Donderdag 07/07/2022

Mandela staat centraal in Hugo Clauslezing Tom Lanoye

Mandela staat centraal in Hugo Clauslezing Tom Lanoye

Stilaan wordt de jaarlijkse Hugo Clauslezing een eerbiedwaardige traditie waarin spijkers met koppen worden geslagen. Na Gerrit Komrij, Gerard Mortier en Kees van Kooten neemt Tom Lanoye in 2017 de honneurs waar, en wel op zondag 19 maart, de sterfdag van Claus.

Lanoye, ook wel eens 'de zoon van Hugo Claus' genoemd, vertrekt voor zijn lezing vanuit de iconische figuur van Nelson Mandela: 'zijn overdreven verafgoding, maar ook zijn stuitende verkettering die in grote delen van Vlaanderen nog steeds niet is uitgewoed.' De lezing heet dan ook niet voor niets 'De wetsteen die Mandela heet'.

Het viel Lanoye op dat er in bijna iedere Nederlandse stad wel een straat of een plein te vinden is dat naar Nelson Mandela is vernoemd. "In Vlaanderen kun je de gemeentes die dat aandurfden op één hand tellen. Monumenten die het kolonialisme bezingen blijven in België opvallend ongemoeid. Akkoord, misschien meer uit onachtzaamheid dan uit moedwil. Maar waarom hebben we zo'n slecht geheugen? En waarom is de weerstand om daar iets aan te veranderen zo hardnekkig?", vraagt Lanoye zich af. Uiteindelijk zal Lanoye vooral de mond vol hebben van twee grote liefdes van hem: Antwerpen en Kaapstad, de twee verzusterde havensteden waar hij zo graag woont.

"Lanoyes dagdromen en aanbevelingen zouden niet enkel tot een aangenamer leven moeten leiden, maar vooral tot een beter debat", aldus organisator Behoud de Begeerte.

Een expliciete link met Hugo Claus legt Lanoye niet, maar diens naam zal onvermijdelijk her en der opduiken.

Bij wijze van eresaluut besluit Lanoye zijn lezing met het voordragen van Claus' 'Nu nog', een van de langste en mooiste liefdesgedichten ooit.

Hugo Clauslezing, Bourlaschouwburg, zondag 19/3, 20 uur, reserveren is aangewezen via toneelhuis.be

Grunberg schrijft vervolg op 'Het bestand'

Arnon Grunberg, de grootste werkmier van de Nederlandse letteren, heeft na Moedervlekken alweer een nieuwe roman klaar. Hij komt op 4 april verrassend genoeg met een vervolg op de ro- man Het bestand uit 2015, waarin het eenzame hoofdpersonage Lillian belaagd werd door een digitale verkrachter en zich op sleeptouw liet nemen door een hackerscollectief en dierenrechtenactivisten. En Christus die terugkeerde als malware, ook dat was een opmerkelijke wending.

In Het tweede bestand, dat verschijnt bij Nijgh & Van Ditmar, werkt Lillian in het geheim aan Christus II, 'dat de volgende fase van de omwenteling moet inluiden - de fase van de liefde'. Op haar zolderkamer wacht Lillian tot het verkruimelen van de wereld gaat beginnen. Maar er is nog een virus, dat zich in Lillian - 'de menselijke broedmachine' - heeft genesteld: "Het noodlot zit in haar buik en zij moet het een wending geven."

Op 19 april zendt NPO3 overigens een telefilm uit gebaseerd op Het bestand. En op 6 april krijgt Arnon Grunberg voor zijn hele oeuvre de Gouden Ganzenveer.

Telex

►Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft tijdens de lopende London Book Fair zijn nieuwe website Flanders Literature gelanceerd. Onder die nieuwe naam zal het VFL voortaan Vlaamse literatuur in het buitenland promoten. De Engelstalige website heeft als voornaamste doelpubliek buitenlandse uitgevers en organisatoren. Ze moet hen bijstaan bij de zoektocht naar 'die ene titel of auteur die perfect in hun catalogus of festival past'. Op de site staan ook achtergrondessays over alle genres en speerpunten van de Vlaamse literatuur. Flanders Literature moet een verlengstuk breien aan de talloze inspanningen voor buitenlandse vertalingen die het VFL naar aanleiding van de Frankfurter Buchmesse deed. (flandersliterature.be)

►Op 6 april strijkt in DE Studio te Antwerpen voor de tweede maal Waumans & Victoria's Groot Internationaal Variété Spektakel neer. Dit onortho- doxe literaire programma van schrijvers Ivo Victoria en Rob Waumans serveert 'schrijversinterviews en optredens zoals je ze niet eerder zag', in een prettig gestoord jasje. Op deze editie schuiven onder anderen Bert Wagendorp, Annelies Verbeke, Charlotte Van Den Broeck, Erik Jan Harmens en Lotte Kok als centrale gasten mee aan tafel. Onderdeel van het Spektakel is een muzikale ode aan Peter Verhelst door de onewoman-showband Milena Haverkamp. (destudio.com)

►Bij de twintig genomineerden op de longlist van de Fintro Literatuurprijs zijn 'maar' vier Vlamingen. Daarbij wel kleppers als Stefan Hertmans (De bekeerlinge) en Lize Spit (Het smelt). De andere twee auteurs die de Vlaamse eer hoog houden, zijn Jeroen Olyslaegers (Wil) en David Nolens (De waan van Cotard). Op 6 april worden de vijf titels van de shortlist bekendgemaakt.

►In galerie De Zwarte Panter opent komende zaterdag om 18 uur de tentoonstelling Pjeroo Roobjee. De wroetelkamer van de kleine laborant, met een inleiding van Jan Decleir. Bij die gelegenheid wordt ook de nieuwe korte film Goedjongstige demonen van regisseur Minske van Wijk doorlopend vertoond. De film geeft een surrealistische impressie van leven en werk van Roobjee. Ook verschijnt bij uitgeverij Demian Books een bibliofiele editie van De wroetelkamer van de kleine laborant. De expo loopt tot 7 mei.

►Er blijft maar materiaal opduiken uit de nalatenschap van Gerrit Komrij. Dit keer gaat het om De lange oren van Midas, de nooit afgewerkte roman waar Gerrit Komrij aan werkte toen hij vanaf 1965 op Kreta verbleef. Zijn vlucht naar het eiland en zijn terugkomst zijn altijd in mysteriën gehuld gebleven. Arie Pos, de biograaf van Komrij, reconstrueerde het 'Kreta-avontuur' uit dagboeknotities, brieven, het ongepubliceerde De lange oren van Midas en latere verwerkingen in Demonen, Hercules en Eendagsvliegen. Het boek verschijnt op 8 juni bij De Bezige Bij.

► Uitgeverij Atlas Contact heeft per abuis drie boeken niet ingestuurd voor de Libris Literatuur Prijs, meldt Boekblad. Pr-man Vincent Kolenbrander spreekt van een "interne administratieve fout". Het gaat in ieder geval om We hadden liefde, we hadden wapens van Christine Otten. De andere twee geeft de uitgeverij niet prijs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234