Donderdag 19/05/2022

InterviewKati Verstrepen

Mensenrechtenliga: ‘Waar zit het politieke midden? Waar zit de Vlaming met het gezond verstand?’

Kati Verstrepen. Beeld Karel Duerinckx
Kati Verstrepen.Beeld Karel Duerinckx

Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, deed afgelopen weekend enkele opmerkelijke uitspraken in een interview met De Tijd. Kati Verstrepen, voorzitter van de Mensenrechtenliga, veroordeelt de uitspraken: ‘De democratische partijen zijn veel te stil: ze zijn bang om hun rechterflank te verliezen.’

Samira Atillah

Meneer Van Grieken deed afgelopen weekend opmerkelijke uitspraken, zoals ‘ik ben ervan overtuigd dat het christelijke, het Vlaamse en als u wilt zelfs het blanke een dominante factor moeten zijn in onze samenleving’. Kan hier juridisch iets mee gebeuren?

Kati Verstrepen: “Een klacht indienen is één zaak: dan moet er juridisch bekeken worden of het effectief om racisme gaat, maar deze uitspraken hoeven niet enkel juridisch racistisch te zijn. Ze kunnen ook sociologisch gezien racistisch zijn, en dat is even gevaarlijk, natuurlijk.”

“Ikzelf vind de racismewetgeving heel streng. Ik begrijp dat de vrije mening ook heel belangrijk is, en ik begrijp eveneens de wetgevers, want ze willen de vrije mening niet aan banden leggen, maar dan krijgen we dit soort uitspraken. Dat is verschrikkelijk gevaarlijk.”

U vindt deze uitspraken gevaarlijk. Wat was dan uw eerste reactie toen u ze las of hoorde?

“Meneer Van Grieken heeft een forum gekregen voor zijn haatspeech. Ja, ik vind dat inderdaad bijzonder laakbaar en verontrustend. Mijn eerste reactie was vooral dat hij heel eerlijk was. Dit is wat het Vlaams Belang altijd al wilde zeggen. Dit was al vaker hun verdoken boodschap, maar nu wordt ze heel expliciet geuit.”

“Mijn tweede reactie was: ‘Hoe is het mogelijk dat je anno 2021 nog überhaupt electoraal kan scoren met zulke uitspraken?’ Vlaanderen is niet enkel meer het land van ‘de kathedraal’ of ‘het belfort’, zoals meneer Van Grieken liet optekenen. Vlaanderen is ook het land van de minaretten. De kathedralen en het belfort moeten niet afgebroken worden: er is plek voor kathedralen, het belfort én minaretten. Dat er vandaag de dag nog uitspraken kunnen gedaan worden als ‘je bent pas Vlaming als je christelijk en wit bent’, vind ik erg verontrustend.”

“Vlaams Belang toont zijn ware gelaat. Maar het probleem zit veel dieper: we zijn namelijk het centrum, de redelijkheid en de gematigdheid kwijt. Waar zit het politieke midden? Waar zit de Vlaming met het gezond verstand? Die horen we veel te weinig. Het politieke midden houdt zich maar stil en veroordeelt deze uitspraken niet, uit angst om de rechterflank van hun partij te verliezen, maar ze verliezen daar alles mee, vermoed ik. Het lijkt alsof de centrumpartijen graag naar rechts opschuiven en naarstig de rechterflank afdekken. Volgens mij moeten ze eindelijk gaan inzien dat dat nooit zal lukken. Wie rechts is, heeft namelijk keuze genoeg. Ik vind het onbegrijpelijk dat politieke partijen dat niet inzien.”

Wat zegt het eigenlijk over de mensenrechten, als het ‘midden’ zwijgt?

“Het demoniseert mensen, je sluit mensen uit omwille van hun geloof, afkomst en huidskleur. Je zegt daarmee: ‘je bent geen echte Vlaming als je niet christelijk en niet wit bent’. Dat is bijzonder gevaarlijk. De geschiedenis heeft ons geleerd wat er gebeurt als mensen ontmenselijkt worden. Vanuit mensenrechtelijk standpunt is dat bijzonder verwerpelijk. Er moet hard op gereageerd worden, en er mag geen misverstand over zijn: deze uitspraken kunnen écht niet.”

“Iedereen die niet wit of christelijk is, wordt nu uitgesloten. Als je mensen uitsluit, waarom zouden ze dan nog respect hebben voor regels? Waarom zouden ze de wet dan nog willen naleven? Het heeft dan totaal geen zin meer om nog deel te nemen aan de maatschappij, en daar wordt niemand beter van. We leven, in het algemeen, al in een verontrustend klimaat. Het Vlaams Belang profiteert nu van de golf waarop ze zitten, dat begrijp ik. Maar het is nu aan de anderen om daar een antwoord op te geven. Mijn verwijt gaat dus zeker uit naar meneer Van Grieken, maar ook naar de democratische partijen. Ze gaan hier gewoon te laks mee om.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234