Zaterdag 20/08/2022

GetuigenissenJongeren

‘Met een booster zou ik me veiliger voelen op school’: jongeren begrijpen niet waarom zij nog geen uitnodiging kregen

Seppe Van Dun: 'Ik hoop dat men ons niet vergeet.' Beeld ID/ Jonas Roosens
Seppe Van Dun: 'Ik hoop dat men ons niet vergeet.'Beeld ID/ Jonas Roosens

Krijgen 12- tot 17-jarigen nu een boosterprik of niet? De Hoge Gezondheidsraad ziet ‘momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs’ en wacht liever op het oordeel van Europa. Nu is het wachten wat de politiek doet. Maar wat denken jongeren daar eigenlijk zelf over? ‘Ik snap het niet: in andere landen krijgen jongeren wel al een booster.’

Pieter Gordts

Maxence Cnudde (17): ‘We bouwen een soort van leefachterstand op’

“Natuurlijk vind ik het jammer dat de Hoge Gezondheidsraad zegt dat er onvoldoende bewijs is voor een boosterprik bij jongeren. Ik snap het ook niet: in andere landen doet men het intussen wel. Het is weer België dat zo afwachtend is. En wellicht zullen we over een paar maanden, als nog meer landen een boosterprik geven, toch bijdraaien.

“Ik hoop dus nog altijd dat er een manier is waarop wij op vrijwillige basis een boostervaccin kunnen nemen. Ik denk dat veel jongeren dat zouden doen. Dat zullen misschien niet de twaalfjarigen zijn, wel de zeventienjarigen zoals ik. Want waarom mag mijn vriendin die vorige week 18 jaar werd vandaag wel haar boostershot gaan halen en ik nog niet? Zoveel kunnen wij toch niet van elkaar verschillen?

“Nu goed, twee weken geleden heb ik zelf corona gehad. Dus ik ben blij dat ik nu 180 dagen lang een herstelcertificaat heb en zo de periode tot aan mijn boostershot kan overbruggen. Maar veel jongeren hebben dat certificaat niet.

“Want het is nu niet zo makkelijk om jong te zijn. Wij missen veel zaken. Veel volwassenen zeggen me dat ik nog jong ben en niet moet klagen, omdat ik volgend jaar bijvoorbeeld op kot kan gaan. Ja, dat klopt. Maar mijn papa zegt anderzijds altijd dat de schoonste tijd van zijn leven in het middelbaar was. Veel jongeren gaan dan normaal elke vrijdag iets drinken op café. Het zijn dat soort kleine dingen die we missen, waardoor we een soort van leefachterstand opbouwen. Daar staan mensen maar weinig bij stil vind ik.”

Maxence Cnudde: 'Waarom mag mijn vriendin die vorige week 18 jaar werd vandaag wel haar boostershot gaan halen en ik nog niet?' Beeld Tim Dirven
Maxence Cnudde: 'Waarom mag mijn vriendin die vorige week 18 jaar werd vandaag wel haar boostershot gaan halen en ik nog niet?'Beeld Tim Dirven

Elien Daenen (17): ‘Ik ga me niet bewust laten besmetten om op reis te kunnen’

“Natuurlijk ben ik zeer teleurgesteld door de beslissing van de Hoge Gezondheidsraad. De jeugd doet zo hard zijn best: wij dragen mondmaskers op school en beperken onze contacten. Het lijkt er nu toch op dat ik niet op Italië-reis kan gaan. Normaal vertrekken we op 24 februari. Dan vind ik het jammer dat Italië die verplichting zomaar heeft kunnen opleggen.

“Veel mensen hebben het nu over jongeren die een boosterprik willen om te gaan skiën. Oké, een Italië-reis is deels ook een gewone reis. Anderzijds is het een aanvulling op de lessen Latijn. Dat zou het dubbel zo ambetant maken mocht ik die daarom moeten missen.

“Ongeveer de helft van de leerlingen die meegaan, is intussen besmet geraakt. Zij hebben allemaal een herstelcertificaat en zouden daarmee naar Italië kunnen. Ik behoor tot de andere helft. Of we ons dan bewust zouden besmetten om zo toch mee te kunnen? We hebben het er op school wel al eens over gehad. Enkele vrienden zeiden erover na te denken. Maar uiteindelijk hebben we toch beslist om het niet te doen. Ik zou ook gewoon een beetje bang zijn om me te laten besmetten: wat als je dan echt ziek wordt?

“Ook mijn ouders vonden het een slecht idee. Wel had ik het met hen al over de vaccinatie op vrijwillige basis. Als die er komt, zou ik me wel mogen laten vaccineren. Ik ben tenslotte al 17 jaar oud, een groot verschil met 18-jarigen is er niet. Maar mijn broer van 15 jaar zou wel wachten tot alles goedgekeurd is. Hij moet binnenkort niet op reis dus kan best wachten.”

Elien Daenen: 'Ongeveer de helft van de leerlingen die meegaan, is intussen besmet geraakt. Zij hebben allemaal een herstelcertificaat en zouden daarmee naar Italië kunnen. Ik behoor tot de andere helft.' Beeld Wouter Maeckelberghe
Elien Daenen: 'Ongeveer de helft van de leerlingen die meegaan, is intussen besmet geraakt. Zij hebben allemaal een herstelcertificaat en zouden daarmee naar Italië kunnen. Ik behoor tot de andere helft.'Beeld Wouter Maeckelberghe

Seppe Van Dun (17): ‘Met een boosterprik zou ik me toch veiliger voelen’

“Het is niet dat ik gefrustreerd ben dat ik nog geen boosterprik heb. Ook onder vrienden hebben we het er eigenlijk niet zo vaak over. Al zou het natuurlijk gewoon beter zijn om iedereen snel te boosteren. Persoonlijk zou ik die prik liever snel krijgen om zo met een veiliger gevoel naar school te kunnen gaan. Er zijn echt veel besmettingen rondom mij: op school, bij vrienden of in het gezin. Daardoor moest ik heel vaak zelftesten doen.

“Ik zou ook minder schrik hebben om ziek te worden als ik bijvoorbeeld eens iets ga drinken. Of ik echt bang ben? Dat is misschien een groot woord, maar het zit toch continu in mijn achterhoofd: ‘Hier kan ik iets oplopen.’

“Enkele van mijn vrienden willen daarom liever meteen corona krijgen. ‘Dan heb ik die antistoffen en is het tenminste voorbij’, zeggen ze. Persoonlijk zou ik dat niet doen. Dat is toch een te groot risico: ik zou andere mensen kunnen aansteken.

“Voor een deel snap ik wel dat wij moeten wachten: dat men eerst wil onderzoeken of het veilig is dat wij een boosterprik krijgen en dat zwakkere mensen en mensen in de zorg voorrang krijgen. Maar ik hoop gewoon dat men ons niet vergeet. Soms heb ik dat gevoel wel. Het duurt toch lang eer wij in aanmerking komen voor een boosterprik? Terwijl wij nu wel op school moeten zitten met gigantisch veel besmettingen rondom ons.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234