Zaterdag 01/10/2022

Franse verkiezingen

"Macron heeft de wezen van Dominique Strauss-Kahn opgepikt"

Het team van de Franse president Macron.  Beeld EPA
Het team van de Franse president Macron.Beeld EPA

Team-Macron bestaat uit oude vossen en jonge honden. De frisse wind die de nieuwe Franse president doet waaien, betekent niet dat hij zich verlaat op outsiders.

Peter Giesen

Toen Donald Trump uit het klimaatverdrag van Parijs stapte, bracht bondskanselier Merkel een simpel communiqué uit, net als de meeste andere westerse leiders. Het was andermaal de Franse president Emmanuel Macron die de show stal met een verklaring in het Engels, die meteen werd opgepikt door de Angelsaksische media. Daarna tweette hij een geestige variant op Trumps verkiezingsslogan: Make The Planet Great Again.

Alles wat Macron doet, lijkt goed doordacht, zorgvuldig bereid, knap gecommuniceerd. Het is de verdienste van de president zelf, maar ook van zijn omgeving. Macron heeft zich omringd met een equipe van oude vossen en jonge honden, allemaal toegewijd aan het project van hun patron: de macht veroveren en Frankrijk veranderen.

Ze zijn geen outsiders, evenmin als Macron zelf. Veel van zijn adviseurs hebben gestudeerd aan prestigieuze grandes écoles zoals de Ecole Nationale d'Administration of de Ecole Normale Supérieure.

Frans president Emmanuel Macron. Beeld Reuters
Frans president Emmanuel Macron.Beeld Reuters

Een blik op de entourage van de president leert ook dat het macronisme niet uit de lucht komt vallen. Een groot deel van zijn naaste medewerkers werkte voor Dominique Strauss-Kahn (DSK), de socialist die zijn partij in sociaal-liberale richting wilde ombuigen. Hij was de gedoodverfde favoriet voor de presidentsverkiezingen van 2012, alvorens hij zichzelf uitschakelde door een seksschandaal.

"Macron heeft de wezen van DSK opgepikt", schreef het communistische dagblad L'Humanité. Net als Strauss-Kahn is Macron een man met grote intellectuele capaciteiten, economisch liberaal en cultureel vrijzinnig. Toch is hij vooral de leider van zijn eigen stroming. Macron is onmiskenbaar de baas in zijn eigen netwerk, bleek uit de tv-documentaire Les coulisses d'une victoire, waarin zijn campagne werd gevolgd. Achter het vriendelijke uiterlijk gaat een vastbesloten mens schuil. Macron zet de koers uit, jut zijn troepen op, luistert naar voorstellen en beslist. Hij is scherp en kritisch, maar beheerst de kunst om nee te zeggen zonder zijn gesprekspartner tegen zich in het harnas te jagen.

Zijn vrouw Brigitte is van enorm belang voor Macron. Tijdens de verkiezingscampagne was ze voortdurend aanwezig, als morele steun en coach. In Les coulisses d'une victoire zat een interessante scène. Na een verkiezingsrede vroeg Macron aan Brigitte wat zij ervan vond. "A deux!", antwoordde ze streng. Zulke dingen bespreek je met zijn tweeën, thuis, niet voor de filmcamera's. Elke avond vindt een 'debrief' plaats tussen Brigitte en Emmanuel. De onvoorwaardelijke steun van Brigitte wordt gezien als een van de verklaringen voor het onwankelbare zelfvertrouwen van Macron.

Macrons echtgenote Brigitte. Beeld REUTERS
Macrons echtgenote Brigitte.Beeld REUTERS

De belangrijkste adviseurs van Macron

Gérard Collomb (69), minister van binnenlandse zaken

Als burgemeester van Lyon was Collomb een van de eerste socialistische zwaargewichten die naar Macron overliepen. Collomb was een pragmatische burgemeester die veel samenwerkte met het bedrijfsleven. In 2011 steunde hij DSK, in 2016 koos hij voor Macron, ook al moest hij zich daarvoor tegen zijn eigen partij keren. Toen Macron op 14 mei als president werd geïnaugureerd, liepen bij Collomb de tranen over de wangen. Het avontuur was met succes bekroond.

Gérard Collomb. Beeld AFP
Gérard Collomb.Beeld AFP

Sylvain Fort (44), communicatieadviseur

Werkte voor BNP Paribas en communicatie-adviesbureau DGM voordat hij zijn eigen bureau Steele & Holt opzette. In de zomer van 2016 bood hij Macron zijn diensten aan. Was verantwoordelijk voor de verkiezingscampagne.

Sylvain Fort. Beeld AFP
Sylvain Fort.Beeld AFP

Richard Ferrand (54), minister van territoriale cohesie

Macron lijkt een sterke ploeg te hebben geformeerd. Toch gaat het ook wel eens mis. De socialistische afgevaardigde Richard Ferrand (54) was een onmisbare steunpilaar bij het opzetten van de beweging En Marche! Hij werd beloond met een ministerschap van Territoriale Cohesie, maar raakte meteen in opspraak vanwege een onroerend-goedtransactie uit 2011, waarbij hij als directeur van een zorgverzekeraar een pand huurde dat eigendom was van zijn vriendin. Macron wil zijn trouwe vazal echter niet laten vallen, ook al worden zondag verkiezingen gehouden. In de peilingen heeft de affaire-Ferrand nog niet tot verlies geleid.

Richard Ferran. Beeld AFP
Richard Ferran.Beeld AFP

Philippe Etienne (61), diplomatiek adviseur

Philippe Etienne was Frans ambassadeur in Berlijn en zou naar Moskou gaan. Na de zege van Macron werd hij echter adviseur in het Elysée, waarmee nog eens bevestigd werd hoe belangrijk het Europees project voor de nieuwe Franse regering is.

Philippe Etienne. Beeld rv
Philippe Etienne.Beeld rv

Jean Pisani-Ferry (65), economisch adviseur

Pisany-Ferry werkte voor DSK. Hij was directeur van de Europese denktank Bruegel en van France Stratégie, een denktank van de Franse staat. Daar nam hij ontslag om het economisch programma van Macron te schrijven.

Jean Pisani-Ferry. Beeld Getty
Jean Pisani-Ferry.Beeld Getty

Ismaël Emélien (30), strategisch adviseur

De jonge Emélien wordt een van de beste strategen van Parijs genoemd, specialist op het gebied van kiezersgedrag en de publieke opinie. Hij zette zijn studie aan de prestigieuze politicologie-opleiding Sciences Po op een laag pitje om - alweer - voor DSK te gaan werken. Werkte daarna voor de linkse denktank Fondation Jean Jaurès en het kabinet van Macron op het ministerie van Economische Zaken. Vormde de Macron Boys met Julien Denormandie (36), adjunct-secretaris-generaal van het Elysée.

Ismaël Emélien. Beeld AFP
Ismaël Emélien.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234