Woensdag 28/09/2022

Maxime Verhagen (CDA): pleitbezorger van gedoogkabinet

De Maastrichtse Maxime Verhagen (°1956) was sinds februari 2007 minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Balkenende IV. Begin dit jaar werd hij, na de val van dat kabinet, tevens benoemd tot minister van Ontwikkelingssamenwerking. In juni dit jaar werd hij fractievoorzitter van het CDA. De katholieke Verhagen studeerde net als Mark Rutte geschiedenis in Leiden. In de vroege jaren negentig, nadat hij al fractiemedewerker was geweest op de Tweede Kamer, werd hij lid van het Europees Parlement. In 1994 trok hij de Tweede Kamer weer binnen, deze keer als houder van een zetel. Daar begon Verhagen ook zijn rol als secondant van de latere premier Jan Peter Balkenende. Na diens afgang en ontslag bij de jongste parlementsverkiezingen speelde de Limburger de eerste viool bij de Nederlandse christendemocraten. Hij was een van de belangrijkste pleitbezorgers van het rechtse gedoogkabinet, ook al moest hij daarvoor een interne storm doorstaan, aangevoerd door Ab Klink, die de samenwerking met de anti-islamformatie van Geert Wilders niet zag zitten. Hoe dan ook wordt het CDA mogelijk de zwakke schakel in het kabinet. Zaterdag moeten de zeer verdeelde leden zich op een congres uitspreken over de regeringsdeelname.

Mark Rutte (VVD): gedoodverfde minister-president

Gedoodverfd toekomstig premier Mark Rutte (°1967) was sinds midden 2006 zowel politiek leider van de liberale VVD als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Rutte leidde zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezing op 9 juni naar de overwinning. Met 31 zetels werd de VVD de grootste partij van Nederland. Rutte komt uit een hervormd gezin uit de buurt van Den Haag. Als begaafd pianist leek hij even voor studies aan het conservatorium te opteren, maar het werd geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Na zijn studies ging hij aan de slag bij de multinational Unilever, waar hij diverse functies bij de humanresourceafdeling vervulde. Rutte was aanvankelijk voorzitter van de nationale VVD-jeugd, waarna hij ook in de kabinetten aan een carrière begon. Zo was hij staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2002-2004) en van Onderwijs (2004-2006) in de regeringen-Balkenende I en II. Tussentijds zat Rutte ook in de Tweede Kamer. Als fractievoorzitter zette hij in 2007 de zeer rechtse en eigengereide politica Rita Verdonk uit de fractie. Verdonk richtte daarna, zonder succes, haar eigen partij op. Rutte, die niet getrouwd is, wordt meer dan vermoedelijk de eerste liberale premier van Nederland in meer dan tachtig jaar.

Geert Wilders (PVV): anti-islamitische stokebrand

De Limburger Wilders (°1963) stapte op 3 september 2004 uit de VVD-fractie en richtte zijn eenmansfractie Groep Wilders op. De erfgenaam van die groep is de Partij voor de Vrijheid (PVV). Na de parlementsverkiezingen van 2006 werd hij voor die formatie de fractievoorzitter. Wilders, die een opleiding als verzekeraar volgde en ook enkele losse cursussen recht, maakte naam als stokebrand van alles wat des islams was. Meerdere jaren lang werkte hij destijds in Israël, waar hij zich naar eigen zeggen “geheel thuis voelde”. In 2007 kondigde Wilders aan dat hij aan een film over de islam werkte. Kerngedachte van Fitna was dat de Koran een ‘fascistisch’ boek is dat aanzet tot geweld. De film veroorzaakte erg veel ophef, en alles wat Wilders in het kielzog ervan vertelde en deed was reden voor opschudding en controverse. Zo werd hem ooit de toegang tot Groot-Brittannië belet omdat hij een gevaar voor de veiligheid zou zijn. In Nederland sprak hij onder meer de dakloos geworden aanhang van de vermoorde Pim Fortuyn aan, en net zoals de Rotterdammer dreef Wilders op een veelal simplistisch anti-immigratiediscours. Bij de parlementsverkiezingen van 9 juni groeide de PVV met 24 zetels uit tot derde partij van Nederland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234