Maandag 16/05/2022

Meer Belgen zouden bloed geven als ze voorrang kregen bij transfusie

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Een kwart van de Belgen zou zich aanbieden als bloedgever indien hij of zij in geval van nood voorrang zou krijgen bij een bloedtransfusie. Tien procent vreest een ziekte of infectie te krijgen na een bloeddonatie, hoewel 97 procent overtuigd is dat transfusies nu minstens even veilig, zo niet veiliger zijn dan tien jaar geleden. Die cijfers publiceert Test-Gezondheid na een onderzoek bij 3.032 Belgen.

Voorrang
Hoewel bloedgevers helemaal geen voorrang krijgen bij een bloedtransfusie, zou een kwart van de Belgen zich door dat argument wel laten overtuigen om bloedgever te worden. De incentive om voorrang te krijgen, leeft bovendien meer bij de Franstaligen (33,5 procent) dan bij Nederlandstaligen (20,5 procent).

Redenen

Op de vraag wat hen ertoe zou aanzetten om bloed te geven, antwoordde voorts 31 procent bloedgever te worden indien er geen enkel risico is voor de bloedgever. Achttien procent wil eerst absolute zekerheid dat het geen pijn doet en veertien procent zou zich laten overtuigen door een gratis test van zijn cholesterolgehalte. Het Rode Kruis voert die test echter niet uit, zelfs niet op aanvraag. Een gratis hiv-test haalt 13,5 procent over de brug.

Solidariteit
Omdat het een goede daad is, antwoordt de meerderheid van de bloedgevers (75 procent) op de vraag waarom ze bloed geven. De op een na grootste groep (61,5 procent) doet het uit solidariteit en ongeveer even veel bloedgevers (60,5 procent) vindt in het tekort aan donaties zijn motivatie. Van de Belgische bloedgevers denkt iets minder dan de helft (49 procent) dat hij of zij zelf ooit bloed zal nodig hebben en geeft daarom bloed. Slechts 38 procent van hen geeft bloed "omdat het een morele plicht is".

Bang van naalden
Opmerkelijk is dat 21 procent van de ondervraagden geen bloed geeft omdat ze bang zijn van naalden terwijl slechts negen procent van de bloedgevers toegeeft dat hij of zij pijn heeft gehad. Bovendien denkt 73 procent dat anderen bang zijn van naalden terwijl maar zo'n vijfde van hen uiteindelijk terugschrikt van de prik. Zo'n vier vijfde van de Waalse ondervraagden (78 procent) is overigens bang een ziekte of infectie te krijgen tijdens een transfusie terwijl in Vlaanderen dat percentage slecht op 52 procent ligt.

Levens redden
Voorts denkt 85 procent van de mensen die Test-Gezondheid ondervroeg dat bloed geven gelijk staat aan een leven redden en voor 22 procent van hen is het perspectief om regelmatig bloed te geven een belangrijke drijfveer om gezonder te leven. Volgens het onderzoek is het ook verrassend dat elf procent denkt dat bloed geven goed is voor de gezondheid.

Onderzoek
Voor het onderzoek werden 9.224 volwassenen ondervraagd door Belgische, Italiaanse, Portugese en Spaanse consumentenorganisaties. In ons land waren de antwoorden van 3.032 Belgen bruikbaar. Rode Kruis-Vlaanderen en Croix Rouge de Belgique-Communauté francophone werkten mee. (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234