Zaterdag 01/10/2022

Update

Meer dan duizend aanwezigen op uitvaart Michel Daerden

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Ongeveer 1.000 à 1.500 mensen zijn in Luik samengekomen om een laatste groet te brengen aan de voormalige sterke man van Ans, Michel Daerden. De grote zaal van het funerarium van Robermont, waar de uitvaart plaatsvindt, is volzet en honderden personen volgen de plechtigheid op een groot scherm dat buiten het gebouw staat opgesteld.

Stijn Vossen

De rouwstoet, bestaande uit een lijkwagen en drie andere voertuigen bedekt met bloemen, kwam maandag om 09.20 uur aan. Op de kist lagen drie boeketten, het schort van de vrijmetselaars en een foto van Daerden.

De uitvaart begon muzikaal, met 'Etre le premier' van Jean-Jacques Goldman en 'J'aurais voulu être un artiste' van Starmania. Tijdens een tv-programma heeft de voormalige minister dat laatste nummer nog zelf gezongen. Behalve familieleden zullen nog drie andere sprekers het woord nemen.

Onder de aanwezigen talrijke plaatselijke en provinciale mandatarissen, en enkele belangrijke politici, zoals PS-voorzitter Thierry Giet, voormalig PS-voorzitter Philippe Busquin, voorzitter van de Kamer André Flahaut, minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, Waals minister-president Rudy Demotte en de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, Karl-Heinz Lambertz. Iets na 9 uur kwam ook premier Elio Di Rupo aan.

Daarnaast tekenen enkele politici van andere partijen present: voor cdH André Antoine, voor MR Didier Reynders en voor Ecolo José Daras.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Daerden stond bekend als levensgenieter en cijferwonder, wat ook in elke tussenkomst ruim aan bod kwam. Al wie de oud-minister bedankte voor zijn verwezenlijkingen, noemde in één adem ook zijn passie voor mensen en cijfers.

Zo eerde vrijmetselaar Robert Sprokkel een logebroeder die de waarden van de loge Robespierre steeds hoog in het vaandel droeg. Hij dankte Daerden ook voor zijn "carthesiaanse geest" en "financiële genie", die de politicus volgens hem steeds "in dienste gesteld heeft van de gemeenschap". "Je plaatste de bescherming van de zwakkeren en het respect voor elkeen centraal in je prioriteiten", klonk het.

Vervolgens nam premier Di Rupo het woord. Hij stak van wal met een verwijzing naar de immense populariteit van Daerden, maar benadrukte dat zijn partijgenoot net zo goed complexe dossiers tot een goed einde wist te brengen. "Hij kon de indruk wekken in te dommelen, om dan plots in een flits een feit of cijfer tegen te spreken waarmee de oppositie stond te zwaaien".

Tot slot was het de beurt aan de kinderen en kleinkinderen om afscheid te nemen. "Je was meer dan een vader, je was een vriend, een medestander", verwoordde Frédéric Daerden het. Waarna zijn zus Aurore: "Zoals Gloria Gaynor het zei, 'ik ben wat ik ben'. Je leefde je leven zoals jij het wilde".

Herinneringen
Weer buiten haalden Daerdens oude medewerkers en politieke vrienden nog even herinneringen op aan de oud-minister. "De politiek was zijn leven, ik herinner me nog steeds zijn eerste eedaflegging", aldus Kamervoorzitter André Flahaut. "Dit is een vriend die verdwijnt. Men zal hem nog lang niet vergeten."

"Hij was steeds beschikbaar om een handje toe te steken en deed al het mogelijke om dossiers vooruit te helpen", viel staatssecretaris Philippe Courard bij. "Het was een mooie ceremonie die hem typeerde. Het was moeilijk om de tranen te bedwingen." En ook Waals minister Jean-Claude Marcourt was naar eigen zeggen "zeer ontroerd". Vooral de getuigenissen van Daerdens kinderen en kleinkinderen raakten bij heel wat aanwezigen een gevoelige snaar.

undefined

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234