Dinsdag 09/08/2022

Turkije

Merkel: "Turkije mag geen lid van de Europese Unie worden"

Merkel en haar uitdager Martin Schulz tijdens het tv-debat vanavond. Beeld afp
Merkel en haar uitdager Martin Schulz tijdens het tv-debat vanavond.Beeld afp

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat Turkije geen lid van de Europese Unie mag worden. Persoonlijk gelooft ze ook nooit dat het land ooit lid zál worden. Ze beloofde in een rechtstreeks verkiezingsdebat met haar uitdager Martin Schulz dat ze haar Europese collega's zal proberen te overtuigen de toetredingsgesprekken met Turkije definitief af te blazen.

Tommy Thijs en Gerben van 't Hof

Schulz verklaarde als eerste dat hij als hij bondskanselier zou worden, de toetredingsgesprekken met Turkije zal stopzetten. Daarop antwoordde Merkel dat het ook haar persoonlijke overtuiging is dat Turkije nooit een EU-lidstaat zal zijn, en dat ze dat ook liever niet heeft. "Ik zie dat niet gebeuren, en ik heb ook nooit geloofd dat het zou gebeuren. Ik zal daarover spreken met mijn Europese collega's om te kijken of we een gezamenlijk standpunt kunnen innemen en de toetredingsgesprekken kunnen stopzetten", beloofde Merkel het Duitse kiespubliek.

Volgens de bondskanselier is het enkel nog maar de vraag wie als eerste de deur zal sluiten, Turkije of de EU. Gesprekken over een toekomstige eventuele toetreding tot de EU startten in 2005, maar liggen al sinds maanden stil door de recente politieke evolutie in Turkije.

Spanningen

De spanningen tussen Duitsland en Turkije, twee cruciale NAVO-bondgenoten, nemen de laatste weken fel toe. Turkije heeft een aantal Duitse staatsburgers gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van vorig jaar, maar volgens Duitsland gaat het louter om een politieke beslissing.

De laatste arrestaties vonden pas afgelopen donderdag plaats. In totaal zitten nu twaalf Duitsers vast, van wie vier ook de Turkse nationaliteit hebben.

Merkel wint debat

Uit alle peilingen die na afloop van het debat werden gehouden, bleek trouwens dat Merkel door de kijkers als de winnaar wordt gezien. Meer kijkers, ook zij die nog onbeslist zijn over hun stem, vonden de bondskanselier (55 procent) overtuigender dan Schulz (35 procent). Die kloof is zelfs groter dan bij elk ander verkiezingsdebat uit het verleden.

Ook op de vraag wie het meest geloofwaardig was, antwoordden meer kijkers Merkel (49 procent) dan Schulz (29 procent).

Duitsland trekt op 24 september naar de stembus voor nieuwe bondsverkiezingen. Merkel, die in de peilingen een comfortabele voorsprong heeft uitgebouwd op haar sociaal-democratische uitdager, kan als ze wint aan een vierde ambtstermijn beginnen.

Vluchtelingen

Het volledige debat tussen Merkel en Schulz leverde overigens weinig vuurwerk op. Het ging grotendeels over over vluchtelingen, een van de meest prangende thema's in Duitsland.

Merkel en Schulz lieten het na om een verschil te maken. Beide kandidaten snappen de zorgen van de bevolking over de komst van de vreemdelingen. Beiden vinden ook dat de islam bij Duitsland hoort, hoewel peilingen uitwijzen dat twee derde van de bevolking vindt van niet. "Ik begrijp dat mensen sceptisch zijn over islam omdat in naam van die godsdienst verschrikkelijke dingen gebeuren. Maar we hebben vier miljoen moslims die aan dit land bijdragen. Zij zijn een deel van de samenleving," zei Merkel kortaf.

Schulz probeerde het Merkel nog moeilijk te maken door haar te verwijten dat het besluit om in de 2015 de grens te openen voor de vluchtelingen die waren gestrand in de Balkan, koren op de molen is geweest voor Alternative für Deutschland (AfD). Die rechts-populistische partij maakt nu zo'n groei door dat ze kans maakt om na de verkiezingen in het parlement te komen. Schulz benadrukte dan ook dat Merkel veel meer moet doen om de vluchtelingen te integreren, "iets wat minstens een generatie duurt".

null Beeld afp
Beeld afp

Vermijden

Merkel liet zich er niet van de wijs brengen, zelfs niet toen haar werd gevraagd waarom de inmiddels 226.500 uitgeprocedeerde asielzoekers niet uit Duitsland vertrekken. Schulz verweet Merkel dat ze daar inderdaad te weinig tegen doet maar zei tegelijkertijd dat wat hem betreft zoveel mensen helemaal niet hoeven te vertrekken.

In de campagnes zelf vermijden Merkel en Schulz het onderwerp vluchtelingen vaak. Beiden kunnen er niet mee scoren want hun CDU en SPD vormen nu immers samen de regering. Bij nogal wat antwoorden reageerden de twee dan ook op elkaar met: "Daar heeft mevrouw Merkel gelijk in" of "Het klopt wat mijnheer Schulz zegt".

Ook bij het onderwerp radicalisering en terreur vonden Schulz en Merkel elkaar. Bij Anis Amri, die een aanslag pleegde op de kerstmarkt in Berlijn zijn veel fouten gemaakt, concludeerden ze. Hoe dat voortaan kan worden voorkomen bleef onduidelijk, al deed Schulz een poging door te pleiten voor meer politie.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234