurde sinjoor op brugpensioen een uurtje uit zijn slaap houden.

Tim Dankers (28), Vorselaar

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234