Dinsdag 09/08/2022

Met een beetje hulp van je (Vlaamse) vrienden

Jean-Marc Delporte, maandenlang de PS-kandidaat om de pensioenadministratie te leiden, kwam uiteindelijk bij de overheidsdienst Economie terecht. Onder meer dankzij de steun van zijn Vlaamse vrienden. Iedereen tevreden, niet het minst Delporte zelf.

Weinig mensen hebben zoveel ervaring in de federale administraties als Delporte. De economist met uitgesproken PS-etiket draait al sinds 1979 mee. Hij was ooit voorzitter van de Controledienst der Verzekeringen en van de Nationale Loterij, maar het grootste deel van zijn carrière bracht de ex-kabinetschef van Philippe Moureaux (PS) door bij de fiscus.

In het voorjaar van 2010 leek Delporte de nieuwe topman te worden van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP). Samen met Christophe Hardy, gewezen kabinetschef van MR-minister Sabine Laruelle, werd hij naar voor geschoven door Selor, het selectiebureau van de overheid. Delporte stond eerste, Hardy tweede. De PS'er was ook geschikt bevonden voor de topfunctie van de FOD Economie. Daar stond hij echter pas tweede, na Niko Demeester, ex-kabinetschef van Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Toenmalig pensioenminister Michel Daerden (PS) schoof Delporte naar voor als RVP-topman. Maar de benoeming raakte niet goedgekeurd voor de val van de regering. Een van de redenen was naar verluidt dat Van Quickenborne de benoeming bij Economie gelijktijdig wilde zien gebeuren.

Daerden werd in de regering-Di Rupo uitgerekend door Van Quickenborne opgevolgd. Het was een publiek geheim dat de nieuwe minister weinig vertrouwen had in de PS-apparatsjik. Hoe langer de zaak aansleepte, hoe meer het een princiepskwestie werd en een machtsstrijd tussen Open Vld en PS.

Delporte zag een functie bij de pensioenadministratie ondertussen hoe langer hoe minder zitten. Functioneren naast een minister die niet van je komst wil weten, is niet onmiddellijk een pretje. Sinds Demeester secretaris-generaal werd bij Voka lonkte ook de topjob bij de overheidsdienst Economie. Daarop schakelde hij zijn Vlaamse vriendenkring in.

Hij mag dan wel gecatalogeerd staan als Franstalige, Delporte woont in Oud-Heverlee. Zijn echtgenote is adjunct-gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. Als supporter van voetbalploeg OHL komt hij niet alleen met politici als Carl Devlies (CD&V) in contact maar ook met Louis Tobback. Via de Leuvense sp.a-connectie werd minister van Economie Johan Vande Lanotte gepolst. Een discrete afspraak volgde. Voor Delporte maakte het ondertussen niet meer zoveel uit waar hij benoemd zou worden, zolang hij maar benoemd werd. Alleen ging het allang niet meer over zijn persoon. Hij was de inzet van een partijpolitieke discussie geworden.

De voorbije maanden legde Delporte met zijn advocaat een vuistdik dossier aan voor de Raad van State. Dat gaat hij na zijn benoeming bij Economie, die gisteren werd goedgekeurd, verticaal klasseren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234