Donderdag 30/06/2022

Meer dan renovatie alleen voor Antwerpse stadsfeestzaal

Het Antwerpse schepencollege heeft onlangs de bouwvergunning voor de heropbouw van de stadsfeestzaal goedgekeurd. Het project omvat niet alleen de renovatie van de zaal, ook de bouw van een winkelcentrum, het aanpassen van de Inno-parking en het verbouwen van bestaande appartementen zijn voorzien. Verwacht wordt dat de werken zo'n tweeënhalf jaar zullen duren.

Antwerpen

Van onze medewerker

Thomas Vreriks

Het is nog wachten op het advies van de brandweer, maar de sloopwerken aan de stadsfeestzaal, die eind december 2000 door een brand nagenoeg volledig in de as werd gelegd, mogen al van start gaan. De voorbije maanden gaven de dienst ruimtelijke ordening van de Vlaamse overheid en de betrokken stadsdiensten (al dan niet voorwaardelijke) gunstige adviezen.

Enkel de voorgevel van het neoclassicistische gebouw aan de Meir ontsnapte ruim drie jaar geleden aan de vuurzee. Gelet op het waardevolle historische karakter en de architectuur van de stadsfeestzaal zal de volledige renovatie en de nieuwbouw begeleid worden door de stadsdienst monumentenzorg. Voorafgaand aan en tijdens de werken wordt voldoende tijd voorzien voor de uitvoering van een archeologisch onderzoek.

Het woon- en winkelcomplex krijgt twee ingangen, de ene aan de Meir en de andere aan Hopland. Binnenin komt een groot overdekt plein waar beurzen en optredens georganiseerd kunnen worden. Op het laatst werd besloten om de historisch waardevolle gevels aan de kant van de Kolveniersstraat te behouden. Halverwege 2006 moet het project klaar zijn.

Bedoeling is om de feestzaal te renoveren zoals die er bij de opening in 1907 uitzag. De glazen koepel, die voorheen schuilging achter een vals plafond, moet opnieuw zichtbaar worden. Er komt ook een complex met winkels. De totale winkeloppervlakte, verdeeld over het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping, zal 9.272 vierkante meter bedragen, wandelruimtes niet inbegrepen De grondoppervlakte bedraagt ongeveer 3.500 vierkante meter. Voor de winkelfunctie heeft vooral de VLD gepleit. "De Meir is de winkelstraat met de meeste bezoekers in heel België en dus zijn ook de straten errond toppers. Daar moet je geen streng beperkend beleid voeren", aldus VLD-raadslid Christian Floru. Eigenlijk voert Antwerpen een beleid dat erop gericht is enkel gelijkvloers te voorzien als winkelruimte, om wonen in het centrum van de stad te stimuleren.

De heropbouw van het monument en de integratie van het winkelcentrum gebeurt met respect voor de historische en architecturale kwaliteiten van het gebouw. Langs de zijde Hopland blijft het waardevolle Van Averbeke-gebouw bewaard en beperkt de ingreep zich tot het realiseren van een toegang tot het winkelcentrum. Zo ontstaat een 'doorsteek' tussen Meir en Hopland. Langs de bestaande inkomgang van de stadsfeestzaal (aan de kant van de Meir) kan de bezoeker dan via de zaal en het nieuwe gedeelte van het winkelcentrum naar Hopland wandelen. De aangrenzende parking van het warenhuis Inno wordt aangepast om beter aan te sluiten bij het nieuwe winkelcentrum. Laden en lossen gebeurt in de Kolvenierstraat. De waardevolle gevel van het pand aan nummer 19 wordt bewaard en geïntegreerd in het project.

Wonen wordt straks mogelijk in een van de 45 appartementen. Aan de kant van Hopland en Kolvenierstraat komen 19 woningen, verspreid over drie dakniveaus. Er komen studio's met één slaapkamer maar ook luxueuze drieslaapkamerappartementen met terrassen en groene daktuinen, waarop zelfs bomen kunnen groeien. De totale woonoppervlakte zal 3.448 vierkante meter bedragen, met een oppervlakte aan terrassen en groene daktuinen van 745 vierkante meter. Architect Jo Crepain zorgt voor het ontwerp van de dakappartementen. Daarnaast worden de leegstaande en verloederde verdiepingen opgeknapt en verbouwd tot zes luxeappartementen (op de tweede, derde en vierde verdieping). De gevel aan de Meir is een beschermd monument en blijft zoals hij nu is. Er wordt ook ruimte gemaakt voor een centrale tuin.

De prijs van het hele project wordt geraamd op 70 miljoen euro. Uiteraard komt dat geld niet van de stad alleen, projectontwikkelaar Multi Development Corporation neemt het voortouw. Dit bedrijf tekent ook voor de hertekening van de Abdijstraat, 'de Meir van het Kiel' in de volksmond. Architecten Romain Berteloot en Ferre Verbaenen staan in voor de restauratie van de stadsfeestzaal zelf. Ook de bouw van het nieuwe gedeelte aansluitend aan het gebouw (Kolvenierstraat en Hopland) nemen zij voor hun rekening. Toparchitect Michael Hopkins uit Londen gaf de nieuwbouw dan weer een eigentijds uitzicht. Marleen De Wolf van Multi Development Corporation: "In het begin zijn alle detailtekeningen uitvoerig doorgelicht door Monumentenzorg en ook stedenbouw heeft nu goedkeuring gegeven aan het totaalproject. Hiermee hopen we de feestzaal zelf in haar oude glorie te herstellen en de omgeving functioneel te maken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234