Zondag 26/06/2022

'Met duizenden staan ze te wachten om in te schepen'

Italianen vrezen Afrikaanse exodus vanuit Libië

Italië maakt zich op voor alweer een aanrollende golf immigranten. Dat die er komt, ziet het land bevestigd door het verhaal van een meisje dat de dodelijke tocht vanuit Libië overleefde. Honderden migranten uit heel Afrika staan klaar om via het land van kolonel Kadhafi naar het Europese vasteland te reizen. De kolonel gebruikt volgens zijn critici de vluchtelingen als pasmunt voor Europese bijstand.

Rome

The Independent

Peter Popham

In juni stierven honderden clandestini al de verdrinkingsdood, onderweg van Noord-Afrika naar Italië. Toen wees Umberto Bossi, leider van de rechts-populistische formatie Lega Nord, de doden nog met een boutade van de hand: "Ze stierven terwijl ze onderweg waren, net zoals zovele Italianen sterven in het verkeer." Maar vorige week volgden nog meer doden: de kustwacht trof een vissersboot met dertien lijken aan, tientallen anderen werden in een storm overboord gegooid of stierven van honger of dorst. Van de ruim honderd opvarenden, haalden slechts vijftien hun doel, Italië.

Een van hen was Asma, een negen jaar oud meisje dat drie familieleden zag verdrinken tijdens de grote oversteek. Haar verhaal heeft Italië gealarmeerd. Ze vertelde hoe ze in een opvangcentrum nabij de Libische hoofdstad Tripoli opgevangen werd, met vele vluchtelingen uit heel Afrika. Een Italiaanse diplomaat in Tripoli onderschreef haar verhaal en versterkte de angst voor een massale Afrikaanse exodus over de Middellandse Zee. "De situatie in Libië staat op ontploffen", waarschuwde hij. "Als er geen drastische actie ondernomen wordt om de toegang over land naar de zee af te sluiten, zullen elke dag meer mensen naar Italië vertrekken. Met duizenden staan ze te wachten om in te schepen."

Sommige Italianen wijzen de Libische dictator Kadhafi met de vinger. Begin juni, niet lang nadat Afrikaanse bootvluchtelingen massaal de dood hadden gevonden, tekenden Italië een akkoord met Kadhafi. Libië verbond zich daarmee zijn kustlijn te patrouilleren. Maar de radars en ander technisch materieel dat Kadhafi vraagt voor die patrouilles vallen onder een EU-embargo tegen Libië. Er is een akkoord, maar dat blijft dus dode letter.

Volgens Sergio Romano, een gepensioneerde diplomaat en auteur, wil Kadhafi het zo. De dictator zou op cynische manier de wanhoop van de migranten misbruiken om zijn onderhandelingspositie tegenover de Europese Unie te verstevigen. "Hij heeft eerst de opheffingen van de VN-sancties afgekocht", zo schreef Romano in de centrumrechtse kwaliteitskrant Corriere della Sera. "Nu gebruikt hij de Afrikaanse clandestini als pasmunt voor de technische samenwerking (radars, sensoren, scheepsrusting) die hij zegt nodig te hebben voor zijn patrouilles. Olie en clandestini zijn zijn geprefereerde wapens tegen Italië."

Asma wordt inmiddels opgevangen in een asielcentrum in Lampedusa, samen met de andere vluchtelingen. Daar sprak ze over de instelling nabij Tripoli. "Het leek een reusachtige schuur, met een deur maar zonder ramen", vertelde ze via een tolk. "Er zaten honderden mensen. Ze hielden ons de hele tijd binnen. We mochten niet naar buiten. De kinderen mochten spelen en naar televisie kijken. Wij verbleven er vier dagen, anderen twintig of zelfs meer. Groepjes uit verschillende landen werden per truck aangereden. We zagen ze arriveren - altijd dezelfde truck, dezelfde jeep, dezelfde chauffeur."

Een volwassene van de groep zei dat vluchtelingen uit Somalië 400 dollar moesten betalen voor de trip door de woestijn naar Tripoli, en 800 om de Middellandse Zee over te steken.

De Italiaanse premier en zijn minister van Binnenlandse Zaken, Giuseppe Pisanu, wensen dat de Europese Unie de verantwoordelijkheid voor de migratiecrisis op zich neemt. In het Europees Parlement in Straatsburg had Berlusconi het over de noodzaak van een nieuw Europees agentschap om de "concrete samenwerking" bij de grenscontrole te organiseren. En in Rome, in het parlement, had Pisanu het over de wenselijkheid van een Europese quota voor nieuwe asielzoekers.

'Olie en illegalen zijn Kadhafi's geprefereerde wapens'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234