Donderdag 06/10/2022

Luc Closset houdt eer aan zichzelf

Luc Closset, het hoofd van de Algemene Inspectie van de politiediensten (AIG), neemt ontslag. 'Vanwege het klimaat', geeft zijn advocaat als enige motivering op.

door Douglas De Coninck

BRUSSEL l Het ontslag volgt twee dagen na de onthulling van een memo in De Morgen die aantoonde hoe tot in mei van dit jaar nog werd geprobeerd om er buiten het oog van minister Patrick Dewael een nieuwe dubieuze topbenoeming door te drukken bij de federale politietop.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) ontving gisterochtend de ontslagbrief van de al langer onder vuur liggende Luc Closset. Hij is inspecteur-generaal bij de AIG, de controledienst van federale en lokale politie. "Er werd afgesproken om het ontslag te laten ingaan vanaf 28 februari 2009 om middernacht", aldus een persbericht. "Luc Closset blijft lid van de Inspectie en wordt belast met een specifieke opdracht die in overleg zal worden bepaald", zegt Jurgen Ritzen, woordvoerder bij Dewael. "Tussen nu en 28 februari wordt uitgekeken naar een nieuwe leiding."

Dewael schorste Luc Closset in september, nadat het Comité P hem in een rapport had beticht van schriftvervalsing bij de superpromotie van Christa Debeck, Open Vld-politica en ex-kabinetslid bij Dewael. Zij was voorbestemd voor een topfunctie bij de AIG, maar faalde bij haar examen voor een selectiecommissie. Daarop veranderden Closset en zijn adjunct Guido Van Wymersch 'ongeschikt' in 'geschikt'.

Closset vocht zijn schorsing aan bij de Raad van State en haalde daar zijn gelijk. Nadat hij er impliciet mee had gedreigd e-mails publiek te maken die de betrokkenheid van het kabinet bij het geknoei zouden aantonen, namen twee medewerkers van Dewael ontslag en kwam de minister in nauwe schoentjes.

Zaterdag publiceerde De Morgen een memo die Christa Debeck op 6 mei 2008 opstelde ten behoeve van Closset. Die had een paar dagen later een afspraak met de kabinetschef van Dewael, Jan Kerremans. Closset kreeg van haar instructies mee voor een paar kleine statutaire ingrepen. Die moesten het mogelijk maken om bij toekomstige topbenoemingen neutrale selectiecommissies min of meer buitenspel te zetten, en het pad effenen voor een nieuwe promotie van Debeck, deze keer om Closset op termijn op te volgen. Bij de memo zat een post-it: "Strikt persoonlijk (niet voor de kabinetschef) want staan namen in. Christa."

De memo versterkt de indruk dat minister Dewael de waarheid sprak toen hij in de Kamer aangaf dat de gecontesteerde benoemingen bij de federale politietop zich buiten zijn gezichtsveld afspeelden.

Toeval of niet: Closset is een vooraanstaande vrijmetselaar en de hele benoemingscaroussel - met ook de dubieuze benoeming van Guido Van Wymersch bij de Brusselse politie - leek vooral tot doel te hebben de invloed van de loge bij de politiediensten te versterken.

Modelrijkswachter

Een verklaring voor het ontslag van de twee maanden geleden nog driftig zijn schorsing aanvechtende Closset kwam er gisteren niet. "Het heersende klimaat", was het enige wat zijn advocaat Eric Lemmens er verder over kwijt wou. "En vergeet niet: op 1 november 2009 zou hij sowieso met pensioen gaan."

Luc Closset stond sinds 1999 aan het hoofd van AIG en regeerde met ijzeren hand. Ook al ging de Rijkswacht jaren geleden al op in de federale politie, hij bleef erop staan te worden aangesproken als 'generaal'. Het professionele parcours van Closset was dat van de modelrijkswachter. De naam van Closset werd ooit genoemd als nieuwe commissaris-generaal van de federale politie, maar hij bleef aan het hoofd staan van AIG.

Hoofd Algemene Inspectie politie neemt ontslag na publicatie belastende memo in 'De Morgen'

n Clossets ontslag komt twee dagen na de publicatie van bovenstaande memo, die ook in De Morgen van afgelopen weekend afgebeeld werd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234