Donderdag 30/06/2022

Maandag

Het waterlek bij de griffie rechtbank van koophandel te Brussel is gedicht. Het heet toeval te zijn dat daags na de eerste onthullingen over corruptie de griffie helemaal onder water komt te staan en allerlei dossiers beschadigd dreigen te raken. Het is ook toeval, “echt toeval”, zo wordt ons verzekerd, dat de echtgenoot van voorzitster Francine De Tandt tot enkele jaren geleden deel uitmaakte van Vivaqua, de Brusselse Intercommunale Watermaatschappij.

Dinsdag

De prijs van grootste postjespakker van Vlaanderen gaat dit jaar naar Marc De Pauw, burgemeester voor Open VLD te Destelbergen. Volgens de jongste mandatenlijst in het Belgisch Staatsblad cumuleert hij niet minder dan negentien betalende mandaten. Veel van die (top)mandaten zijn verbonden aan zijn job bij de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren. De Pauw is in opdracht van A&vH onder meer gedelegeerd bestuurder bij de Nationale Investeringsmaatschappij. Hij is verder ook voorzitter van Alken Maes, bij de overheidsinstelling Credibe en bij Henschel Engineering. Naast zijn 19 betaalde jobs heeft De Pauw ook nog 15 onbezoldigde mandaten. "Ik maak lange dagen", zegt hij. "Ik heb een goede gezondheid en kan die workload aan."

Woensdag

Reglement is reglement. Dat weet nu ook Frank Van den Daele, uitbater van de broodjeszaak Snack-Service uit Wetteren. Al sinds mensenheugenis leveren hij en zijn vader elke dag op bestelling een zak vers gesmeerde broodjes af bij de receptie in het commissariaat van de lokale politie op de Zuiderdijk. Hij parkeert dan even, hooguit 30 seconden lang, op de parkeerplaats die volgens het bord gereserveerd is voor dienstvoertuigen en dropt de zak met broodjes bij de receptie. Deze week vond hij een boete in de bus: “Op 5 augustus om 10.38 uur stond uw voertuig geparkeerd op de parkeerplaats voor dienstvoertuigen bij het commissariaat.” De boete werd uitgeschreven door commissaris Leander Scholliers in hoogsteigen persoon. Hij handelde juist, aldus korpschef Germain Vercruysse in de Coreliokranten: "Iedere burger die naar het commissariaat komt, moet zich reglementair parkeren."

Donderdag

Fons Wuyts (61) uit Beerse heeft een club opgericht die de strijd zal aanbinden tegen het woord ‘leuk’, zo bericht Het Laatste Nieuws. De man weet niet waar kruipen van ergernis telkens als hij een Vlaming het woord ‘leuk’ hoort gebruiken, terwijl ook ‘plezant’ bestaat. "Voor de taalcommissie is ‘plezant’ een dialectwoord", aldus Wuyts. "Ik vind dat het dringend Algemeen Nederlands moet worden. Na onderzoek stelde ik vast dat dit schone Vlaamse woord taboe is bij de VRT. Tijdens het journaal, bijvoorbeeld, mag Martine Tanghe niet 'plezant' zeggen. Zij móét 'leuk' gebruiken." Fons Wuyts is van mening dat hier sprake is van regelrechte discriminatie.

Vrijdag

Nadat in kindercrèches K3 en de soundtrack van Sneeuwwitje moesten worden gebannen, dient er zich nu ook een conflict aan tussen auteursrechtenorganisatie Sabam en de rusthuizen. De private rusthuizen, verenigd in de koepel Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS), willen niet langer hun Sabamfactuur betalen. "Rusthuizen fungeren als een thuisvervangende omgeving", zegt Luc Griep, directeur van FOS. "Thuis betaal je toch ook niet aan Sabam?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234