Vrijdag 30/09/2022

Lezersbrieven

Groene bank

Wat als we bankencrises konden voorkomen en tegelijk goed konden doen voor het milieu? Dat lijkt misschien een ideaal en onhaalbaar doel, maar het is best mogelijk. Het enige wat hiervoor vereist is, is dat de mensen een beetje meer druk op hun bank zetten. Zo is er op dit ogenblik in België maar één bank die groen investeert, Triodos bank. Bovendien keert deze bank ook geen bonussen uit. Andere banken meten zichzelf een zeer groen imago aan door te besparen op hun eigen CO2-uitstoot. Al deze besparingen worden echter teniet gedaan door de uitstoot van de bedrijven waarin deze banken investeren. Het is dus tijd dat de consument zijn banken onder druk plaatst om in het belang van ons allen meer groene investeringen los te weken.

De overheid moet banken die hierin investeren ook ondersteunen door hen bijvoorbeeld minder te belasten. Men kan in een sterk geürbaniseerd land als België met een sterke bankentraditie de markt voor groene investeringen niet aan één speler overlaten. Indien de consument hier van zich laat horen en de vraag stelt, zullen de banken ongetwijfeld volgen. Zo kunnen privébedrijven op een winstgevende manier bijdragen aan het groener maken van onze wereld. Bovendien creëren investeringen in groene economie jobs met een hoge toegevoegde waarde en deze moedigen ook innovatie aan.

Martin Aerts, Master Geschiedenis, Jong-Groen!, Mortsel

Vorst Nationaal

Er is opnieuw wat beweging gekomen in Vorst Nationaal, een gebouw dat velen kennen als een stadskanker en een beschamende anekdote in de geschiedenis van Vorst. Dat had ook architecte Inge Watteeuw begrepen toen ze Vorst Nationaal in 2009 koos als haar afstudeerproject op de Academie voor Bouwkunst van Maastricht. Ze koos voor een open en transparante dialoog met haar omgeving en ging samen met haar wijkbewoners op zoek naar een nieuwe invulling, een nieuwe toekomst om alsnog de ambitie zoals gesteld bij het ontwerp van het oorspronkelijke gebouw eind jaren zestig waar te maken: een nieuw centrum voor Vorst, een brug tussen laag en hoog Vorst, een internationale poort.

Ze wist de jury te bekoren en tijdens haar publieke presentatie in het gemeentehuis eind vorig jaar ook veel bewoners van Vorst. Dit niet enkel door haar aanpak, maar ook door de zorgvuldige uitwerking. Het gelauwerde project is vanaf volgende week te bezichtigen op de EAP, de eurregionale wedstrijd die jaarlijks wordt gehouden tussen verschillende architectuuropleidingen.

Maar helaas, enkele maanden na haar publieke presentatie duikt plots een nieuw plan 'Vorst 2.0' voor de site op, gelanceerd door de ambitieuze projectontwikkelaar en eigenaar en opgemaakt door de architectengroep L'Atelier en 3architecten. Het voorgestelde project vertoont opmerkelijke gelijkenissen met het project van Inge Watteeuw. Dit zowel in het voorgestelde programma, de combinatie tussen sport en concerthal en de verweving van lokale en regionale functies, maar nog sterker in de voorgestelde ruimtelijke uitwerking : de verdiepte patio en hoofdtoegang, de overdekte straat, de gaanderij, de inpassing van het winkelcentrum en de ontsluiting van de parkeergarage. Maar op één punt verschilt het project grondig, namelijk de verhoging van de zaalcapaciteit tot 10.000 bezoekers ondersteund door een matig mobiliteitsplan waarvan de uitwerking blijkt te worden doorgeschoven naar het Brusselse gewest. Er wordt zelfs gewag gemaakt van een open dialoog en wisselwerking met de omgeving en een grondige historisch onderzoek, die er echter nooit blijken te zijn geweest. Alles is matig uitgewerkt en ondersteund met vage 3D-beelden. Maar over de verdienste van Inge Watteeuw, geen woord. Men neemt zelfs de nu hol klinkende ambitie over 'Vorst keert terug naar zijn basis'. De geschiedenis dreigt zich te herhalen. Vorst Nationaal als het nieuwe Kievietplein, de Lange Wapper en Oosterweeltunnel in Vorst, of hoe dat het spook van de jaren zeventig weer opduikt.

Ar. Maarten Terryn, docent Academie voor Bouwkunst Maastricht

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234