Zaterdag 13/08/2022

Loont het wel de moeite om mijn bedrijf nog te laten groeien?

Diether De Ruyte (30) en Celine Michoel (29) lieten hun bedrijf in vijf jaar tijd uitgroeien van drie tot bijna dertig werknemers. Toch zit de belastingdruk hen hoog. 'Je vraagt je af waarom je nog verder zou willen groeien.'

"Mijn werkweek begint zondagavond om half vijf. Dan rijden onze eerste vrachtwagens uit", vertelt Diether. Van dan af is hij non-stop met zijn bedrijf bezig. Van 's ochtends half zes, tot 's avonds in de late uurtjes. Zijn telefoon staat roodgloeiend, tot 30 oproepen per uur.

Samen met zijn vrouw Celine leidt hij de firma De Ruyte-Roefs, gespecialiseerd in ontstoppingswerken, rioolreiniging en het legen van septische putten. Naast voor heel wat particulieren, werken ze ook voor grote bedrijven in de Antwerpse haven en de overheid. Onder meer de stad Brussel, Pidpa en Aquafin zitten in zijn klantenportefeuille.

Het gaat hard voor Diether en Celine. In juli 2009 hadden ze één extra personeelslid in dienst, bijna vijf jaar en een overname later is zijn bedrijf uitgegroeid tot een stevige kmo met bijna dertig werknemers.

Toch laat de crisis hen niet onberoerd. Heel wat bedrijven in de omgeving hebben ze failliet zien gaan. "Telkens een drama, zoveel families verliezen hun inkomen", weet Diether.

Ook een aantal van hun klanten gingen op de fles. Een deel van de lopende contracten gaan zo in rook op. "Tegelijk is het ook lang wachten op het geld van de onbetaalde facturen", zegt Celine. Zelf zitten ze lang niet in de problemen, omdat ze een erg gevarieerd klantenbestand hebben. "Maar intussen moeten wij onze lonen kunnen blijven uitkeren."

En zo komt het koppel uit bij het onvermijdelijke thema. "De loonkost is veel te hoog", zuchten ze. Hoewel heel wat van hun werknemers gemotiveerd zijn om langer te werken, kost het een fortuin om hen overuren uit te betalen. Nieuwe mensen aannemen, lukt nog net. Maar vooral om van twee naar drie te werknemers gaan, was de sprong groot.

En ook de belastingdruk ligt hoog. "Je werkt een heel jaar lang keihard, en dan valt het op het einde van de rekening erg tegen wat je overhoudt nadat je belastingen hebt betaald", vertelt Celine. "Soms heb je het gevoel dat je wordt tegengewerkt. Waarom zou je nog verder willen groeien, vraag je je soms af?"

NV-A

LORIN PARYS

4de plaats Vlaams Parlement Vlaams-Brabant

'Dit klinkt herkenbaar'

"Het verhaal van Diether en Celine klinkt herkenbaar. Het is ongeveer wat mijn partner en ik als kleine on- dernemers elke dag meemaken: ge- confronteerd worden met torenhoge loonkosten, administratieve rompslomp en sinds het aantreden van Di Rupo ook nog eens extra belastingen, zoals op de liquidatiebonus.

"In België wil amper 8 procent van de mensen een eigen bedrijf opstarten, ver onder het Europese gemiddelde. Mensen als Celine en Diether, niet de overheid, creëren jobs en houden ons sociaal systeem betaalbaar.

"Daarom willen wij eerst de lasten op arbeid verlagen. N-VA wil deze loonkloof in twee jaar wegwerken door het verlagen van de sociale bijdragen voor werknemers en door af te stappen van de automatische indexering. We willen ook het vertrouwen herstellen met een fiscaal pact dat rechtszekerheid biedt aan de bedrijven. We verlagen de vennootschapsbelasting tot onder de 25 procent en we draaien de pestbelastingen die deze federale regering heeft ingevoerd terug. Dan kunnen Celine en Diether weer kunnen groeien en rendeert ondernemen weer."

OPEN VLD

DANIELLE VANWESENBEECK

eerste opvolger Vlaams Parlement Vlaams-Brabant

'Regering zorgde voor stabiliteit'

"Van drie naar dertig werknemers in volle economische crisis: de getuigenis van Diether en Celine geeft hoop. We moeten niet alleen naar de problemen kijken. Zelf ben ik onderneemster (Vanwesenbeeck startte Mastermail en werd door Trends verkozen tot onderneemster van het jaar, red.). Dat er met mij vele bedrijven recht zijn gebleven in de economische storm, bewijst dat deze federale regering voor stabiliteit heeft gezorgd.

"Tegelijkertijd geeft het relaas van Diether en Celine haarfijn aan waar de uitdaging voor de volgende vijf jaar ligt: bij het creëren van groei. Met het 5-5-5-Groeiplan maken we werk van een loonkostenverlaging. Als enige partij gebruiken we daarbij de kansen die de zesde staatshervorming biedt.

"Federaal komt er een lineaire lastenverlaging, op Vlaams niveau wordt er een Vlaamse RSZ-korting ingesteld voor min-30-jarigen en plus-50-jarigen. De loonkost gaat met vijf miljard omlaag. Hierbij hebben we één doel voor ogen: ondernemers zoals Diether en Celine weer goesting geven en doen vooruitgaan."

CD&V

KOEN GEENS

lijsttrekker Kamer Vlaams Brabant

'Laat ondernemers ondernemen'

"Ik bewonder het enthousiasme dat Diether en Celine tonen om hun onderneming verder uit te bouwen. De politiek en de overheid moeten dat enthousiasme verder aanwakkeren met behulp van stimulerende maatregelen. Ik heb er de voorbije veertien maanden dan ook een prioriteit van gemaakt om ondernemingen als die van Diether en Celine meer zuurstof te geven.

"Zo zorgden we ervoor dat het goedkoper wordt om vers geld te investeren. Bovendien werd met de volkslening en crowdfunding de zoektocht naar nieuwe middelen eenvoudiger.

"De eerste belangrijke stappen zijn ook gezet in de broodnodige verlaging van de loonkosten, met onder meer het competitiviteitspact.

"Daarnaast voorzien wij in ons 3D-plan een verdere daling van de loonkosten. Tegen 2018 moet de sinds 1996 opgebouwde loonhandicap met de buurlanden weg zijn.

"Met concrete maatregelen wil CD&V dat ondernemers kunnen ondernemen. Zo maken we werk van onze topprioriteit: jobs, jobs en nog eens jobs!"

SP.A

CAROLINE GENNEZ

lijsttrekker Vlaams Parlement Antwerpen

'Mik op hen die amper belastingen betalen'

"Diether en Celine zijn jonge ondernemers, net wat ons land nodig heeft. Ondernemers creëren economische groei en werkgelegenheid. Daarnaast moeten we de vraag naar goede producten en diensten blijven stimuleren. Daarom investeren we in ieders koopkracht. Wij staan garant voor de versterking van de index en passen voor een btw-verhoging.

"Ruim 70 procent van de Vla-mingen in de privésector werkt voor een KMO zoals die van Die- ther en Celine. Hun getuigenis be- vestigt twee dingen waar wij oplossingen voor aanreiken: mensen die werken en mensen die werk verschaffen betalen te veel belastingen.

"Daartegenover staat een groep mensen die amper belastingen be- taalt: grote fraudeurs, mensen die het geluk hebben rijker te worden omdat geldspeculatie rendeert en multinationals die fiscale spitstechnologie hanteren zonder extra jobs te creëren. Als iedereen een fair aandeel belastingen zou betalen, kan de werkgeversbijdrage op ar- beid met maar liefst 2,55 miljard euro omlaag."

GROEN

ijsttrekker Vlaams Parlement Antwerpen

'We moeten af van de fiscale doolhof'

"In ons Zuurstofplan voorzien we 5 miljard minder lasten op arbeid. Zo wordt arbeid een stuk goedkoper, werknemers beter betaald en creëren we heel wat nieuwe jobs. Op een minimumloon betaalt de werkgever geen lasten meer, daarboven lopen de lasten gradueel op. Voor de eerste drie werknemers die een KMO in dienst neemt, gaan de loonlasten fors omlaag.

"De tientallen doelgroepmaatregelen, waar geen werkgever nog wijs uit raakt, vereenvoudigen we tot enkele sterke maatregelen, zodat ook kleine KMO's er meer een beroep op kunnen doen.

"En ook op fiscaal vlak willen we vereenvoudigen. Specialisten slagen erin de mazen in het net vinden, terwijl de gewone burger en de KMO wel betalen. Daarom willen we af van de vele uitzonderingsregels en fiscale doolhoven en gunst-regimes. Dat schept ook ruimte om de algemene tarieven te verlagen.

"Zelfstandigen en ondernemers die in moeilijkheden raken, helpen we tot slot met een opveringstoelage, waarmee ze weer gelanceerd kunnen raken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234