Vrijdag 01/07/2022

Meer dan 50 doden bij geweld in Somalische hoofdstad Mogadishu

Bij hevige gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn gisteren meer dan 50 mensen omgekomen, hoofdzakelijk burgers. Het dodental van de voorbije dagen is onderhand opgelopen tot 280.

Door Catherine vuylsteke

Mogadishu l Een volstrekt machteloze regering moet toezien hoe krijgsheren en islamistische milities de macht naar zich toe proberen te halen. De eerste krijgen steun van de VS, die in de tweede terroristische Al Qaidarekruten zien.

Somalië heeft sinds de val van dictator Siad Barre in 1991 geen erkende regering meer gehad: de talloze krijgsheren die de president hadden verdreven, keerden zich vervolgens tegen elkaar. OOk in de jaren die volgden konden ze zich niet tot enige machtsdeling brengen. Dertien keer mislukten pogingen om een regering van nationale eenheid te vormen, en de veertiende staat nu onder grote druk.

Die Federale Overgangsregering kwam er nadat twee belangrijke leiders, Abdullahi Yusuf Ahmed en Sharif Hassan Sheikh Adan, op 5 januari 2006 de Verklaring van Aden hadden getekend, waarbij ze garandeerden het in 2004 in Kenia uitgewerkte plan voor een nieuwe regering te zullen uitwerken. Dat plan raakte eerder geblokkeerd omdat Yusuf en Hassan het niet eens konden worden over de plaats voor de administratieve hoofdstad. Hassan, die gelieerd is met tal van krijgsheren uit Mogadishu, vond dat de beste plek, Yusuf was van mening dat het er te onveilig was. Uiteindelijk werd geopteerd voor Baidoa, een neutrale stad op 240 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad.

De Federale Overgangsregering heeft troepen noch centen, en had het in de voorbije maanden bijzonder moeilijk om vanuit de verlaten graanopslagplaats die haar hoofdkwartier is, ook maar iets te ondernemen. Bovendien heeft de regering flink wat tegenstanders, die zelf vechten om de controle over het land, beginnend met die over de hoofdstad.

De twee entiteiten die ook dezer dagen in Mogadishu zoveel doden achterlaten, zijn de ARPCT en de ICU. In de eerste is een groot aantal krijgsheren uit de hoofdstad verenigd, terwijl de tweede een nieuwe macht uitmaakt: de islamistische. De ICU is de militie van de islamitische rechtbanken die vanaf 1994 opereren, toen de VS Somalië verlieten na de dood van achttien soldaten en er een volstrekt chaotische hoofdstad achterlieten. De shariarechtbanken, van waaruit later scholen, klinieken en milities werden opgericht, waren een antwoord op de totale wetteloosheid en genoten een goede reputatie bij de burgers.

Deze politieke islam werd door de krijgsheren en de handelaren waarmee ze samenwerken, gezien als een bedreiging voor hun belangen. Zij sloegen daarom de handen ineen en vormden de ARPCT. Volgens tal van berichten wordt deze laatste groep gesteund door de VS, die Somalië alleen bekijken vanuit het perspectief van terrorismebestrijding en die dat land zien als een potentieel toevluchtsoord voor Al Qaidafiguren. Hoewel er een wapenembargo van kracht is tegen Somalië, blijkt uit VN-rapporten dat dit vaak wordt geschonden. Gewezen CIA-baas Porter Goss zou in februari met ARPCT hebben onderhandeld over financiële steun in ruil voor de uitlevering van Al Qaidaleden. Ethiopië, Jemen en gewezen koloniale macht Italië zouden eveneens het embargo hebben geschonden.

De huidige strijd tussen ARPCT en ICI begon op 7 mei en mondde een week later uit in een bestand. Na luttele dagen werd het bestand evenwel opnieuw geschonden, met de huidige heropleving van het geweld tot gevolg. Volgens getuigen staat Mogadishu helemaal in brand.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234