Coronacrisis
Maatregelen eisen tol binnen gezinnen: huiselijk geweld neemt toe
We zitten al drie weken verplicht ‘in ons kot’. Experts waarschuwden al bij de start van de lockdown voor een toename van huiselijk geweld, en die vrees lijkt nu ook uit te komen. Bij 1712, de hulplijn voor slachtoffers van geweld, zien ze het aantal meldingen sinds vorige week fors toenemen. ‘De komende dagen en weken verwachten we nog een verdere stijging’, zegt coördinator Wim Van de Voorde. ‘We gaan onze openingsuren en capaciteit uitbreiden en lanceren een nieuwe campagne.’
In een videoboodschap wijst VN-secretaris António Guterres op de forse toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. “Ons huis is de plaats waar we het veiligst zijn voor het coronavirus, maar voor veel vrouwen en meisjes is de dreiging daar ook het grootst. De voorbije weken hebben we een gruwelijke, wereldwijde golf van huiselijk geweld gezien.” Zaterdag maakte ook de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus zich al zorgen over de wereldwijde toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis.
Ook in ons land beginnen de verplichte coronamaatregelen hun tol te eisen binnen gezinnen. Bij 1712, de hulplijn voor slachtoffers, daders en omstanders van geweld, zagen ze het aantal meldingen vorige week gevoelig stijgen. “De eerste twee weken van de lockdown was dat nog niet het geval”, zegt coördinator Wim Van de Voorde. “Stilte voor de storm, blijkt nu. Want sinds vorige week zagen we wel een forse stijging. We kregen meldingen van mensen die vertellen dat hun partner normaal vaak op café gaat, maar door de coronacrisis nu thuis naar de fles grijpt, waardoor het daar escaleert. Of telefoontjes van buren, die huiselijke conflicten melden. En ook bij AWEL, de jongeren- en kindertelefoon, komen meer meldingen binnen over spanningen en conflicten thuis.”
Gevaarlijke cocktail
Die toename was ook verwacht. “De lockdown zorgt voor heel wat risicofactoren”, zegt Van de Voorde. “Mensen zitten thuis voortdurend op elkaars lip en zien hun sociaal netwerk bijna volledig wegvallen. Daarnaast is er een toename van angst en stress en zien heel wat mensen hoe een deel van hun inkomen wegvalt door de crisis. Dat is een gevaarlijke cocktail.”
Exacte cijfers van het aantal oproepen bij 1712 zijn er voorlopig nog niet, die analyse moet nog gebeuren. Van de Voorde: “Maar ook de komende dagen en weken verwachten we nog een toename van het aantal meldingen. Daarom lanceren we deze week een nieuwe campagne, waarin we mensen tips zullen geven hoe ze thuis om kunnen gaan met conflicten. We hopen hen er zo ook toe te bewegen sneller de stap te zetten naar hulp. Want we merken dat de coronacrisis vaak tot de foute veronderstelling leidt dat er helemaal geen hulpverlening bereikbaar is vanwege de coronamaatregelen. Die is er wel, en die wordt zelfs uitgebreid.
“Bij 1712 gaan we nog extra mensen inzetten en zullen de ‘openingsuren’ van onze chatbox meer dan verdriedubbelen. Die is nu geopend tussen 17 en 19 uur ’s avonds, vanaf woensdag zal dat van 13 tot 20 uur zijn. Want in het buitenland zien we een scherpe stijging van de online-oproepen. Logisch, want door het feit dat partners verplicht samen thuis zitten, is het minder vanzelfsprekend om telefonisch om hulp te vragen.”