Vrijdag 19/08/2022

Maar de president vindt het heel interessant

Klinkklare onzin. Dat vindt het gros van de aids-onderzoekers van de theorie van Peter Duesberg, die zegt dat aids niet wordt veroorzaakt door het HI-virus, maar door drugsgebruik, ondervoeding en slechte hygiëne. Toch nam de Zuid-Afrikaanse president Duesberg en een tiental andere 'aids-dissidenten' onlangs op in een raad die hem over zijn aids-beleid moet adviseren. Aula sprak met Duesberg, maar vroeg ook aids-specialisten Jaap Goudsmit, Marie Laga en Luc Montagnier om een reactie.

Ban alle ziekmakende antivirale 'aids-remmende' geneesmiddelen. Stop met de misleidende promotie van condoomgebruik als bescherming tegen aids. Investeer daarentegen geld in voorzieningen voor zuiver water en basisvoedsel met voldoende eiwitten en vitaminen, zodat de bevolking een goed afweersysteem kan opbouwen. Als het aan Peter Duesberg ligt, zijn dat de aanbevelingen die de adviesraad in juni aan de Zuid-Afrikaanse president zal geven. Hij en een tiental andere leden van de 33-koppige raad die twee weken geleden voor het eerst samenkwam in Pretoria, zijn immers van mening dat aids 'een chemische ziekte' is. Volgens hen komt aids in het Westen van drugs zoals heroïne en cocaïne, en poppers, drugs die homo's gebruiken om anale seks te vergemakkelijken. Wat in Afrika aids heet, zou een verzameling van ziekten als diarree, koorts, tuberculose en parasitaire infectie zijn, veroorzaakt door ondervoeding en gebrek aan sanitair. In beide gevallen heeft aids niets te maken met het HI-virus, dat een onschuldig virus zou zijn dat niemand ziek maakt.

Duesbergs visie wordt al jaren weggehoond door zo nagenoeg alle aids-specialisten, die beweren dat het bewijsmateriaal voor een oorzakelijk verband tussen HIV en aids zo overweldigend is dat het helemaal niet meer ter discussie staat. De dissidenten spreken dat tegen. Duesberg, die onderzoek doet naar het verband tussen virussen en kanker, en de controverse in 1987 opstartte, krijgt naar eigen zeggen openlijke steun van minstens 50 professoren uit diverse wetenschappelijke disciplines, onder wie Kary Mullis, de ontdekker van een belangrijke moleculair-biologische techniek PCR, die in 1993 de Nobelprijs kreeg. Er bestaat ondertussen een heuse 'groep voor de wetenschappelijke herziening van HIV/aids', met 500 à 600 leden. Ze hebben een website op het internet waar ze hun argumenten uitvoerig uiteenzetten.

Vele aids-specialisten vinden het verontrustend dat president Mbeki de dissidenten heeft opgenomen in zijn raad. Sommige critici zeggen dat Mbeki hen voor zijn eigen voordeel gebruikt, bijvoorbeeld om te rechtvaardigen dat hij weigert gratis, dure aids-remmende middelen te verschaffen aan HIV-positieve zwangere vrouwen. Duesberg zelf denkt net het tegengestelde: "Een politicus doet normaal wat algemeen aanvaard is. Mbeki durft tegen de gangbare opinie in te gaan omdat hij om zijn mensen geeft."

Een van de bezorgde aids-specialisten is professor Marie Laga, die als epidemiologe van het Tropisch Instituut in Antwerpen veel rond aids in Afrika werkt. "Dit is een uiterst gevaarlijke situatie", zegt zij. "Uitgerekend nu de aids-epidemie op het punt staat te exploderen in Zuid-Afrika (10 procent van de bevolking is er HIV-positief), zaait president Mbeki grote verwarring. Natuurlijk heeft elke president de vrijheid om iets opnieuw in vraag te stellen, maar dit is geen onschuldige wetenschappelijke gedachtewisseling, dit debat heeft politieke consequenties. Het is jammer dat de president van een van de meest getroffen landen die oude aids-controverse weer oprakelt. Wat Duesberg zegt, is compleet onjuist; ik denk niet dat er een ziekte is waarbij het oorzakelijk verband zo duidelijk is als bij aids en het HIV-virus. Natuurlijk is het belangrijk om armoede te bestrijden, maar je gaat er HIV-besmette mensen niet mee genezen."

Net als Laga betreurt ook de gerenommeerde Amsterdamse viroloog Jaap Goudsmit, die over aids het boek Vrijend virus schreef, dat Mbeki de dissidenten ernstig neemt. Goudsmit is er wel van overtuigd dat daar gauw verandering in zal komen. "Er komt vanuit de heel wereld zoveel weerstand. Het redactioneel van Nature deed al een oproep aan Mbeki en vele organisaties zetten hem onder druk."

Een van de niet-dissidente leden van de Zuid-Afrikaanse adviesgroep, de Franse Nobelprijswinnaar en medeontdekker van het HIV-virus Luc Montagnier, maakt zich al evenmin grote zorgen over de uiteindelijke afloop. "Weliswaar vrees ik dat de adviesgroep niet tot algemene aanbevelingen zal komen, maar ik ben zeker dat de regering naar het advies van de meerderheid van de adviesgroep zal luisteren."

Montagnier verklaart verder dat het voor hem duidelijk is dat in Afrika een andere handelswijze tegen aids nodig is dan in het Westen. Hij zegt ook open te staan voor dialoog: "Ik zeg zelf dat HIV alleen niet voldoende is om aids te veroorzaken, dat er nog een cofactor nodig is. Maar met Duesberg en de anderen is geen dialoog mogelijk, omdat ze de wetenschappelijke feiten niet willen zien."

Niemand gelooft theorie van Duesberg dat aids en HI-virus niets met elkaar te maken hebben

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234