Zondag 03/07/2022

Depressie

Meisjes ervaren meer sociale stress

Puberende meisjes blijken onder meer interpersoonlijke stress te staan dan jongens. Beeld THINKSTOCK
Puberende meisjes blijken onder meer interpersoonlijke stress te staan dan jongens.Beeld THINKSTOCK

Jonge meisjes ervaren meer interpersoonlijke stress dan jongens, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Temple University in Philadelphia U.S.A. Door dit verschil in stresservaring zijn meisjes veel vatbaarder voor het ontwikkelen van depressieve stoornissen tijdens de puberteit.

hv

De bevindingen van het onderzoek geven aan wat voor een grote impact stress heeft in de ontwikkeling van een depressie. Zeker bij meisjes, zo blijkt. "Hoewel ook veel andere factoren bijdragen aan de vatbaarheid voor depressie, is stress zeker een belangrijke factor. Positief aan deze ontdekking is wel dat stress een veranderbare factor is: eentje die we zelf in de gaten kunnen houden en kunnen beïnvloeden."

Interpersoonlijke stress is stress die ontstaat in interactie met anderen en de ervaring van sociale druk die daarmee gepaard gaat.

Risico op depressie tijdens puberteit groter

Eerdere onderzoeken naar depressie bij adolescenten wezen al uit dat de puberteit een enorm kwetsbare periode is in de ontwikkeling van een depressieve stoornis. Door de negatieve werking van ons cognitief systeem in de periode tussen kinder- en volwassentijd neigen we in deze periode tot zwaarmoedige gedachten. Daarnaast blijven we in de puberteit veel langer hangen bij probleemsituaties: er wordt herhaaldelijk en langdurig nagedacht over gevoelens en problemen. Pubers die bepaalde gebeurtenissen in een negatief daglicht gaan stellen en er vervolgens nog eens lang over gaan tobben ook, hebben meer kans in een depressief gedachtenpatroon te vervallen.

Meer tobben en negatiever denken

Het onderzoek van Hamilton en co bestudeerde 382 adolescenten over een periode van twee jaar. Op vier verschillende momenten tijdens het onderzoek, werden de pubers gevraagd een vragenlijst in te vullen. Uit de respons op die enquêtes bleek dat personen die bij aanvang van het onderoek aangaven onder heel wat interpersoonlijke stress te staan, in de loop van de twee jaar die erop volgden een negatieve manier van denken te ontwikkelen en in een piekerend patroon vervielen.

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Tijdens de follow-up van het onderzoek ontdekte de wetenschappers dat meisjes veel vaker last hadden van depressieve symptomen dan jongens. Dit zou te wijten zijn aan het feit dat meisjes tijdens het onderzoek meer te maken hadden met interpersoonlijke stress. "Mochten jongens en meisjes onderhevig geweest zijn aan dezelfde mate van interpersoonlijkse stress, dan zou er ook geen verschil in depressieve gevoelens geweest zijn", zo geeft Hamilton aan. Opmerkelijk was, dat andere vormen van stress niet van invloed bleken te zijn op het ontwikkelen van een depressie.

"Stressniveau voor meisjes moet omlaag"

Volgens Hamilton is het van groot belang er in de toekomst voor te zorgen dat meisjes minder onderhevig zijn aan interpersoonlijke stress. Om die stress te kunnen voorkomen is het belangrijk dat er een vervolgonderzoek komt. Onderzoekers moeten nu nagaan waaraan het gendergerelateerde verschil in stressniveau precies te wijten is.

Is interpersoonlijke stress iets dat kenmerkend is voor vrouwelijke relaties tijdens de puberteit? Of heeft het eerder te maken met een verschil in verwachtingspatroon? Verwachten we van puberende meisjes andere dingen dan van puberende jongens? "Op deze vragen moet een antwoord komen, willen we de ontwikkeling van depressie bij onze jonge vrouwelijke bevolking bestrijden", zo klinkt het bij Hamilton.

Interpersoonlijk stressniveau van jonge meisjes moet omlaag. Beeld THINKSTOCK
Interpersoonlijk stressniveau van jonge meisjes moet omlaag.Beeld THINKSTOCK

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Clinical Psychological Science, het tijdschrift van de Association for Psychological Science.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234