Zondag 07/08/2022

Marie-Josée Vandenbosch over de hele lijn schuldig

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De twaalfkoppige jury in het Tongerse hof van assisen heeft de 47-jarige Marie-Josée Vandenbosch schuldig verklaard aan de twee moordpogingen en de gelukte moord op haar 51-jarige echtgenoot Rudi Kersten. Op 6 oktober 2009 had zij hem gedrogeerd met zestien tot twintig slaappillen en hem vervolgens verstikt met een plastic zak over het hoofd. Ze ondernam eerder al twee moordpogingen op haar man.

Toon Mast

In een uurtje was de jury er al uit, maar de opstelling van de motivering duurde nog een drietal uren. Op 28 augustus 2009 draaide Marie-Josée een vijftal pillen in de spaghettisaus van haar man. Hij was wat versuft en overleefde de eerste moordpoging. Op 21 september 2009 deed ze het een tweede keer. Ze mengde een dertiental geplette slaappillen in een frisdrankje. Ze liet haar dochter Christina bij de papa achter en ging naar een date met haar minnaar. De dochter verwittigde haar mama dat papa raar deed. Met tegenzin reed Marie-Josée terug naar huis. Ze probeerde toen Rudi een eerste keer met een zak te verstikken, maar de dochter betrapte haar moeder. Rudi Kersten verbleef vijf dagen in een subcomateuze toestand in het ziekenhuis.

Tien dagen later ondernam Vandenbosch de laatste poging om haar man om het leven te brengen. Dit keer mengde ze een pijnstiller met zestien tot twintig slaappillen. Haar dochter was naar school en Vandenbosch wachtte tot haar man op de zetel in slaap viel. Ze nam een plastic zak, trok die over Rudi's hoofd en verstikte hem. Daarna ging zij haar dochter oppikken van school. Onderweg terug naar huis stopte zij met Christina bij een apotheek voor een gelaatsverzorging. Volgens Marie-Josée was dat het begin van een nieuw hoofdstuk in haar leven.

Lees verder onder de video.

Motivering
In de motivering verwees voorzitter Michel Jordens naar het feit dat de ex-KVLV-voorzitster van Gors-Opleeuw geen enkel feit betwistte. Bij alle feiten had de beschuldigde de enige bedoeling om haar echtgenoot te doden. "De op 28 augustus 2009 toegediende slaapmedicatie hield het risico in dat hij in een comateuze toestand belandde die tot de dood kon leiden. De poging is mislukt wegens een te beperkte inname van de klaargemaakte medicatie", zei voorzitter Jordens. "Wetende wat de effecten waren van de eerdere cocktails maakte ze op 6 oktober 2009 toch een nieuwe, zwaardere cocktail van verschillende geneesmiddelen. Ze heeft het slachtoffer weerloos gemaakt en dan verstikt met een plastic zak."

Dat ze alles met voorbedachten rade deed, leidde de jury af uit het feit dat ze al lang voor de feiten opzoekingen deed op het internet over manieren om zelfmoord te plegen, onder meer met slaappillen. "Ze bereidde zich nauwgezet voor door medicatie te stelen bij de senioren waar ze poetste. Ze verstopte die producten en ze plette de tabletten zodanig dat ze gemakkelijk in voedsel of drank konden worden gemengd." Vandenbosch liet haar tranen weer de vrije loop. Morgen zijn er de pleidooien over de strafmaat. De vrouw riskeert levenslang.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234