Woensdag 06/07/2022

InterviewCoronavirus

Longarts UZ Gent: ‘Zowel verpleegkundigen als artsen zitten op hun tandvlees’

"We vragen ons af hoe we alle balletjes in de lucht kunnen houden, zonder dat er 'collateral damage' ontstaat", zegt 'topdokter' Eva Van Braeckel.Beeld Wannes Nimmegeers

In de ziekenhuizen stromen de coronapatiënten weer toe. In het UZ Gent vangen ze intussen ook patiënten uit Brussel en Sint-Niklaas op en gaan ze een tweede Covid-afdeling openen. Longarts Eva Van Braeckel (39), bekend van 'Topdokters', is bezorgd. ‘Zowel verpleegkundigen als artsen zitten op hun tandvlees.’

Esther De Leebeeck

Hoe is de situatie in het UZ Gent?

"Op dit moment zijn er 18 mensen opgenomen met Covid-19. Tien van hen liggen op intensieve zorgen. Heel wat ziekenhuizen, onder meer in Brussel en Sint-Niklaas, zitten al op hun maximumcapaciteit en sturen patiënten door naar ons. Maar ook wij dreigen er met één Covid-afdeling niet meer te komen, en gaan een tweede openen."

Tijdens de eerste golf was er in het UZ Gent een piek van 77 coronapatiënten die tegelijk waren opgenomen. Waarom is er nu al ongerustheid?

"Je hoort weleens: longartsen zijn seizoensarbeiders. Zelfs zonder corona ligt het ziekenhuis soms vol in de wintermaanden. Nu moeten we die reguliere zorg, het toenemende aantal coronapatiënten én mensen die destijds hun zorg hebben uitgesteld - die inhaalbeweging is volop bezig - combineren. Dat is de moeilijke situatie waarvoor we vreesden. Iemand die geopereerd moet worden aan zijn amandelen: of je dat nu laat doorgaan of niet, dat levert geen 'plaats' op voor coronapatiënten, want die mensen blijven niet opgenomen. Het tragische is dat je al bijna de majeure ingrepen - zoals transplantaties - zou moeten uitstellen. Maar dan ga je ook weer levens verliezen. Conclusie: we kunnen de poorten niet opnieuw sluiten voor mensen die andere zorg nodig hebben. Maar als we overrompeld raken, komen we alsnog in oorlogstoestanden terecht."

Is er voldoende personeel als de reguliere zorg blijft doorlopen?

"We voelen dat we daar krapper zitten en zijn inderdaad bezorgd over de draagkracht van het personeel. We zijn veel minder vrijgesteld van onze andere taken om ons volledig toe te leggen op Covid-19. Je merkt dat zowel verpleegkundigen als artsen op hun tandvlees zitten. De hele zomer werkten we verder aan de uitgestelde zorg, en nu komt alles samen. Als het zo blijft doorgaan, komen we handen tekort."

Hoe is het na acht maanden gesteld met de motivatie?

"De zorgverleners voelden zich tijdens de eerste golf enorm gesteund door de positieve sfeer in de samenleving, die nu veel minder aanwezig is. Begrijp me niet verkeerd: we vragen niet om opnieuw te gaan applaudisseren, maar ook wij merken dat er te weinig draagvlak is om de maatregelen te respecteren. En ja, dat heeft een invloed op de motivatie. We vragen ons af hoe we alle balletjes in de lucht zullen kunnen houden, zonder dat er 'collateral damage' ontstaat."

Wat is het profiel van de coronapatiënten die bij jullie zijn opgenomen?

"Er liggen hier zowel 80-plussers als vijftigers en zelfs een dertiger, en zowel mannen als vrouwen. Maar het valt op dat er een 'nieuwe' groep is bijgekomen: patiënten die in eerste instantie voor een andere reden opgenomen worden en bij wie per toeval corona werd vastgesteld. Er heerst ook een grote bezorgdheid dat bepaalde gemeenschappen, en dus niet alleen in Brussel, moeilijker bereikt worden. Er liggen ook hier patiënten die de Nederlandse of Franse taal niet machtig zijn en van wie blijkt dat ze niet geïnformeerd zijn."

Hoe anders is de behandeling van coronapatiënten vandaag?

"Er zijn twee zaken die we nu doen in de hoop dat er minder mensen aan de beademing komen. Enerzijds starten we een virusremmer op bij mensen die zuurstofnood hebben. Wanneer ze al in een later stadium van de ziekte verkeren, geven we cortisone om verdere aantasting van de longen te voorkomen. Anderzijds hebben we geleerd dat het corrigeren van de bloedstolling extreem belangrijk is. Bloedverdunners werden al van bij het begin van de epidemie toegediend, maar we weten nu dat die maar een beperkt effect hebben.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234