Maandag 23/05/2022

Meer mensen hebben aanvullend pensioen, maar bedragen vallen tegen

BRUSSEL l Steeds meer mensen hebben recht op een aanvullend pensioen in de tweede pijler. 50 tot 60 procent van alle werknemers heeft nu zo'n pensioenplan. Vooral bij de arbeiders is sprake van een doorbraak. Maar tegelijk stagneert sinds 2004 het totale gestorte bedrag.

De Tijd

De bijdragen per werknemer dalen dus. Vooral de via sectorplannen opgebouwde reserves blijven erg beperkt. Dat blijkt uit een op de VBO-zetel gepresenteerde studie van AON Consulting. Het adviesbureau analyseerde 365 aanvullende pensioenplannen bij 200 bedrijven. Het is al de zesde keer dat het een dergelijk onderzoek uitvoert.

50 à 60 procent van de werknemers in ons land heeft nu recht op een aanvullend bedrijfs- of sectoraal pensioen. Vooral bij de arbeiders neemt het aantal gerechtigden toe. In bedrijven met een pensioenplan had in 1998 slechts de helft van de arbeiders toegang tot dat plan. Dat aantal is gestegen tot 80 procent. De van 2004 daterende wet over het aanvullend pensioen (WAP) droeg daar zeker toe bij.

Toch blijkt ook dat de democratisering van de tweede pijler de jongste jaren op grenzen botst. Vooral kmo's passen vaak nog altijd voor een groepsverzekering of pensioenfonds. Daardoor heeft 40 procent van de werknemers er nog altijd geen toegang toe. Eerder was al gebleken dat dit vaak de werknemers met de laagste wettelijke pensioenen zijn.

Onrustwekkend is vooral de vaststelling dat de gestorte bijdragen voor de tweede pijler sinds 2004 stagneren. De pensioenfondsen trappelen al sinds het einde van de jaren negentig ter plaatse. Maar ook de bijdragen voor de groepsverzekeringen blijven nu al enkele jaren rond 4 miljard euro hangen.

Gecombineerd met de toename van het aantal gerechtigden betekent dit dat de bijdragen per persoon dalen. Vooral voor arbeiders blijken die vaak nog erg laag te zijn.

De grote nieuwigheid van het WAP was het lanceren van sectorale pensioenplannen die vooral op de arbeiders gericht waren. Maar in het gros van die sectorplannen schommelt de bijdrage tussen 1 à 1,5 procent van de loonmassa. Het zo opgebouwde appeltje voor de dorst blijft daardoor erg beperkt, stelt AON-onderzoeker Greet Geeroms.

Er is ook een sterke verschuiving merkbaar in het type pensioenplan. In 1996 ging 70 procent van de plannen nog uit van 'een te bereiken doel'. Dat biedt de werknemers uitzicht op een vast eindbedrag. De onzekerheid over de financiering van zo'n systeem doet steeds meer ondernemingen uitwijken naar een plan 'met een vaste bijdrage'. Die zijn nu al goed voor een marktaandeel van 65 procent.

Volgens algemeen VBO-directeur Pieter Timmermans remt vooral de complexiteit van de wetgeving de expansie van de tweede pijler af. Zeker kmo's blijven daardoor de kat uit de boom kijken. De VBO-topman hoopt dat de volgende regering voor een vereenvoudiging kiest. Tegelijk pleitte hij ervoor om bij cao-onderhandelingen extra bijdragen voor een aanvullend pensioen te verkiezen boven loonsverhogingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234