Woensdag 17/08/2022

Illegale raves hip

Londense dance swingt de clubs uit

Archiefbeeld Beeld BELGAIMAGE
ArchiefbeeldBeeld BELGAIMAGE

In tien jaar tijd is het aantal danceclubs in Londen bijna gehalveerd. Last met autoriteiten is een van de oorzaken. Ook lonken alternatieve (illegale) locaties als steengroeven en fabrieksloodsen.

Patrick Van IJzendoorn

Broadway Boulevard. Manhattan Lights. The Irish Fighting Barns. Twilights. The Elbow Rooms. Ruig, rumoerig en rokerig waren ze. Nachtclubs in Londen en andere Britse steden. Maar ze verdwijnen nog sneller dan kroegen. In 2005 waren er 3.144 plekken waar feestgangers tot in het ochtendgloren konden dansen. Tien jaar later, zo meldde de Association of Licensed Multiple Retailers (ALMR), zijn er nog maar 1.733. Hoe komt het? En is het erg?

Over de oorzaken van de teloorgang lopen de meningen uiteen. Volgens Kate Nicholls, baas van de genoemde belangenvereniging, is er steeds meer last met omwonenden en de autoriteiten, in het bijzonder waar het gaat om geluidsoverlast. 'Pubs en clubs krijgen bovendien vaker dan vroeger de schuld van asociaal gedrag op straat. Gemeenten maken daarom gretig gebruik van manieren om clubs te kunnen sluiten, zoals het verhogen van allerlei belastingen en het simpelweg intrekken van vergunningen.'

Anderen wijzen op de ruimere sluitingstijden voor kroegen, waardoor mensen daar langer blijven plakken. Ook de invoering van studiegelden zou een rol spelen, want studenten hebben daardoor minder geld te besteden. Tegenover The Daily Telegraph wees dj Dave Thomes uit Redcar op het rookverbod. 'Mensen betalen niet langer de volle mep voor een club om vervolgens de helft van de tijd buiten te staan met een sigaret. Dan blijven ze liever thuis waar ze kunnen doen en laten wat ze willen.'

Club-bubble

In Londen meldt de dj Adam Storm dat mensen niet minder uitgaan en dansen, maar dat ze dat op meer locaties doen. 'Vaste locaties om te dansen, dat is vooral iets van de jaren negentig. Er was een ware 'club-bubble' met superclubs als Gatecrasher en Cream. Daarna zijn de clubs kleiner geworden en is het aantal afgenomen. Die afname is een natuurlijk verloop, maar wordt versterkt door bouwlustige projectontwikkelaars die nauw samenwerken met plaatselijke overheden. Grote jongens overleven, zoals de Ministry of Sound en Fabric!'

Uit eigen ervaring weet Storm dat steeds meer dansfeesten plaatsvinden op locaties die voor de gelegenheid worden gehuurd. Of op geheime locaties. 'Via sociale media worden die plekken op het laatste moment bekend gemaakt, waardoor ze een exclusief karakter krijgen en uit het zicht blijven van de autoriteiten.' Populair zijn ook de illegale raves, in oude fabrieksloodsen, in weilanden of zelfs in afgelegen steengroeven. Het aantal muziekfestivals in de zomermaanden is groter dan ooit.

In The Guardian juichte de schrijver en dj Dave Haslam de ontwikkeling juist toe. 'De commerciële clubs voelen allicht de pijn, maar er is geen spannender tijd dan het moment waarop de gevestigde orde onder druk staat. Dat geeft de jongerencultuur een kans: evolutie, of wanneer we mazzel hebben, revolutie.'

Nederlandse dance al begin deze eeuw naar zomerfestivals en poppodia

In de popcultuur geldt het Verenigd Koninkrijk vaak als gidsland, maar in de dance loopt Nederland al jaren voorop. Een flink aantal spraakmakende danceclubs verdween bij ons al vanaf het begin van de jaren nul uit de grote steden: een trend die zo'n beetje werd ingezet na het afbranden van de Amsterdamse club RoXY in 1999.

Een voor een sloten de nachtclubs de deuren. Uit Amsterdam verdwenen bijvoorbeeld de Mazzo en de iT, uit Utrecht de PLF, uit Rotterdam club Now&Wow. De dance trok vooral uit de gespecialiseerde tenten omdat de poppodia het genre hadden ontdekt als middel om de omzet wat op te krikken. Het organiseren van een dansavond met een paar dj's en een vj was relatief goedkoop en de zalen - in vooral studentensteden - liepen wekelijks vol, ook omdat de poppodia veel toegankelijker zijn dan de nachtclubs met hun soms ondoorgrondelijke deurbeleid.

Maar de dance verschoof in Nederland ook naar de onstuitbaar opkomende grote zomerfestivals en naar de massale feesten, te houden op een af te huren evenementenlocatie. Zo worden de technofeesten van Awakenings al sinds eind jaren negentig gehouden in de Gashouder bij de Westergasfabriek, en in de zomer op een recreatierrein bij Spaarwoude. De Now&Wow organiseert nog altijd feesten in de Rotterdamse Maassilo en in Utrecht wordt gedanst in bijvoorbeeld de Central Studio's, bij feesten als Soenda en H!pster.

In Amsterdam sloot in januari de hoogwaardige danceclub Trouw in het voormalige krantenpand aan de Wibautstraat, maar die club wordt waarschijnlijk eind dit jaar heropend in een oud schoolgebouw in Amsterdam-West.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234