Woensdag 05/10/2022

Liever een naïeve idealist dan een apathische cynicus

IOC-voorzitter Jacques Rogge een week voor hét stressmoment in zijn presidentiële carrière

Kiese gesprekken over Peking 2008 houden ze bij voorkeur buiten het IOC, uit vrees voor de Chinese afluisterapparatuur, maar interviews kunnen nog rustig in het Château de Vidy. Een week voor zijn vertrek naar Peking ging Jacques Rogge zitten voor 'De Morgen'. Zo dicht bij hét stressmoment uit zijn presidentiële carrière leek de sportpaus heel erg zen, al is dat misschien net iets te Japans voor China.

Door Hans Vandeweghe

Mijneer Rogge, waar was u en wat deed u op de avond van 16 oktober 1968?

"Het was sympathiek dat je mij ten behoeve van dit interview die vraag op voorhand hebt gestuurd. Ik heb dus wat opzoekwerk kunnen doen. Wellicht was ik dan klaar met de vierde reeks van mijn zeilwedstrijd en zat ik in het olympisch restaurant in Acapulco te eten."

Het werd een memorabele avond daar in Mexico City. Heeft u daar iets van meegekregen?

"Eigenlijk niet. Het was de avond van de Black Powerdemonstratie op het podium van de 200 meter bij de mannen, maar wisten wij veel in Acapulco. Later evenmin. Ik ben vier dagen later na het zeilen naar Mexico City teruggekeerd en ook toen is daar niks over gezegd. Pas achteraf heeft men dat evenement de lading gegeven die het vandaag heeft, maar toen was dat een non-event. We hadden het wel de hele tijd over de sprong van Bob Beamon, die onwaarschijnlijke 8m90."

Uw organisatie, het Internationaal Olympisch Comité, heeft toen furieus gereageerd. De olympische waarden waren aangetast door twee - toen nog negers - met een gebalde vuist. Was u als atleet ook geschokt?

"Het is vooral een item geweest voor de media, niet voor de atleten. Er heerst bovendien een beetje een misverstand over hoe het IOC heeft gereageerd. Men zegt dat het IOC sancties heeft getroffen. Dat klopt niet. De voorzitter van het IOC was Avery Brundage, een Amerikaan en die was uiteraard wel behoorlijk kwaad. Hij is daarop naar het Amerikaans Olympisch Comité gestapt met de vraag om die atleten te straffen. Het USOC heeft getalmd en die twee zwarte atleten, Tommy Smith en John Carlos, hebben wijselijk besloten zelf het dorp te verlaten. Met de medailles in hun zak, dus ze zijn nooit gediskwalificeerd en hun medailles zijn ook nooit afgenomen."

Stel dat er volgende week op een podium één of andere medaillewinnaar zo'n politiek statement onderneemt, zal u furieus zijn zoals Brundage destijds?

"Ik ben niet van het furieuze type, eerder ben ik kalm van nature. Maar ik zou er ook niet om kunnen lachen. We zouden de atleet bij ons roepen en vragen wat zijn of haar beweegredenen waren en als er maatregelen moeten worden genomen, dan zullen we die nemen."

Van de dag dat u werd verkozen, bent u geconfronteerd met protesten tegen Peking 2008. Deze ochtend stond hier weer een bus met Chinezen voor de deur.

(lacht) "Dat zijn toeristen en die bussen staan hier alle dagen. Het IOC en het Olympisch Museum zijn een trekpleister en zeker sinds Peking de Spelen van 2008 heeft verworven, is dit een vaste bestemming voor hun Europese trips. De Chinezen zijn nummer vier in de top tien van buitenlanders die Zwitserland bezoeken."

Wanneer stonden hier de laatste keer Tibetanen?

"Twee maanden geleden. De Tibetanen hebben we hier geregeld over de vloer gehad, maar zeer vreedzaam in hun demonstraties, gelukkig maar. Ik heb ze zelf nooit ontvangen maar we hebben ze via onze communicatie wel te woord gestaan en hun petities hebben we ook aandachtig gelezen."

U blijft vinden dat Peking de Spelen had moeten krijgen.

"Ik aanvaard kritiek, anders had ik deze organisatie niet moeten willen besturen. Maar Peking was de beste kandidatuur toen het in 2001 werd verkozen. 2001 was het jaar waarin we geconfronteerd werden met vertragingen in het dossier van Athene 2004 en Torino 2006. We waren er niet gerust op. Uiteindelijk zijn die twee Spelen goed afgelopen, maar in juli 2001 hebben we op zeker gespeeld en gekozen voor de logistiek en technisch beste kandidatuur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234