Dinsdag 09/08/2022

Martin heeft stap naar uitgang gezet

Bijna dag op dag zestien jaar na haar arrestatie kreeg Michelle Martin groen licht om de gevangenis in te ruilen voor het klooster van de arme klaren. Het parket-generaal in Bergen wil de vrijlating nog aanvechten op procedurele gronden bij het Hof van Cassatie. Toch lijkt voor de ex van Marc Dutroux een definitieve stap richting uitgang gezet.

De vijfde poging van de advocaten van Michelle Martin lijkt de goede te zijn geworden. In een zes pagina's tellend vonnis dreunde voorzitster Sabine Deschamps van de Bergense strafuitvoeringsrechtbank gisterochtend de voorwaarden af waaronder ze haar cel in de gevangenis van Namen mag inruilen voor een kamer bij de arme laren van Malonne. De ex van Marc Dutroux zal er vier uur per dag moeten werken voor kost en inwoon.

De verdere voorwaarden waar ze zich aan te houden heeft, zijn klassiek. Geen contact met de media, slachtoffers van de zaak-Dutroux of ex-medegedetineerden. Ze moet zich psychologisch laten begeleiden en moet wegblijven uit de provincies Luik en Limburg, al heerste gisteren al meteen verwarring. Anders dan in de printversie van het vonnis had Deschamps het bij het voorlezen ervan over 'de provincies Luik en Luxemburg'.

Het vonnis bevat nog een andere discutabele passage: "Wat betreft de betaling van schadevergoedingen aan burgerlijke partijen, doet zij sinds 2006 symbolische stortingen." Alle slachtoffers in het dossier-Dutroux zijn echter zo formeel als ze maar kunnen. Geen enkele onder hen zag tot dusver ook maar één euro. Thierry Moreau, een van de advocaten van Martin, voerde gisteren aan dat deze sommen nog op de derdenrekening van zijn kabinet staan, en nog moeten worden doorgestort.

"Zij is niet langer de vrouw die zij toen was", aldus Moreau, die via zijn eigen tante - zelf een kloosterlinge - jarenlang heeft gezocht naar een toevluchtsoord voor zijn cliënte. "Zij heeft ook oprecht spijt en wil het goede doen."

Uitdaging

Bij het verlaten van het justitiepaleis verspreidde Moreau gisteren een mededeling van zuster Christine, de abdis bij de arme klaren van Malonne. "De weg van onze gemeenschap heeft die van mevrouw Martin gekruist op vraag van haar advocaten", zo schrijft ze. "Dit is een uitdaging voor ons, geschokt als wij waren door het verschrikkelijke lijden van de slachtoffers en hun families die, zoals u weet, door de hel zijn gegaan. Wij hebben gezocht naar een manier om beter met deze druk te kunnen leven: hoe deze twee realiteiten tegelijk dragen? Dat was niet gemakkelijk. Ons hart, als vrouwen, is meermaals geschokt. Wij hebben gekozen om de beide vormen van leed die in niets vergelijkbaar zijn, bij ons te ontvangen."

Er is lang nagedacht over de vraag van Martin, zo schrijft de abdis nog, maar volgens haar was het uitzonderlijke van de zaak dat geen enkele van de gebruikelijke diensten bij justitie een vorm van onthaal konden verzekeren: "Men moet weten dat mevrouw Martin geen familie heeft en dat zij in België geen plaats voor reïntegratie voor vrouwen kon vinden. Wij hebben gemeend dat niemand in onze samenleving erbij gebaat is als we geweld laten beantwoorden door geweld, en een sneeuwbal laten rollen."

Hoe lang Michelle Martin in het klooster moet blijven, is niet helemaal duidelijk. De eerste voorwaarde luidt: "Verblijven op het adres dat is opgegeven (het klooster van Malonne, ddc), en dat niet wijzigen zonder het akkoord van de rechtbank en zonder een alternatief plan voor te leggen." In principe moet Martin de komende veertien jaar tussen de nonnen blijven wonen, maar ze kan te allen tijde met een nieuw plan komen.

Of met dit vonnis de deur van de gevangenispoort snel opengaat, is nog de vraag. Een gewone beroepsprocedure is bij wet niet voorzien. De Bergense procureur-generaal Claude Michaux maakte gisterennamiddag bekend dat hij de beschikking gaat aanvechten voor het Hof van Cassatie. Hij schaart zich daarmee aan de zijde van Jean-Denis Lejeune en Jean Lambrecks, de ouders van Julie en Eefje, en Laetitia Delhez, een van de overlevenden van de Dutroux-gruwel.

"De procedure bij Cassatie houdt Michelle Martin voorlopig nog even in de gevangenis", zegt haar advocaat Georges-Henri Beauthier. "Wij merken dat dit vonnis gewag maakt van 'vier uur per dag werken'. En dat in ruil voor kost en inwoon. Dat lijkt mij neer te komen op zwartwerk. Ik begrijp niet hoe een rechtbank zoiets kan opleggen."

Het is niet duidelijk op welke procedurele gronden de beslissing voor Cassatie ongedaan kan worden gemaakt. Het lijkt erop dat het parket-generaal vooral wat tijd wil kopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234