Dinsdag 05/07/2022

AchtergrondReligies

Maurits Vande Reyde (Open Vld): ‘Stop subsidies voor discriminerende religies’

null Beeld ISOPIX
Beeld ISOPIX

Zolang ze hun homostandpunten niet aanpassen, moet Vlaanderen de financiering van de erkende godsdiensten stopzetten. Dat zegt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). ‘Telkens homofobie bij ons volop in de actualiteit is, mag je er donder op zeggen dat een religieuze organisatie weer een foute uitspraak doet.’

Jeroen Van Horenbeek

“Kunnen we organisaties die onveranderd discrimineren op basis van geaardheid en geslacht nog elk jaar honderden miljoenen euro’s belastinggeld geven? De vraag stellen is ze beantwoorden. Zolang zij discrimineren, stoppen we best met de overheidssubsidies aan het instituut religie”, schrijft Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) in een opiniestuk voor De Morgen.

De verklaring van de katholieke kerk dat homoseksuele relaties niet ingezegend mogen worden, vindt Vande Reyde wereldvreemd. “Alsof het Vaticaan het erom doet: telkens homofobie bij ons volop in de actualiteit is, mag je er donder op zeggen dat een religieuze organisatie weer een foute uitspraak doet. Dit keer met een klassieker: ‘Homo zijn is een doodzonde en zelfs God kan je dan niet redden.’ (...) Alle religieuze organisaties doen dit soort uitspraken, voor zover ik me kan herinneren”, aldus Vande Reyde. “Als je als vzw die met subsidies werkt zulke uitspraken doet, verlies je de volgende dag je financiering.”

Maandag trok Vlaams Belang de kandidatuur van Jef Elbers in als bestuurder voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vanwege zijn oerconservatieve homostandpunten. In een interview met De Standaard zei hij onder meer dat ‘transseksualiteit abnormaal’ is. Begin maart werden drie minderjarigen gearresteerd na een brutale moord op David P. (42). De man werd vermoedelijk het slachtoffer van dodelijke gaybashing.

Kerkbelasting

De liberalen vinden al langer dat alle religies zichzelf moeten bedruipen. In 2017 achtte toenmalig voorzitter Gwendolyn Rutten “de tijd rijp om deze discussie aan te vatten”. Ze pleitte ervoor om te sleutelen aan grondwetsartikel 181, dat de financiering regelt van de erediensten en vrijzinnigheid. Vlaanderen geeft jaarlijks 475 miljoen euro subsidies aan religies. Het leeuwendeel (tot 90 procent) gaat naar de katholieke kerk, onder meer voor de lonen van geestelijken en het onderhoud van kerken. Een alternatief is de Duitse kirchensteuer, waarbij alleen de leden van een religie een kerkbelasting betalen.

De katholieke kerk verklaarde maandag dat homoseksuele relaties niet ingezegend mogen worden. Paus Franciscus, die zich eerder nog vooruitstrevend uitliet over homoseksualiteit, ondertekende de verklaring. “God zegent geen zonde”, schreef het Vaticaan. “Er is absoluut geen reden om homoseksuele relaties te beschouwen alsof ze lijken op Gods plan voor het huwelijk en de familie.” Homoseksuele individuen mogen zelf wel gezegend worden, maar hun relaties niet. De kerk wil niet de indruk wekken “een keuze en een levensstijl goed te keuren en aan te moedigen die niet volgens Gods plan zijn”.

Maurits Vande Reyde (Open Vld). Beeld BELGA
Maurits Vande Reyde (Open Vld).Beeld BELGA

Het debat over inzegeningen speelt al jaren in de katholieke kerk. De Belgische kardinaal Jozef De Kesel stelde in 2018 een ‘dankviering’ of ‘gebedsviering’ voor bij homohuwelijken. In Duitsland is een inzegening op verschillende plaatsen mogelijk, zonder dat hiervoor toestemming gegeven is vanuit Rome. De gemeenschappen waar dit gebeurt, worden nu teruggefloten door het statement uit het Vaticaan.

N-VA wil de vertegenwoordigers van de erkende levensbeschouwingen in ons land zo snel mogelijk in het Vlaams Parlement ontvangen, voor “een dialoog over homoseksualiteit en de rol van religie”. “Met recht en reden is er een scheiding tussen Kerk en Staat: iedereen maakt de regels van zijn eigen club. Maar voor N-VA is het wel belangrijk om een dialoog te hebben over de gelijkwaardigheid tussen mensen”, zegt N-VA-parlementslid Lorin Parys. Hij reageert afwachtend op Vande Reydes voorstel: “Dit is federale materie. Als Open Vld een voorstel indient in de Kamer, wil N-VA hier het debat over aangaan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234